Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk/vegansk pastasås med zoodles (zucchininudlar)




Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Hej på er! Vad sägs om en helt vegetarisk/vegansk grönsaksrätt? Så fräscht! Går på ett nafs att tillreda också. Vill du steka på dina zoodles lite så kan du göra det. Själv tycker jag att det är mest tilltalande både smakmässsigt och konsistensmässigt när de har lite tuggmotstånd och är sådär frasigt goda, så jag äter dem som de är, utan tillagning. Zoodles är alltså svarvad zucchini som blir som zucchininudlar. Bli inte förtvivlad och tro att det är kört om du inte äger en grönsakssvarv. Du kan lika fint använda dig av en skalare eller osthyvel. Det blir då platta breda "pastaremsor". Lika gott det!  

Äpplet är till för att få lite naturlig sötma till rätten. Börja med ett halvt äpple och öka på om du vill ha sötare smak. Tomaterna har ju nämligen en viss syra som kan vara god att balansera upp. 

Börja även med 3/4 grönsaksbuljongtärning och ta i resten om du vill ha saltare. Jag använder en hel buljongtärning för jag gillar när maten får smak. Pepprar gör du efter behag. 

Näringsjästen − alltså, vilken krydda! Ger en fantastisk umami-smak (den 5:e grundsmaken) och är ett supergott alternativ till parmesan. Det är även riktigt nyttigt då det innehåller en massa B-vitaminer. 

Eftersom du använder skalet på auberginen, zucchinin och äpplet så se till att du väljer ekologiskt. Själv använder jag alltid ekologiskt i allt så långt det går. Använder du närproducerat så kontakta gärna gården för att höra om de använder besprutning. Många har ekologisk odling, men certifieringen är dyr så många väljer att inte köpa märkningen, men är ändå minst lika bra som de som har certifierningsmärket (eko/KRAV).

Ingredienser du behöver: 
Aubergine
Salt
Champinjoner
Vitlöksklyftor
Gul lök
Krossade tomater
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
Äpple
Basilika
Näringsjäst (valfritt)
Malen svartpeppar


4 port

1 aubergine ca 300g + 1 tsk salt
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
390 g krossade tomater
3/4-1 st grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
½-1 rött sött äpple med skal, ex Royal gala
Nymalen svartpeppar
15 blad färsk basilika
ca 1 msk kokosolja, neutral – utan smak. Välj gärna en som inte har behandlats med citronsyra. Bra köp är ex Reneé Voltaire (klickbar länk)
Näringsjäst (klickbar länk)

Gör såhär:
  • Skölj och skär auberginen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i en skål och strö över salt. Låt stå minst 15 minuter. 
Under tiden: 
  • Hacka löken fint och hacka champinjonerna i bitar. 
  • Häll tomatkross i en kastrull och tillsätt buljongtärning, vatten och pressad vitlök. Låt detta koka upp och sedan småputtra på svag värme under tiden du förbereder det övriga. 
  • Stek lök och svamp i kokosolja tills löken och champinjonerna fått fin färg. Lägg över detta i kastrullen med tomatsåsen. 
  • Pressa ur vätskan från auberginbitarna med hjälp av hushållspapper. Tillsätt mer kokosolja i pannan och stek auberginen tills bitarna blivit gyllenbruna. Lägg över dem i kastrullen. 
  • Skölj och riv äpplet grovt − gärna med skalet på för de nyttiga fibrernas skull. Tillsätt detta och rör om. 
  • Krydda med svartpeppar och hackad basilika. Smaka av. 
  • Toppa gärna tomatsåsen med näringsjäst (klickbar länk) vid servering för en god smak av parmesanost och umami. 
  • Servera med svarvad zucchini. Har du ingen svarv så kan du använda osthyvel eller skalare för att få lite bredare fettuccini-liknande remsor. 
Värme & Kärlek
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...