Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga och supergoda frallor, Keto/Paleo/LCHF



Jag måste erkänna att jag alltid har varit en brödjunkie. Att sluta äta mackor var supersvårt, men man lär sig liksom vara utan. Men ibland så har det kommit ett riktigt suuuug på ett gott bröd. Att äta gluten är ju inte att föredra och jag vägrar köpa glutenfritt bröd som innehåller en massa rismjöl och konstiga ingredienser som min kropp inte är i behov av. Jag försöker ju även att undvika spannmål och vill äta så naturligt som möjligt. 

De här frallorna är fantastiskt goda. Tror nog att det ännu så länge är de godaste jag ätit som inte innehåller spannmål. Smaken påminner ganska mycket om rågbröd som jag åt som ung. Det är luftigt och det finns inte ett spår av äggsmak som många andra spannmålsfria bröd gör. Nej det här är en riktigt riktigt gott recept. De är även förvånansvärt mättande. 

Frallorna är väldigt enkla att baka och går snabbt att sno ihop eftersom det inte behöver jäsa. Det enda du behöver är en elvisp för att vispa ihop ingredienserna. Den finrivna zucchinin ger en sådan saftighet till brödet samt fungerar som en god extra"krydda". 

Du kan smaksätta dem som du behagar. Jag använde färsk basilika, men vill du använda torkad basilika, brödkrydda eller något annat gott som ex tranbär så gör du det. 

Tips! Rulla några till subs så kan du ha dem som korvbröd. 



 175° C i ca 35 min  

ca 12 st

2 msk physillium husk

8 msk kokosmjöl ekologiskt

1 msk finhackad basilika

3 tsk bakpulver, ekologiskt

½ tsk oraffinerat salt

4 stora ägg

1 liten ekologisk zucchini, (ca 160 g) finriven

2 msk avokadoolja, samt lite mer för penslingen

2 msk äppelcidervinäger, ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad

4 msk kallt vatten, gärna filtrerat

  1. Sätt ugnen på 175° C.  
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
  3. Vispa äggen i en större skål och tillsätt avokadoolja, vinäger och vatten. Rör ner den finrivna zucchinin. Viktigt! Pressa INTE ur vätskan som bildas, utan låt den följa med till smeten.
  4. Häll sedan de torra ingredienserna ner i smeten och vispa ihop allt riktigt noga med en elvisp på medelfart tills allt är väl ihopblandat. Låt degen vila i 5 minuter. 
  5. Smörj en ugnsplåt noga. Fukta händerna i kallt vatten och forma degen till golfbollsstora bullar, ca 12 stycken. 
  6. Pensla dem med avokadoolja och grädda i ca 35 minuter tills de blivit färdiggräddade och gyllenbruna. 



Ät dem sedan som du behagar. Du som äter LCHF eller Keto kanske vill ha en smörklick på och äter du Paleo så kan du förslagsvis doppa dem i ghee. Men de är så saftiga och luftiga att du även kan äta dem som de är. 

Beräkning för ALLT bröd: 

Energi 649 kcal

Protein 45 g (28%)

Fett 32 g (44%)

Kolhydrater 24 g (15%)

Fibrer 43 g (13%)

Varje bröd ger:

Energi 54 kcal

Protein 3,75 g 

Fett 2,7 g

Kolhydrater 2 g 

Fibrer 3,6 g

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...