
Lite gott till helgen kanske? Ett lite nyttigare alternativ än chips och pås-dip. Såsen är så enkel att det nästan är löjligt. Men inte desto mindre god. Fantastiskt även till en härligt grillad köttbit. Vill du inte ha sötpotatis så finns det rotfruktschips att köpa som är en aning nyttigare. Men nyttigast blir det om du gör dem själv med smakneutral kokosolja som tål riktigt hög värme utan att oxidera.
TIPS! Salta först när de är färdiga i ugnen så blir rotfrukterna frasigare. Saltar du innan så dras fukten ur rotfrukterna vilket gör dem sladdriga eftersom det då bildas fukt i ugnen.
Skala och skiva sötpotatisen till ganska smala stavar. Smält kokosolja i en kastrull (välj en som är smakneutral och är fri från citronsyra, ex Renée Voltaires). Fördela potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Häll den smälta oljan över potatisen vänd runt potatisen i den. Var inte för snål med oljan. Tänk på att den smälta oljan är het så du inte bränner dig. Stek i ugn 225 grader tills sötpotatisen fått fin färg och är genomstekt, ca 20 minuter beroende på tjockleken på stripsen. Rör gärna om en gång under stekningen. Krydda med salt eller örtsalt när de är klara.
DIP
1 msk hellmans majonnäs (välj ingen annan majonnäs för då blir inte smaken detsamma)
1 msk creme fraiche
1 tsk hela rosépepparkorn
Mortla pepparn ganska grovt och blanda med majonnäs och crème fraiche.
Lagar du maten i airfryern du tipsade om innan som var giftfri? :)
SvaraRaderaHej! Den här rätten lagade jag långt innan jag fick syn på den giftfria varmluftsfritösen.:)
Radera