Fortsätt till huvudinnehåll

Tips på Lyxtallrik till examen. Funkar även till frukost, lunch eller lättare middagAlltså, tusan så gott!! Det här skulle jag kunna leva på må jag säga. Det här är även en ypperlig tallrik att servera till examen eller annan bjudning. Kräver ingen tillagning och kan göras i förväg och förvaras övertäckt i kylen tills det ska serveras. Det går ju även att lägga till fler frukter såsom physalis och cantaloupemelon. 

Kanske det verkar lite trivalt att lägga upp det här på bloggen, men jag har faktiskt ett litet viktigt syfte med det hela. Du kan nämligen läsa om lufttorkad skinka längst ner i inlägget. Sedan är det ju kanske kul att få ett litet tips på god icke tillagad mat. Vet ju med mig själv att det ibland står still på fantasin när man ska ha något enkelt att bjuda på. 

På denna tallrik:
Sallad
Avokado
Kalamataoliver
Äkta parmaskinka såsom Prosciutto di Parma eller Eko crudo
Vattenmelon

Allt naturligtvis ekologiskt.

Passar utmärkt tillsammans med ex ett glas Prosecco, eller ett alkoholfritt alternativ. Det jag då verkligen kan rekommendera och som är minst lika gott som något annat bubbel - om inte godare, är P.Lex Pure.

Något som jag nyss fick lära mig är att alltid tillta på hyllkanten om det står 0.0% där. Då är vinet testat av systembolaget och är då garanterat alkoholfritt. Lita alltså inte enbart på flaskans etikett. 

TIPS! Ett trick när du ska skära upp vattenmelon (eller vilken melon som helst egentligen) är att först dela melonen på hälften. Lägg melonen med skalet uppåt. Skär sedan skivor i den tjocklek du vill ha bitarna. Snurra sedan melonen ett halvt varv och skär igen. Skalet blir då som fyrkanter och melonskivorna blir formade till rektanglar. Snyggt att servera och enkelt att äta utan något sölande. 

När det gäller lufttorkad skinka så kolla att det inte innehåller E-ämnen. Ofta när man torkar och saltar kött så tillsätter man kaliumnitrat (E-252). Ett omdiskuterat konserveringsämne som även används som gödningsmedel. Kan ge kräkningar och magsmärtor samt kan skada syreupptagningsförmågan hos barn under 6 månader. Verkar vara ännu en anledning till att använda ekologiska grönsaker och sallader kanske???

Njut nu av en härlig examen som jag hoppas blir njutningsfylld även om den kanske sker i lite andra former än normalt. Hoppas på fint väder så vi får sitta ute och njuta. 

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…