Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga och supergoda frallor, Keto/Paleo/LCHF



Jag måste erkänna att jag alltid har varit en brödjunkie. Att sluta äta mackor var supersvårt, men man lär sig liksom vara utan. Men ibland så har det kommit ett riktigt suuuug på ett gott bröd. Att äta gluten är ju inte att föredra och jag vägrar köpa glutenfritt bröd som innehåller en massa rismjöl och konstiga ingredienser som min kropp inte är i behov av. Jag försöker ju även att undvika spannmål och vill äta så naturligt som möjligt. 

De här frallorna är fantastiskt goda. Tror nog att det ännu så länge är de godaste jag ätit som inte innehåller spannmål. Smaken påminner ganska mycket om rågbröd som jag åt som ung. Det är luftigt och det finns inte ett spår av äggsmak som många andra spannmålsfria bröd gör. Nej det här är en riktigt riktigt gott recept. De är även förvånansvärt mättande. 

Frallorna är väldigt enkla att baka och går snabbt att sno ihop eftersom det inte behöver jäsa. Det enda du behöver är en elvisp för att vispa ihop ingredienserna. Den finrivna zucchinin ger en sådan saftighet till brödet samt fungerar som en god extra"krydda". 

Du kan smaksätta dem som du behagar. Jag använde färsk basilika, men vill du använda torkad basilika, brödkrydda eller något annat gott som ex tranbär så gör du det. 

Tips! Rulla några till subs så kan du ha dem som korvbröd. 



 175° C i ca 35 min  

ca 12 st

2 msk physillium husk

8 msk kokosmjöl ekologiskt

1 msk finhackad basilika

3 tsk bakpulver, ekologiskt

½ tsk oraffinerat salt

4 stora ägg

1 liten ekologisk zucchini, (ca 160 g) finriven

2 msk avokadoolja, samt lite mer för penslingen

2 msk äppelcidervinäger, ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad

4 msk kallt vatten, gärna filtrerat

  1. Sätt ugnen på 175° C.  
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
  3. Vispa äggen i en större skål och tillsätt avokadoolja, vinäger och vatten. Rör ner den finrivna zucchinin. Viktigt! Pressa INTE ur vätskan som bildas, utan låt den följa med till smeten.
  4. Häll sedan de torra ingredienserna ner i smeten och vispa ihop allt riktigt noga med en elvisp på medelfart tills allt är väl ihopblandat. Låt degen vila i 5 minuter. 
  5. Smörj en ugnsplåt noga. Fukta händerna i kallt vatten och forma degen till golfbollsstora bullar, ca 12 stycken. 
  6. Pensla dem med avokadoolja och grädda i ca 35 minuter tills de blivit färdiggräddade och gyllenbruna. 



Ät dem sedan som du behagar. Du som äter LCHF eller Keto kanske vill ha en smörklick på och äter du Paleo så kan du förslagsvis doppa dem i ghee. Men de är så saftiga och luftiga att du även kan äta dem som de är. 

Beräkning för ALLT bröd: 

Energi 649 kcal

Protein 45 g (28%)

Fett 32 g (44%)

Kolhydrater 24 g (15%)

Fibrer 43 g (13%)

Varje bröd ger:

Energi 54 kcal

Protein 3,75 g 

Fett 2,7 g

Kolhydrater 2 g 

Fibrer 3,6 g

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...