Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore
Hej på er! Vad sägs om en helt vegetarisk/vegansk grönsaksrätt? Så fräscht! Går på ett nafs att tillreda också. Vill du steka på dina zoodles lite så kan du göra det. Själv tycker jag att det är mest tilltalande både smakmässsigt och konsistensmässigt när de har lite tuggmotstånd och är sådär frasigt goda, så jag äter dem som de är, utan tillagning. Zoodles är alltså svarvad zucchini som blir som zucchininudlar. Bli inte förtvivlad och tro att det är kört om du inte äger en grönsakssvarv. Du kan lika fint använda dig av en skalare eller osthyvel. Det blir då platta breda "pastaremsor". Lika gott det!
Äpplet är till för att få lite naturlig sötma till rätten. Börja med ett halvt äpple och öka på om du vill ha sötare smak. Tomaterna har ju nämligen en viss syra som kan vara god att balansera upp.
Börja även med 3/4 grönsaksbuljongtärning och ta i resten om du vill ha saltare. Jag använder en hel buljongtärning för jag gillar när maten får smak. Pepprar gör du efter behag.
Näringsjästen − alltså, vilken krydda! Ger en fantastisk umami-smak (den 5:e grundsmaken) och är ett supergott alternativ till parmesan. Det är även riktigt nyttigt då det innehåller en massa B-vitaminer.
Eftersom du använder skalet på auberginen, zucchinin och äpplet så se till att du väljer ekologiskt. Själv använder jag alltid ekologiskt i allt så långt det går. Använder du närproducerat så kontakta gärna gården för att höra om de använder besprutning. Många har ekologisk odling, men certifieringen är dyr så många väljer att inte köpa märkningen, men är ändå minst lika bra som de som har certifierningsmärket (eko/KRAV).
Ingredienser du behöver:
Aubergine
Aubergine
Salt
Champinjoner
Vitlöksklyftor
Gul lök
Krossade tomater
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
Äpple
Basilika
Näringsjäst (valfritt)
Malen svartpeppar
4 port
1 aubergine ca 300g + 1 tsk salt
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
390 g krossade tomater
3/4-1 st grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
½-1 rött sött äpple med skal, ex Royal gala
Nymalen svartpeppar
15 blad färsk basilika
ca 1 msk kokosolja, neutral – utan smak. Välj gärna en som inte har behandlats med citronsyra. Bra köp är ex Reneé Voltaire (klickbar länk)
Näringsjäst (klickbar länk)
Gör såhär:
- Skölj och skär auberginen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i en skål och strö över salt. Låt stå minst 15 minuter.
- Hacka löken fint och hacka champinjonerna i bitar.
- Häll tomatkross i en kastrull och tillsätt buljongtärning, vatten och pressad vitlök. Låt detta koka upp och sedan småputtra på svag värme under tiden du förbereder det övriga.
- Stek lök och svamp i kokosolja tills löken och champinjonerna fått fin färg. Lägg över detta i kastrullen med tomatsåsen.
- Pressa ur vätskan från auberginbitarna med hjälp av hushållspapper. Tillsätt mer kokosolja i pannan och stek auberginen tills bitarna blivit gyllenbruna. Lägg över dem i kastrullen.
- Skölj och riv äpplet grovt − gärna med skalet på för de nyttiga fibrernas skull. Tillsätt detta och rör om.
- Krydda med svartpeppar och hackad basilika. Smaka av.
- Toppa gärna tomatsåsen med näringsjäst (klickbar länk) vid servering för en god smak av parmesanost och umami.
- Servera med svarvad zucchini. Har du ingen svarv så kan du använda osthyvel eller skalare för att få lite bredare fettuccini-liknande remsor.
Värme & Kärlek
Kommentarer
Skicka en kommentar