Fortsätt till huvudinnehåll

Frasiga halloumi -och morotsbiffar, rotselleripommes med brynt vitlökssmör och tzatziki













Vegetarisk mat när den är som bäst. Så vansinnigt gott! Frasiga och saftiga.
Testade det här receptet på jobbet igår. De blev verkligen uppskattade. Lite tråkiga bilder blev det allt, men låt inte det avskräcka dig för det här är verkligen något du "måste" prova. Älskar du haloumi så kommer du att bli galet glad i dessa biffar. Superenkla att göra och går supersnabbt om du har en matberedare som kan riva morötterna och halloumin. Då går det som en dans att få ihop dessa godingar.

Rotsellerin hade jag gått och tittat på någon vecka där den låg i kylskåpet och bestämde mig för att göra något med den nu. Skivade till tunna strips som tillagades på smörpapper på en plåt. Jag smälte kokosolja utan smak som jag blandade runt stripsen i. In i ugnen i 25 minuter på 225 grader. Under tiden hackade jag en schalottenlök och 2 vitlöksklyftor som jag fräste i smör tills smöret och löken började få färg. 
När stripsen var klara så saltade jag dem och vände runt dem i det smälta smöret. Alltså - WOW!!

Biffarna stekte jag på spisen i mycket kokosolja så de blev riktigt frasiga på ytan. 

Tzatzikin gjorde jag på crème fraiche (för vi hade slut på yoghurt), riven gurka som jag pressade ur vattnet ur så mycket som möjligt, salt och svartpeppar. Tillsatte även några droppar pressad citron.

De här biffarna innehåller glutenfritt ströbröd då det var det enda att tillgå på jobbet. Spannmål är ju inte det bästa. Men ta gärna något torrt spannmålsfritt bröd som du har hemma som du maler ner till smulor, eller välj fiberhusk istället. 

Halloumibiffar

8 port (ca 16 stora biffar)

1 kg morötter
4 halloumi
8 ägg
3 dl glutenfritt ströbröd ,malt spannmålsfritt bröd eller ca 2 msk fiberhusk (Testa dig fram med mängden. Du känner och märker om du kan forma biffar utan att de spricker)
herbamare örtsalt
nymalen svartpeppar
chilipeppar
kokosolja till stekning (utan smak)

  1. Riv halloumi och morötter fint. Använd gärna en matberedare. 
  2. Blanda ner ägg, ströbröd och kryddor. Väljer du fiberhusk så vispa ner det i ägget först. Se till att det inte bildar klumpar. 
  3. Blanda allt riktigt noga. 
  4. Forma till biffar och stek dem frasiga i mycket kokosolja några minuter på var sida. 


Rotselleripommes med brynt vitlökssmör

225°C

1 rotselleri
kokosolja utan smak ex Renee Voltaire
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
50 g smör
herbamare örtsalt

  1. Skala rotsellerin. Skär den i tunna strimlor. Smält kokosoljan en aning. Lägg stripsen på en smörpappersklädd ugnsplåt och vänd runt dem i oljan. Stek i mitten av ugnen på 225° i ca 25 minuter. 
  2. Under tiden smälter du smör, finhackar löken och vitlöken. 
  3. Fräs löken i smöret tills löken blivit gyllenbrun. 
  4. Ta ut rotselleristripsen och blanda dem med löksmöret. 
  5. Krydda med örtsalt. 
Servera med tztziki. Se texten i början av inlägget.

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...