Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk/vegansk pastasås med zoodles (zucchininudlar)




Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Hej på er! Vad sägs om en helt vegetarisk/vegansk grönsaksrätt? Så fräscht! Går på ett nafs att tillreda också. Vill du steka på dina zoodles lite så kan du göra det. Själv tycker jag att det är mest tilltalande både smakmässsigt och konsistensmässigt när de har lite tuggmotstånd och är sådär frasigt goda, så jag äter dem som de är, utan tillagning. Zoodles är alltså svarvad zucchini som blir som zucchininudlar. Bli inte förtvivlad och tro att det är kört om du inte äger en grönsakssvarv. Du kan lika fint använda dig av en skalare eller osthyvel. Det blir då platta breda "pastaremsor". Lika gott det!  

Äpplet är till för att få lite naturlig sötma till rätten. Börja med ett halvt äpple och öka på om du vill ha sötare smak. Tomaterna har ju nämligen en viss syra som kan vara god att balansera upp. 

Börja även med 3/4 grönsaksbuljongtärning och ta i resten om du vill ha saltare. Jag använder en hel buljongtärning för jag gillar när maten får smak. Pepprar gör du efter behag. 

Näringsjästen − alltså, vilken krydda! Ger en fantastisk umami-smak (den 5:e grundsmaken) och är ett supergott alternativ till parmesan. Det är även riktigt nyttigt då det innehåller en massa B-vitaminer. 

Eftersom du använder skalet på auberginen, zucchinin och äpplet så se till att du väljer ekologiskt. Själv använder jag alltid ekologiskt i allt så långt det går. Använder du närproducerat så kontakta gärna gården för att höra om de använder besprutning. Många har ekologisk odling, men certifieringen är dyr så många väljer att inte köpa märkningen, men är ändå minst lika bra som de som har certifierningsmärket (eko/KRAV).

Ingredienser du behöver: 
Aubergine
Salt
Champinjoner
Vitlöksklyftor
Gul lök
Krossade tomater
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
Äpple
Basilika
Näringsjäst (valfritt)
Malen svartpeppar


4 port

1 aubergine ca 300g + 1 tsk salt
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
390 g krossade tomater
3/4-1 st grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
½-1 rött sött äpple med skal, ex Royal gala
Nymalen svartpeppar
15 blad färsk basilika
ca 1 msk kokosolja, neutral – utan smak. Välj gärna en som inte har behandlats med citronsyra. Bra köp är ex Reneé Voltaire (klickbar länk)
Näringsjäst (klickbar länk)

Gör såhär:
  • Skölj och skär auberginen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i en skål och strö över salt. Låt stå minst 15 minuter. 
Under tiden: 
  • Hacka löken fint och hacka champinjonerna i bitar. 
  • Häll tomatkross i en kastrull och tillsätt buljongtärning, vatten och pressad vitlök. Låt detta koka upp och sedan småputtra på svag värme under tiden du förbereder det övriga. 
  • Stek lök och svamp i kokosolja tills löken och champinjonerna fått fin färg. Lägg över detta i kastrullen med tomatsåsen. 
  • Pressa ur vätskan från auberginbitarna med hjälp av hushållspapper. Tillsätt mer kokosolja i pannan och stek auberginen tills bitarna blivit gyllenbruna. Lägg över dem i kastrullen. 
  • Skölj och riv äpplet grovt − gärna med skalet på för de nyttiga fibrernas skull. Tillsätt detta och rör om. 
  • Krydda med svartpeppar och hackad basilika. Smaka av. 
  • Toppa gärna tomatsåsen med näringsjäst (klickbar länk) vid servering för en god smak av parmesanost och umami. 
  • Servera med svarvad zucchini. Har du ingen svarv så kan du använda osthyvel eller skalare för att få lite bredare fettuccini-liknande remsor. 
Värme & Kärlek
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...