Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig gratäng med aubergine och vildsvinsfärs i tomatsås. Mejeri- och glutenfri




Häromdagen gjorde jag en sån härlig och krämig gratäng som gick på ett nafs att tillaga. Och sååå god sedan! Den här rätten fungerar utmärkt som en ersättning till den traditionella lasagnen. Det bästa är att du kan göra den helt färdig och bara värma på den i ugnen i 10-15 minuter 175°när hungern sätter in.

Många gånger kan det bli svårt med god mathållning och allra helst gratänger när man vill äta spannmålsfritt och mejerifritt utan att behöva använda sig av hormonstörande sojaprodukter. 

Tomatröran görs med ekologisk chunky salsa som grund, vilket ger en fantastisk smak och precis lagom chilikryddning. Istället för lasagneplattor så används urvattnad ekologisk aubergine som sedan stekts till vacker färg. Jag kan slå ett slag för att du väljer ekologisk aubergine eftersom den inte ska skalas. 

Den här rätten passar även perfekt för den som äter Paleo eller LCHF, eller bara vill äta gott, nyttigt och undvika inflammatorisk mat. Den skäms absolut heller inte för sig som en god bjudrätt. 

Jag brukar ofta använda mig av älgfärs, men ville i denna rätt ha lite fetare och saftigare köttfärs och vad kan då vara bättre än viltköttet från vildsvin? Ett kött som tyvärr ofta glöms bort, åtminstone i mitt kök. Vildsvin brukar man ofta hitta i en separat frysdisk bland annat vilt kött i affären. 

Det du behöver köpa hem för denna rätt är:
kantareller
vildsvinsfärs
lökpulver, spiskummin
purjolök
aubergine, ekologisk
himalayasalt eller grått oraffinerat havssalt
röd eller gul paprika
palsternacka
ekologisk chunky salsa 
viltfond
små plommontomater eller cocktailtomater 
persilja

Auberginen skivas ganska tunt i ca 0,5 cm tjocka skivor. Det gör inget om de blir tjockare. 
Skivorna vattnas ur under tiden du steker köttfärs och blandar ihop tomatsalsan, riven palsternacka, stekta kantareller och stekt purjo. Tomatröran blandas ihop med köttfärsen. Auberginen torkas av med hushållspapper, steks och allt varvas sedan i en gratängform.
💥 Exakt mängd samt hur du gör ser du härnäst.  


100 g kantareller
500g vildsvinsfärs
2 krm lökpulver, 3 krm spiskummin
50-60 g purjolök
1 aubergine, ekologisk
himalayasalt eller grått oraffinerat havssalt
5 stora skivor röd eller gul paprika
100 g palsternacka
1 burk (300 g) ekologisk chunky salsa 
½-1 msk viltfond
kokosolja, neutral till stekning och /eller smör om du äter det
persilja

  • Börja med att tvätta auberginen och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin om du har en sådan. Strö tunt med salt på båda sidorna och lägg skivorna i en form för att vattnas ur. 
  • Skölj purjolöken noga och skär den i strimlor. Rensa kantarellerna. Jag brukar fuska och skölja av dem i vatten. Dela dem om de är stora. Lägg åt sidan. 
  • Riv palsternacka grovt och hacka paprikaskivorna i centimeterstora bitar. 
  • Häll upp chunky salsan i en stor skål eller kastrull. Tillsätt hälften av fonden, den rivna palsternackan och paprikabitarna. 
  • Stek svampen i kokosolja och/eller smör, tillsätt strimlad purjo och låt den mjukna tillsammans med den stekta svampen. Torka under tiden av aubergineskivorna med hushållspapper.
  • Lägg över de stekta kantarellerna och purjon i tomatröran. 
  • Hetta upp mer kokosolja och stek aubergineskivorna tills de får färg på båda sidor. Lägg åt sidan.
  • Stek färsen. Krydda med lökpulver och spiskummin. Färsen får gärna ha lite större bitar kvar för härlig textur i rätten. 
  • Blanda ner tomatröran till den stekta färsen. Smaka av med ev mer fond. Tänk på att auberginskivorna också kommer att vara lite salta. Låt puttra i ca 3-5 minuter under omrörning. 
  • Ta fram en mindre ugnsfast form (ca 30 x 20 cm) och varva aubergineskivor med köttfärssåsen. Börja med köttfärssås och avsluta med aubergine. Toppa med halverade små plommontomater. 💥Hit kan allt förberedas 💥. 
  • Hetta upp allt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. 
  • Strö över hackad persilja vid serveringen. 

Servera gärna med råkostsallad eller salladsmix och delade physalisfrukter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...