Fortsätt till huvudinnehåll

Tips på Lyxtallrik till examen. Funkar även till frukost, lunch eller lättare middag







Alltså, tusan så gott!! Det här skulle jag kunna leva på må jag säga. Det här är även en ypperlig tallrik att servera till examen eller annan bjudning. Kräver ingen tillagning och kan göras i förväg och förvaras övertäckt i kylen tills det ska serveras. Det går ju även att lägga till fler frukter såsom physalis och cantaloupemelon. 

Kanske det verkar lite trivalt att lägga upp det här på bloggen, men jag har faktiskt ett litet viktigt syfte med det hela. Du kan nämligen läsa om lufttorkad skinka längst ner i inlägget. Sedan är det ju kanske kul att få ett litet tips på god icke tillagad mat. Vet ju med mig själv att det ibland står still på fantasin när man ska ha något enkelt att bjuda på. 

På denna tallrik:
Sallad
Avokado
Kalamataoliver
Äkta parmaskinka såsom Prosciutto di Parma eller Eko crudo
Vattenmelon

Allt naturligtvis ekologiskt.

Passar utmärkt tillsammans med ex ett glas Prosecco, eller ett alkoholfritt alternativ. Det jag då verkligen kan rekommendera och som är minst lika gott som något annat bubbel - om inte godare, är P.Lex Pure.

Något som jag nyss fick lära mig är att alltid tillta på hyllkanten om det står 0.0% där. Då är vinet testat av systembolaget och är då garanterat alkoholfritt. Lita alltså inte enbart på flaskans etikett. 

TIPS! Ett trick när du ska skära upp vattenmelon (eller vilken melon som helst egentligen) är att först dela melonen på hälften. Lägg melonen med skalet uppåt. Skär sedan skivor i den tjocklek du vill ha bitarna. Snurra sedan melonen ett halvt varv och skär igen. Skalet blir då som fyrkanter och melonskivorna blir formade till rektanglar. Snyggt att servera och enkelt att äta utan något sölande. 

När det gäller lufttorkad skinka så kolla att det inte innehåller E-ämnen. Ofta när man torkar och saltar kött så tillsätter man kaliumnitrat (E-252). Ett omdiskuterat konserveringsämne som även används som gödningsmedel. Kan ge kräkningar och magsmärtor samt kan skada syreupptagningsförmågan hos barn under 6 månader. Verkar vara ännu en anledning till att använda ekologiska grönsaker och sallader kanske???

Njut nu av en härlig examen som jag hoppas blir njutningsfylld även om den kanske sker i lite andra former än normalt. Hoppas på fint väder så vi får sitta ute och njuta. 

Värme & Kärlek
Christina










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam