Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga och supergoda frallor, Keto/Paleo/LCHF



Jag måste erkänna att jag alltid har varit en brödjunkie. Att sluta äta mackor var supersvårt, men man lär sig liksom vara utan. Men ibland så har det kommit ett riktigt suuuug på ett gott bröd. Att äta gluten är ju inte att föredra och jag vägrar köpa glutenfritt bröd som innehåller en massa rismjöl och konstiga ingredienser som min kropp inte är i behov av. Jag försöker ju även att undvika spannmål och vill äta så naturligt som möjligt. 

De här frallorna är fantastiskt goda. Tror nog att det ännu så länge är de godaste jag ätit som inte innehåller spannmål. Smaken påminner ganska mycket om rågbröd som jag åt som ung. Det är luftigt och det finns inte ett spår av äggsmak som många andra spannmålsfria bröd gör. Nej det här är en riktigt riktigt gott recept. De är även förvånansvärt mättande. 

Frallorna är väldigt enkla att baka och går snabbt att sno ihop eftersom det inte behöver jäsa. Det enda du behöver är en elvisp för att vispa ihop ingredienserna. Den finrivna zucchinin ger en sådan saftighet till brödet samt fungerar som en god extra"krydda". 

Du kan smaksätta dem som du behagar. Jag använde färsk basilika, men vill du använda torkad basilika, brödkrydda eller något annat gott som ex tranbär så gör du det. 

Tips! Rulla några till subs så kan du ha dem som korvbröd. 



 175° C i ca 35 min  

ca 12 st

2 msk physillium husk

8 msk kokosmjöl ekologiskt

1 msk finhackad basilika

3 tsk bakpulver, ekologiskt

½ tsk oraffinerat salt

4 stora ägg

1 liten ekologisk zucchini, (ca 160 g) finriven

2 msk avokadoolja, samt lite mer för penslingen

2 msk äppelcidervinäger, ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad

4 msk kallt vatten, gärna filtrerat

  1. Sätt ugnen på 175° C.  
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
  3. Vispa äggen i en större skål och tillsätt avokadoolja, vinäger och vatten. Rör ner den finrivna zucchinin. Viktigt! Pressa INTE ur vätskan som bildas, utan låt den följa med till smeten.
  4. Häll sedan de torra ingredienserna ner i smeten och vispa ihop allt riktigt noga med en elvisp på medelfart tills allt är väl ihopblandat. Låt degen vila i 5 minuter. 
  5. Smörj en ugnsplåt noga. Fukta händerna i kallt vatten och forma degen till golfbollsstora bullar, ca 12 stycken. 
  6. Pensla dem med avokadoolja och grädda i ca 35 minuter tills de blivit färdiggräddade och gyllenbruna. 



Ät dem sedan som du behagar. Du som äter LCHF eller Keto kanske vill ha en smörklick på och äter du Paleo så kan du förslagsvis doppa dem i ghee. Men de är så saftiga och luftiga att du även kan äta dem som de är. 

Beräkning för ALLT bröd: 

Energi 649 kcal

Protein 45 g (28%)

Fett 32 g (44%)

Kolhydrater 24 g (15%)

Fibrer 43 g (13%)

Varje bröd ger:

Energi 54 kcal

Protein 3,75 g 

Fett 2,7 g

Kolhydrater 2 g 

Fibrer 3,6 g

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...