Fortsätt till huvudinnehåll

Sötpotatisstrips med guddomlig rosépeppar-dip


Lite gott till helgen kanske? Ett lite nyttigare alternativ än chips och pås-dip. Såsen är så enkel att det nästan är löjligt. Men inte desto mindre god. Fantastiskt även till en härligt grillad köttbit. Vill du inte ha sötpotatis så finns det rotfruktschips att köpa som är en aning nyttigare. Men nyttigast blir det om du gör dem själv med smakneutral kokosolja som tål riktigt hög värme utan att oxidera. 
TIPS! Salta först när de är färdiga i ugnen så blir rotfrukterna frasigare. Saltar du innan så dras fukten ur rotfrukterna vilket gör dem sladdriga eftersom det då bildas fukt i ugnen. 

Skala och skiva sötpotatisen till ganska smala stavar. Smält kokosolja i en kastrull (välj en som är smakneutral och är fri från citronsyra, ex Renée Voltaires). Fördela potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Häll den smälta oljan över potatisen vänd runt potatisen i den. Var inte för snål med oljan. Tänk på att den smälta oljan är het så du inte bränner dig. Stek i ugn 225 grader tills sötpotatisen fått fin färg och är genomstekt, ca 20 minuter beroende på tjockleken på stripsen. Rör gärna om en gång under stekningen. Krydda med salt eller örtsalt när de är klara. 

DIP
1 msk hellmans majonnäs (välj ingen annan majonnäs för då blir inte smaken detsamma)
1 msk creme fraiche 
1 tsk hela rosépepparkorn

Mortla pepparn ganska grovt och blanda med majonnäs och crème fraiche. 


Kommentarer

  1. Lagar du maten i airfryern du tipsade om innan som var giftfri? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Den här rätten lagade jag långt innan jag fick syn på den giftfria varmluftsfritösen.:)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...