Häromdagen gjorde jag en sån härlig och krämig gratäng som gick på ett nafs att tillaga. Och sååå god sedan! Den här rätten fungerar utmärkt som en ersättning till den traditionella lasagnen. Det bästa är att du kan göra den helt färdig och bara värma på den i ugnen i 10-15 minuter 175°när hungern sätter in.
Många gånger kan det bli svårt med god mathållning och allra helst gratänger när man vill äta spannmålsfritt och mejerifritt utan att behöva använda sig av hormonstörande sojaprodukter.
Tomatröran görs med ekologisk chunky salsa som grund, vilket ger en fantastisk smak och precis lagom chilikryddning. Istället för lasagneplattor så används urvattnad ekologisk aubergine som sedan stekts till vacker färg. Jag kan slå ett slag för att du väljer ekologisk aubergine eftersom den inte ska skalas.
Den här rätten passar även perfekt för den som äter Paleo eller LCHF, eller bara vill äta gott, nyttigt och undvika inflammatorisk mat. Den skäms absolut heller inte för sig som en god bjudrätt.
Jag brukar ofta använda mig av älgfärs, men ville i denna rätt ha lite fetare och saftigare köttfärs och vad kan då vara bättre än viltköttet från vildsvin? Ett kött som tyvärr ofta glöms bort, åtminstone i mitt kök. Vildsvin brukar man ofta hitta i en separat frysdisk bland annat vilt kött i affären.
Det du behöver köpa hem för denna rätt är:
kantareller
vildsvinsfärs
lökpulver, spiskummin
purjolök
aubergine, ekologisk
himalayasalt eller grått oraffinerat havssalt
röd eller gul paprika
palsternacka
ekologisk chunky salsa
viltfond
små plommontomater eller cocktailtomater
persilja
Auberginen skivas ganska tunt i ca 0,5 cm tjocka skivor. Det gör inget om de blir tjockare.
Skivorna vattnas ur under tiden du steker köttfärs och blandar ihop tomatsalsan, riven palsternacka, stekta kantareller och stekt purjo. Tomatröran blandas ihop med köttfärsen. Auberginen torkas av med hushållspapper, steks och allt varvas sedan i en gratängform.
💥 Exakt mängd samt hur du gör ser du härnäst.
100 g kantareller
500g vildsvinsfärs
2 krm lökpulver, 3 krm spiskummin
50-60 g purjolök
1 aubergine, ekologisk
himalayasalt eller grått oraffinerat havssalt
5 stora skivor röd eller gul paprika
100 g palsternacka
1 burk (300 g) ekologisk chunky salsa
½-1 msk viltfond
kokosolja, neutral till stekning och /eller smör om du äter det
persilja
- Börja med att tvätta auberginen och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin om du har en sådan. Strö tunt med salt på båda sidorna och lägg skivorna i en form för att vattnas ur.
- Skölj purjolöken noga och skär den i strimlor. Rensa kantarellerna. Jag brukar fuska och skölja av dem i vatten. Dela dem om de är stora. Lägg åt sidan.
- Riv palsternacka grovt och hacka paprikaskivorna i centimeterstora bitar.
- Häll upp chunky salsan i en stor skål eller kastrull. Tillsätt hälften av fonden, den rivna palsternackan och paprikabitarna.
- Stek svampen i kokosolja och/eller smör, tillsätt strimlad purjo och låt den mjukna tillsammans med den stekta svampen. Torka under tiden av aubergineskivorna med hushållspapper.
- Lägg över de stekta kantarellerna och purjon i tomatröran.
- Hetta upp mer kokosolja och stek aubergineskivorna tills de får färg på båda sidor. Lägg åt sidan.
- Stek färsen. Krydda med lökpulver och spiskummin. Färsen får gärna ha lite större bitar kvar för härlig textur i rätten.
- Blanda ner tomatröran till den stekta färsen. Smaka av med ev mer fond. Tänk på att auberginskivorna också kommer att vara lite salta. Låt puttra i ca 3-5 minuter under omrörning.
- Ta fram en mindre ugnsfast form (ca 30 x 20 cm) och varva aubergineskivor med köttfärssåsen. Börja med köttfärssås och avsluta med aubergine. Toppa med halverade små plommontomater. 💥Hit kan allt förberedas 💥.
- Hetta upp allt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter.
- Strö över hackad persilja vid serveringen.
Servera gärna med råkostsallad eller salladsmix och delade physalisfrukter.
Kommentarer
Skicka en kommentar