Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetariska svamp- och bönfyllda auberginer med mynta och cashew-creme fraiche


Nu har det varit regnigt och kallt några dagar och känslan av att få något värmande i magen är stor. Det här är riktigt mysig comfort food som även är riktigt trevlig att bjuda på. Går att göra helt färdiga i förväg och bara sätta in i ugnen 15 minuter före middagen ska serveras. Dessutom går denna maträtt supersnabbt att svänga ihop. Passar även riktigt bra som lunch eller varför inte som en förrätt, men då räcker det med en halva per person.
Creme fraichen går även den i ett nafs att göra. Kom bara ihåg att cashewnötterna ska ligga i blöt i minst ett dygn innan du gör den. Crème fraichen håller i minst 4 dygn i kylskåpet, så även den kan du göra i förväg. 
Kanske en liten rabarberpaj till efterrätt? MUMS!

Jag kör ju enbart med ekologiska ingredienser för jag vill vara snäll mot både miljön, våra djur, mig själv och mina efterkommande. Dessutom smakar maten såååå mycket bättre och jag vet att jag får den näringen jag ska ha, utan gifter inblandat. 

Tänk er en sen kvällsmiddag....Tänd några ljus och terrassvärmen på, sätt er på balkongen eller terrassen och bjud på dessa goda fyllda varma auberginer. Ett glas vitt till är inte helt fel. Jag gillar även alkoholfritt och kan rekommendera "Eins Zwei Zero" eller ett sparkling wine som heter" Richard Juhlin" om man vill ha lite bubbel. 



2 port                   225 °C 15 min

aubergine ca a´200-225 g
30 g röd lök (en liten lök) 
100 g kastanjechampinjoner
1-2 vitlöksklyftor (ca 5 g)
1 dl pastasås oliv och kapris
3 krm röd currypasta
1 krm sambal oelek
2-2,5 dl blandade mörka bönor (Zeta i tetra)
2 tsk natural yeast (näringsjäst)
herbamare örtsalt, svartpeppar
smör eller ghee att steka i. Välj ghee om du äter Paleo eller inte äter laktovegetariskt.  

Till servering: Raw cashew creme fraiche (klickbar länk) och färsk mynta.

Gör såhär:

  1. Hacka champinjoner och röd lök. Lägg åt sidan. 
  2. Dela auberginerna på hälften längs långsidan och gräv ur dem med en sked. Spara ca 1 cm av runt om så att auberginen behåller sin stabilitet. 
  3. Hacka auberginerna och lägg åt sidan. 
  4. Hetta upp smör eller ghee i en panna. 
  5. Stek lök och champinjonbitarna tills löken mjuknat och champinjonerna fått fin färg. 
  6. Tillsätt auberginhacket och pressa ner vitlöken. Krydda med örtsalt och svartpeppar. 
  7. Rör ner röd curry, pastasåsen och sambal oelek. Låt allt puttra ihop tills all vätska försvunnit. 
  8. Skölj av bönorna noga i kallt vatten i en trådsil. Skölj tills allt skum försvunnit.
  9. Dra pannan åt sidan och rör ner bönorna. Smaka av. 
  10. Fördela röran i aubergineskalen och strössla över natural yeast. 
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Servera med cashew-creme fraiche och hackad mynta. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att