Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk/vegansk pastasås med zoodles (zucchininudlar)




Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Hej på er! Vad sägs om en helt vegetarisk/vegansk grönsaksrätt? Så fräscht! Går på ett nafs att tillreda också. Vill du steka på dina zoodles lite så kan du göra det. Själv tycker jag att det är mest tilltalande både smakmässsigt och konsistensmässigt när de har lite tuggmotstånd och är sådär frasigt goda, så jag äter dem som de är, utan tillagning. Zoodles är alltså svarvad zucchini som blir som zucchininudlar. Bli inte förtvivlad och tro att det är kört om du inte äger en grönsakssvarv. Du kan lika fint använda dig av en skalare eller osthyvel. Det blir då platta breda "pastaremsor". Lika gott det!  

Äpplet är till för att få lite naturlig sötma till rätten. Börja med ett halvt äpple och öka på om du vill ha sötare smak. Tomaterna har ju nämligen en viss syra som kan vara god att balansera upp. 

Börja även med 3/4 grönsaksbuljongtärning och ta i resten om du vill ha saltare. Jag använder en hel buljongtärning för jag gillar när maten får smak. Pepprar gör du efter behag. 

Näringsjästen − alltså, vilken krydda! Ger en fantastisk umami-smak (den 5:e grundsmaken) och är ett supergott alternativ till parmesan. Det är även riktigt nyttigt då det innehåller en massa B-vitaminer. 

Eftersom du använder skalet på auberginen, zucchinin och äpplet så se till att du väljer ekologiskt. Själv använder jag alltid ekologiskt i allt så långt det går. Använder du närproducerat så kontakta gärna gården för att höra om de använder besprutning. Många har ekologisk odling, men certifieringen är dyr så många väljer att inte köpa märkningen, men är ändå minst lika bra som de som har certifierningsmärket (eko/KRAV).

Ingredienser du behöver: 
Aubergine
Salt
Champinjoner
Vitlöksklyftor
Gul lök
Krossade tomater
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
Äpple
Basilika
Näringsjäst (valfritt)
Malen svartpeppar


4 port

1 aubergine ca 300g + 1 tsk salt
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
390 g krossade tomater
3/4-1 st grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
½-1 rött sött äpple med skal, ex Royal gala
Nymalen svartpeppar
15 blad färsk basilika
ca 1 msk kokosolja, neutral – utan smak. Välj gärna en som inte har behandlats med citronsyra. Bra köp är ex Reneé Voltaire (klickbar länk)
Näringsjäst (klickbar länk)

Gör såhär:
  • Skölj och skär auberginen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i en skål och strö över salt. Låt stå minst 15 minuter. 
Under tiden: 
  • Hacka löken fint och hacka champinjonerna i bitar. 
  • Häll tomatkross i en kastrull och tillsätt buljongtärning, vatten och pressad vitlök. Låt detta koka upp och sedan småputtra på svag värme under tiden du förbereder det övriga. 
  • Stek lök och svamp i kokosolja tills löken och champinjonerna fått fin färg. Lägg över detta i kastrullen med tomatsåsen. 
  • Pressa ur vätskan från auberginbitarna med hjälp av hushållspapper. Tillsätt mer kokosolja i pannan och stek auberginen tills bitarna blivit gyllenbruna. Lägg över dem i kastrullen. 
  • Skölj och riv äpplet grovt − gärna med skalet på för de nyttiga fibrernas skull. Tillsätt detta och rör om. 
  • Krydda med svartpeppar och hackad basilika. Smaka av. 
  • Toppa gärna tomatsåsen med näringsjäst (klickbar länk) vid servering för en god smak av parmesanost och umami. 
  • Servera med svarvad zucchini. Har du ingen svarv så kan du använda osthyvel eller skalare för att få lite bredare fettuccini-liknande remsor. 
Värme & Kärlek
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att