Fortsätt till huvudinnehåll

Tips på Lyxtallrik till examen. Funkar även till frukost, lunch eller lättare middag







Alltså, tusan så gott!! Det här skulle jag kunna leva på må jag säga. Det här är även en ypperlig tallrik att servera till examen eller annan bjudning. Kräver ingen tillagning och kan göras i förväg och förvaras övertäckt i kylen tills det ska serveras. Det går ju även att lägga till fler frukter såsom physalis och cantaloupemelon. 

Kanske det verkar lite trivalt att lägga upp det här på bloggen, men jag har faktiskt ett litet viktigt syfte med det hela. Du kan nämligen läsa om lufttorkad skinka längst ner i inlägget. Sedan är det ju kanske kul att få ett litet tips på god icke tillagad mat. Vet ju med mig själv att det ibland står still på fantasin när man ska ha något enkelt att bjuda på. 

På denna tallrik:
Sallad
Avokado
Kalamataoliver
Äkta parmaskinka såsom Prosciutto di Parma eller Eko crudo
Vattenmelon

Allt naturligtvis ekologiskt.

Passar utmärkt tillsammans med ex ett glas Prosecco, eller ett alkoholfritt alternativ. Det jag då verkligen kan rekommendera och som är minst lika gott som något annat bubbel - om inte godare, är P.Lex Pure.

Något som jag nyss fick lära mig är att alltid tillta på hyllkanten om det står 0.0% där. Då är vinet testat av systembolaget och är då garanterat alkoholfritt. Lita alltså inte enbart på flaskans etikett. 

TIPS! Ett trick när du ska skära upp vattenmelon (eller vilken melon som helst egentligen) är att först dela melonen på hälften. Lägg melonen med skalet uppåt. Skär sedan skivor i den tjocklek du vill ha bitarna. Snurra sedan melonen ett halvt varv och skär igen. Skalet blir då som fyrkanter och melonskivorna blir formade till rektanglar. Snyggt att servera och enkelt att äta utan något sölande. 

När det gäller lufttorkad skinka så kolla att det inte innehåller E-ämnen. Ofta när man torkar och saltar kött så tillsätter man kaliumnitrat (E-252). Ett omdiskuterat konserveringsämne som även används som gödningsmedel. Kan ge kräkningar och magsmärtor samt kan skada syreupptagningsförmågan hos barn under 6 månader. Verkar vara ännu en anledning till att använda ekologiska grönsaker och sallader kanske???

Njut nu av en härlig examen som jag hoppas blir njutningsfylld även om den kanske sker i lite andra former än normalt. Hoppas på fint väder så vi får sitta ute och njuta. 

Värme & Kärlek
Christina










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...