Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetariska svamp- och bönfyllda auberginer med mynta och cashew-creme fraiche


Nu har det varit regnigt och kallt några dagar och känslan av att få något värmande i magen är stor. Det här är riktigt mysig comfort food som även är riktigt trevlig att bjuda på. Går att göra helt färdiga i förväg och bara sätta in i ugnen 15 minuter före middagen ska serveras. Dessutom går denna maträtt supersnabbt att svänga ihop. Passar även riktigt bra som lunch eller varför inte som en förrätt, men då räcker det med en halva per person.
Creme fraichen går även den i ett nafs att göra. Kom bara ihåg att cashewnötterna ska ligga i blöt i minst ett dygn innan du gör den. Crème fraichen håller i minst 4 dygn i kylskåpet, så även den kan du göra i förväg. 
Kanske en liten rabarberpaj till efterrätt? MUMS!

Jag kör ju enbart med ekologiska ingredienser för jag vill vara snäll mot både miljön, våra djur, mig själv och mina efterkommande. Dessutom smakar maten såååå mycket bättre och jag vet att jag får den näringen jag ska ha, utan gifter inblandat. 

Tänk er en sen kvällsmiddag....Tänd några ljus och terrassvärmen på, sätt er på balkongen eller terrassen och bjud på dessa goda fyllda varma auberginer. Ett glas vitt till är inte helt fel. Jag gillar även alkoholfritt och kan rekommendera "Eins Zwei Zero" eller ett sparkling wine som heter" Richard Juhlin" om man vill ha lite bubbel. 



2 port                   225 °C 15 min

aubergine ca a´200-225 g
30 g röd lök (en liten lök) 
100 g kastanjechampinjoner
1-2 vitlöksklyftor (ca 5 g)
1 dl pastasås oliv och kapris
3 krm röd currypasta
1 krm sambal oelek
2-2,5 dl blandade mörka bönor (Zeta i tetra)
2 tsk natural yeast (näringsjäst)
herbamare örtsalt, svartpeppar
smör eller ghee att steka i. Välj ghee om du äter Paleo eller inte äter laktovegetariskt.  

Till servering: Raw cashew creme fraiche (klickbar länk) och färsk mynta.

Gör såhär:

  1. Hacka champinjoner och röd lök. Lägg åt sidan. 
  2. Dela auberginerna på hälften längs långsidan och gräv ur dem med en sked. Spara ca 1 cm av runt om så att auberginen behåller sin stabilitet. 
  3. Hacka auberginerna och lägg åt sidan. 
  4. Hetta upp smör eller ghee i en panna. 
  5. Stek lök och champinjonbitarna tills löken mjuknat och champinjonerna fått fin färg. 
  6. Tillsätt auberginhacket och pressa ner vitlöken. Krydda med örtsalt och svartpeppar. 
  7. Rör ner röd curry, pastasåsen och sambal oelek. Låt allt puttra ihop tills all vätska försvunnit. 
  8. Skölj av bönorna noga i kallt vatten i en trådsil. Skölj tills allt skum försvunnit.
  9. Dra pannan åt sidan och rör ner bönorna. Smaka av. 
  10. Fördela röran i aubergineskalen och strössla över natural yeast. 
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Servera med cashew-creme fraiche och hackad mynta. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...