Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig gratäng med aubergine och vildsvinsfärs i tomatsås. Mejeri- och glutenfri




Häromdagen gjorde jag en sån härlig och krämig gratäng som gick på ett nafs att tillaga. Och sååå god sedan! Den här rätten fungerar utmärkt som en ersättning till den traditionella lasagnen. Det bästa är att du kan göra den helt färdig och bara värma på den i ugnen i 10-15 minuter 175°när hungern sätter in.

Många gånger kan det bli svårt med god mathållning och allra helst gratänger när man vill äta spannmålsfritt och mejerifritt utan att behöva använda sig av hormonstörande sojaprodukter. 

Tomatröran görs med ekologisk chunky salsa som grund, vilket ger en fantastisk smak och precis lagom chilikryddning. Istället för lasagneplattor så används urvattnad ekologisk aubergine som sedan stekts till vacker färg. Jag kan slå ett slag för att du väljer ekologisk aubergine eftersom den inte ska skalas. 

Den här rätten passar även perfekt för den som äter Paleo eller LCHF, eller bara vill äta gott, nyttigt och undvika inflammatorisk mat. Den skäms absolut heller inte för sig som en god bjudrätt. 

Jag brukar ofta använda mig av älgfärs, men ville i denna rätt ha lite fetare och saftigare köttfärs och vad kan då vara bättre än viltköttet från vildsvin? Ett kött som tyvärr ofta glöms bort, åtminstone i mitt kök. Vildsvin brukar man ofta hitta i en separat frysdisk bland annat vilt kött i affären. 

Det du behöver köpa hem för denna rätt är:
kantareller
vildsvinsfärs
lökpulver, spiskummin
purjolök
aubergine, ekologisk
himalayasalt eller grått oraffinerat havssalt
röd eller gul paprika
palsternacka
ekologisk chunky salsa 
viltfond
små plommontomater eller cocktailtomater 
persilja

Auberginen skivas ganska tunt i ca 0,5 cm tjocka skivor. Det gör inget om de blir tjockare. 
Skivorna vattnas ur under tiden du steker köttfärs och blandar ihop tomatsalsan, riven palsternacka, stekta kantareller och stekt purjo. Tomatröran blandas ihop med köttfärsen. Auberginen torkas av med hushållspapper, steks och allt varvas sedan i en gratängform.
💥 Exakt mängd samt hur du gör ser du härnäst.  


100 g kantareller
500g vildsvinsfärs
2 krm lökpulver, 3 krm spiskummin
50-60 g purjolök
1 aubergine, ekologisk
himalayasalt eller grått oraffinerat havssalt
5 stora skivor röd eller gul paprika
100 g palsternacka
1 burk (300 g) ekologisk chunky salsa 
½-1 msk viltfond
kokosolja, neutral till stekning och /eller smör om du äter det
persilja

  • Börja med att tvätta auberginen och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin om du har en sådan. Strö tunt med salt på båda sidorna och lägg skivorna i en form för att vattnas ur. 
  • Skölj purjolöken noga och skär den i strimlor. Rensa kantarellerna. Jag brukar fuska och skölja av dem i vatten. Dela dem om de är stora. Lägg åt sidan. 
  • Riv palsternacka grovt och hacka paprikaskivorna i centimeterstora bitar. 
  • Häll upp chunky salsan i en stor skål eller kastrull. Tillsätt hälften av fonden, den rivna palsternackan och paprikabitarna. 
  • Stek svampen i kokosolja och/eller smör, tillsätt strimlad purjo och låt den mjukna tillsammans med den stekta svampen. Torka under tiden av aubergineskivorna med hushållspapper.
  • Lägg över de stekta kantarellerna och purjon i tomatröran. 
  • Hetta upp mer kokosolja och stek aubergineskivorna tills de får färg på båda sidor. Lägg åt sidan.
  • Stek färsen. Krydda med lökpulver och spiskummin. Färsen får gärna ha lite större bitar kvar för härlig textur i rätten. 
  • Blanda ner tomatröran till den stekta färsen. Smaka av med ev mer fond. Tänk på att auberginskivorna också kommer att vara lite salta. Låt puttra i ca 3-5 minuter under omrörning. 
  • Ta fram en mindre ugnsfast form (ca 30 x 20 cm) och varva aubergineskivor med köttfärssåsen. Börja med köttfärssås och avsluta med aubergine. Toppa med halverade små plommontomater. 💥Hit kan allt förberedas 💥. 
  • Hetta upp allt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. 
  • Strö över hackad persilja vid serveringen. 

Servera gärna med råkostsallad eller salladsmix och delade physalisfrukter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...