Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga och supergoda frallor, Keto/Paleo/LCHF



Jag måste erkänna att jag alltid har varit en brödjunkie. Att sluta äta mackor var supersvårt, men man lär sig liksom vara utan. Men ibland så har det kommit ett riktigt suuuug på ett gott bröd. Att äta gluten är ju inte att föredra och jag vägrar köpa glutenfritt bröd som innehåller en massa rismjöl och konstiga ingredienser som min kropp inte är i behov av. Jag försöker ju även att undvika spannmål och vill äta så naturligt som möjligt. 

De här frallorna är fantastiskt goda. Tror nog att det ännu så länge är de godaste jag ätit som inte innehåller spannmål. Smaken påminner ganska mycket om rågbröd som jag åt som ung. Det är luftigt och det finns inte ett spår av äggsmak som många andra spannmålsfria bröd gör. Nej det här är en riktigt riktigt gott recept. De är även förvånansvärt mättande. 

Frallorna är väldigt enkla att baka och går snabbt att sno ihop eftersom det inte behöver jäsa. Det enda du behöver är en elvisp för att vispa ihop ingredienserna. Den finrivna zucchinin ger en sådan saftighet till brödet samt fungerar som en god extra"krydda". 

Du kan smaksätta dem som du behagar. Jag använde färsk basilika, men vill du använda torkad basilika, brödkrydda eller något annat gott som ex tranbär så gör du det. 

Tips! Rulla några till subs så kan du ha dem som korvbröd. 



 175° C i ca 35 min  

ca 12 st

2 msk physillium husk

8 msk kokosmjöl ekologiskt

1 msk finhackad basilika

3 tsk bakpulver, ekologiskt

½ tsk oraffinerat salt

4 stora ägg

1 liten ekologisk zucchini, (ca 160 g) finriven

2 msk avokadoolja, samt lite mer för penslingen

2 msk äppelcidervinäger, ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad

4 msk kallt vatten, gärna filtrerat

  1. Sätt ugnen på 175° C.  
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
  3. Vispa äggen i en större skål och tillsätt avokadoolja, vinäger och vatten. Rör ner den finrivna zucchinin. Viktigt! Pressa INTE ur vätskan som bildas, utan låt den följa med till smeten.
  4. Häll sedan de torra ingredienserna ner i smeten och vispa ihop allt riktigt noga med en elvisp på medelfart tills allt är väl ihopblandat. Låt degen vila i 5 minuter. 
  5. Smörj en ugnsplåt noga. Fukta händerna i kallt vatten och forma degen till golfbollsstora bullar, ca 12 stycken. 
  6. Pensla dem med avokadoolja och grädda i ca 35 minuter tills de blivit färdiggräddade och gyllenbruna. 



Ät dem sedan som du behagar. Du som äter LCHF eller Keto kanske vill ha en smörklick på och äter du Paleo så kan du förslagsvis doppa dem i ghee. Men de är så saftiga och luftiga att du även kan äta dem som de är. 

Beräkning för ALLT bröd: 

Energi 649 kcal

Protein 45 g (28%)

Fett 32 g (44%)

Kolhydrater 24 g (15%)

Fibrer 43 g (13%)

Varje bröd ger:

Energi 54 kcal

Protein 3,75 g 

Fett 2,7 g

Kolhydrater 2 g 

Fibrer 3,6 g

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och