Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetariska svamp- och bönfyllda auberginer med mynta och cashew-creme fraiche


Nu har det varit regnigt och kallt några dagar och känslan av att få något värmande i magen är stor. Det här är riktigt mysig comfort food som även är riktigt trevlig att bjuda på. Går att göra helt färdiga i förväg och bara sätta in i ugnen 15 minuter före middagen ska serveras. Dessutom går denna maträtt supersnabbt att svänga ihop. Passar även riktigt bra som lunch eller varför inte som en förrätt, men då räcker det med en halva per person.
Creme fraichen går även den i ett nafs att göra. Kom bara ihåg att cashewnötterna ska ligga i blöt i minst ett dygn innan du gör den. Crème fraichen håller i minst 4 dygn i kylskåpet, så även den kan du göra i förväg. 
Kanske en liten rabarberpaj till efterrätt? MUMS!

Jag kör ju enbart med ekologiska ingredienser för jag vill vara snäll mot både miljön, våra djur, mig själv och mina efterkommande. Dessutom smakar maten såååå mycket bättre och jag vet att jag får den näringen jag ska ha, utan gifter inblandat. 

Tänk er en sen kvällsmiddag....Tänd några ljus och terrassvärmen på, sätt er på balkongen eller terrassen och bjud på dessa goda fyllda varma auberginer. Ett glas vitt till är inte helt fel. Jag gillar även alkoholfritt och kan rekommendera "Eins Zwei Zero" eller ett sparkling wine som heter" Richard Juhlin" om man vill ha lite bubbel. 



2 port                   225 °C 15 min

aubergine ca a´200-225 g
30 g röd lök (en liten lök) 
100 g kastanjechampinjoner
1-2 vitlöksklyftor (ca 5 g)
1 dl pastasås oliv och kapris
3 krm röd currypasta
1 krm sambal oelek
2-2,5 dl blandade mörka bönor (Zeta i tetra)
2 tsk natural yeast (näringsjäst)
herbamare örtsalt, svartpeppar
smör eller ghee att steka i. Välj ghee om du äter Paleo eller inte äter laktovegetariskt.  

Till servering: Raw cashew creme fraiche (klickbar länk) och färsk mynta.

Gör såhär:

  1. Hacka champinjoner och röd lök. Lägg åt sidan. 
  2. Dela auberginerna på hälften längs långsidan och gräv ur dem med en sked. Spara ca 1 cm av runt om så att auberginen behåller sin stabilitet. 
  3. Hacka auberginerna och lägg åt sidan. 
  4. Hetta upp smör eller ghee i en panna. 
  5. Stek lök och champinjonbitarna tills löken mjuknat och champinjonerna fått fin färg. 
  6. Tillsätt auberginhacket och pressa ner vitlöken. Krydda med örtsalt och svartpeppar. 
  7. Rör ner röd curry, pastasåsen och sambal oelek. Låt allt puttra ihop tills all vätska försvunnit. 
  8. Skölj av bönorna noga i kallt vatten i en trådsil. Skölj tills allt skum försvunnit.
  9. Dra pannan åt sidan och rör ner bönorna. Smaka av. 
  10. Fördela röran i aubergineskalen och strössla över natural yeast. 
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Servera med cashew-creme fraiche och hackad mynta. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...