Fortsätt till huvudinnehåll

Hur du gör Ghee samt hälsovinsterna med detDet här är faktiskt inte ett dugg svårt. Sköter sig helt själv på spisen.
Ghee tål upphettning bättre, då det inte innehåller mjölkprotein. Därför bränns inte heller Ghee när du lagar mat med det.
Perfekt för laktosintoleranta eller de som är allergiska mot mjölkprotein. Innehåller inga kolhydrater och har kvar alla goda vitaminer såsom A, D och E
Använd det precis som du använder smör eller olja.

Förväxla inte Ghee med skirat smör.

Jag försöker numera att undvika rapsolja, som inte är så nyttigt som man trott.
Olivolja tål inte så stark upphettning, så de oljor jag hädanefter kommer att använda mig av i stekning är i största mån Ghee och virgine kokosolja som har smaken kvar. Avokadoolja är också fantastiskt bra. Den deodoriserade kokosoljan (utan smak) undviker jag. Den kan komma från kopra och kan då innehålla rester från mögel.
Olivoljan väljer jag att ringla kall ovanpå maten istället. Eller så äter jag oliver helt enkelt


Så här gör du Ghee:

En större kastrull med tjock botten.
Släng i smöret, 500 g (viktigt att det är ekologiskt) och smält det på låg värme. Till slut kommer smöret att bubbla och sprätta. Det är vattnet som förångas. Använd gärna ett stänkskydd.
Låt smöret småkoka på lägsta värmen på spisen, tills det slutar sprätta och bubbla. Det tar ca 1 timme. Rör absolut inte, men passa så att smöret inte bränns.
Till slut bildas ett skum på ytan av proteiner och på botten av kastrullen har slagg av laktos och vassleprotein bildats som ska få en nötbrun nyans. Vicka lite på kastrullen emellanåt för att se bättre.


När smöret slutat sprätta, när det kokar med bara små, små bubblor och när bottensatsen fått en gyllene färg så tar du en hålslev eller sked och ta bort proteinskummet från ytan, tills du har fått en så klar yta som möjligt.
Låt den  svalna en aning efter du tagit bort skummet. Då kan du få bort "skinnet" som bildades ovanpå smöroljan.

Sila smöroljan genom stänkskydd till stekpannan. Suveränt! Eller använd dig av ett kaffefilter i nylon Sila 2 ggr. Se till att inget grums av bottensats följer med.
KLART!!!

Om ditt Ghee förvaras i kylskåp så blir den lite fastare i konsistensen och du kan använda en sked för att ta en klick. Men den håller sig även i rumsvärme läääänge. 

Här kommer lite punkter om dess nyttighet och de hälsovinster du får med det:

När det kommer till mejeriallergier så är mjölkproteiner, kasein och vassle de vanligaste syndabockarna. Men Ghee har inte enbart avlägsnat de problematiska proteinerna utan även mjölksockret (laktosen). Ghee är rik på smörsyra som är bra för att läka tarmen. Och när man har en känslighet eller allergi mot mat, är det ganska troligt tarmen behöver lite kärlek. Här finns fler fördelar med att använda Ghee ...(uttalas Gii)

9 Hälsofördelar med Ghee

♥ lagringsstabil. På grund av dess låga fukthalt och brist på mejeriprodukter, kommer smörolja inte att härskna vid rumstemperatur såsom smör gör och behåller sin ursprungliga smak och färskhet i upp till ett år utan kylning.

♥ Hög Rykpunkt. Ghees rykpunkt - den temperatur där oljan börjar ryka och generera giftiga ångor och skadliga fria radikaler - är nästan 260 ° C, vilket är högre än de flesta matoljor och mycket högre än vanligt smör som har en rykpunkt punkt på ca 180 ° C.

♥ Stimulerar matsmältningssystemet. Ghee stimulerar utsöndringen av magsyra som stödjer matsmältningen, medan andra fetter och oljor kan bromsa kroppens matsmältningsprocess

♥ Lämplig för mejeriintoleranta. Nästan alla spårmängder av laktos och kasein tas bort i och med separeringen som sker när man gör Ghee. Små små mängder laktos eller kasein kan finnas kvar ,men  de finns på en nivå tillräckligt låg för att inte orsaka bekymmer för t.ex de som har en Paleo-diet eller de med laktos- eller kaseinintolerans.

♥ Rik på vitamin A, D, E och K, som är nödvändiga för ben, hjärna, hjärta, och immunsystemfunktion.

♥ Naturlig källa av anti-carcinogen CLA. Ghee från gräsätande kor innehåller cancerbekämpande fettsyran konjugerad linolensyra (CLA), som stöd i viktminskning och har visat sig bromsa utvecklingen av vissa typer av cancer och hjärtsjukdomar. (Finns även i smör. Dock har det varit diskussioner om CLA och dess nyttighet. Min anm)

♥ Laddade med kortkedjiga fettsyror, såsom smörsyra , vilket är en fettsyra som tros förhindra olika cancerformer och tumörer - ghee hjälper till att läka tarmslemhinnan, minskar inflammation, har antivirala egenskaper (bromsar virussjukdomar. Min anm) och har visat sig gynna dem med t.ex ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

♥ Ökar vitaminupptagningsförmågan. De fetter som finns i Ghee stödjer absorptionen av fettlösliga vitaminer och mineralämnen från andra livsmedel, stärker immunförsvaret.

♥ Renhet. Ghee innehåller inte skadliga hydrerade oljor, konstgjorda tillsatser, konserveringsmedel eller transfetter.

Källa: The Goodness of Ghee

Prova vetja! Härligt nyttigt!!

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…