Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk/vegansk pastasås med zoodles (zucchininudlar)




Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Hej på er! Vad sägs om en helt vegetarisk/vegansk grönsaksrätt? Så fräscht! Går på ett nafs att tillreda också. Vill du steka på dina zoodles lite så kan du göra det. Själv tycker jag att det är mest tilltalande både smakmässsigt och konsistensmässigt när de har lite tuggmotstånd och är sådär frasigt goda, så jag äter dem som de är, utan tillagning. Zoodles är alltså svarvad zucchini som blir som zucchininudlar. Bli inte förtvivlad och tro att det är kört om du inte äger en grönsakssvarv. Du kan lika fint använda dig av en skalare eller osthyvel. Det blir då platta breda "pastaremsor". Lika gott det!  

Äpplet är till för att få lite naturlig sötma till rätten. Börja med ett halvt äpple och öka på om du vill ha sötare smak. Tomaterna har ju nämligen en viss syra som kan vara god att balansera upp. 

Börja även med 3/4 grönsaksbuljongtärning och ta i resten om du vill ha saltare. Jag använder en hel buljongtärning för jag gillar när maten får smak. Pepprar gör du efter behag. 

Näringsjästen − alltså, vilken krydda! Ger en fantastisk umami-smak (den 5:e grundsmaken) och är ett supergott alternativ till parmesan. Det är även riktigt nyttigt då det innehåller en massa B-vitaminer. 

Eftersom du använder skalet på auberginen, zucchinin och äpplet så se till att du väljer ekologiskt. Själv använder jag alltid ekologiskt i allt så långt det går. Använder du närproducerat så kontakta gärna gården för att höra om de använder besprutning. Många har ekologisk odling, men certifieringen är dyr så många väljer att inte köpa märkningen, men är ändå minst lika bra som de som har certifierningsmärket (eko/KRAV).

Ingredienser du behöver: 
Aubergine
Salt
Champinjoner
Vitlöksklyftor
Gul lök
Krossade tomater
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
Äpple
Basilika
Näringsjäst (valfritt)
Malen svartpeppar


4 port

1 aubergine ca 300g + 1 tsk salt
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
390 g krossade tomater
3/4-1 st grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
½-1 rött sött äpple med skal, ex Royal gala
Nymalen svartpeppar
15 blad färsk basilika
ca 1 msk kokosolja, neutral – utan smak. Välj gärna en som inte har behandlats med citronsyra. Bra köp är ex Reneé Voltaire (klickbar länk)
Näringsjäst (klickbar länk)

Gör såhär:
  • Skölj och skär auberginen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i en skål och strö över salt. Låt stå minst 15 minuter. 
Under tiden: 
  • Hacka löken fint och hacka champinjonerna i bitar. 
  • Häll tomatkross i en kastrull och tillsätt buljongtärning, vatten och pressad vitlök. Låt detta koka upp och sedan småputtra på svag värme under tiden du förbereder det övriga. 
  • Stek lök och svamp i kokosolja tills löken och champinjonerna fått fin färg. Lägg över detta i kastrullen med tomatsåsen. 
  • Pressa ur vätskan från auberginbitarna med hjälp av hushållspapper. Tillsätt mer kokosolja i pannan och stek auberginen tills bitarna blivit gyllenbruna. Lägg över dem i kastrullen. 
  • Skölj och riv äpplet grovt − gärna med skalet på för de nyttiga fibrernas skull. Tillsätt detta och rör om. 
  • Krydda med svartpeppar och hackad basilika. Smaka av. 
  • Toppa gärna tomatsåsen med näringsjäst (klickbar länk) vid servering för en god smak av parmesanost och umami. 
  • Servera med svarvad zucchini. Har du ingen svarv så kan du använda osthyvel eller skalare för att få lite bredare fettuccini-liknande remsor. 
Värme & Kärlek
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...