Fortsätt till huvudinnehåll

Hur du gör Ghee samt hälsovinsterna med detDet här är faktiskt inte ett dugg svårt. Sköter sig helt själv på spisen.
Ghee tål upphettning bättre, då det inte innehåller mjölkprotein. Därför bränns inte heller Ghee när du lagar mat med det.
Perfekt för laktosintoleranta eller de som är allergiska mot mjölkprotein. Innehåller inga kolhydrater och har kvar alla goda vitaminer såsom A, D och E
Använd det precis som du använder smör eller olja.

Förväxla inte Ghee med skirat smör.

Jag försöker numera att undvika rapsolja, som inte är så nyttigt som man trott.
Olivolja tål inte så stark upphettning, så de oljor jag hädanefter kommer att använda mig av i stekning är i största mån Ghee och virgine kokosolja som har smaken kvar. Avokadoolja är också fantastiskt bra. Den deodoriserade kokosoljan (utan smak) undviker jag. Den kan komma från kopra och kan då innehålla rester från mögel.
Olivoljan väljer jag att ringla kall ovanpå maten istället. Eller så äter jag oliver helt enkelt


Så här gör du Ghee:

En större kastrull med tjock botten.
Släng i smöret, 500 g (viktigt att det är ekologiskt) och smält det på låg värme. Till slut kommer smöret att bubbla och sprätta. Det är vattnet som förångas. Använd gärna ett stänkskydd.
Låt smöret småkoka på lägsta värmen på spisen, tills det slutar sprätta och bubbla. Det tar ca 1 timme. Rör absolut inte, men passa så att smöret inte bränns.
Till slut bildas ett skum på ytan av proteiner och på botten av kastrullen har slagg av laktos och vassleprotein bildats som ska få en nötbrun nyans. Vicka lite på kastrullen emellanåt för att se bättre.


När smöret slutat sprätta, när det kokar med bara små, små bubblor och när bottensatsen fått en gyllene färg så tar du en hålslev eller sked och ta bort proteinskummet från ytan, tills du har fått en så klar yta som möjligt.
Låt den  svalna en aning efter du tagit bort skummet. Då kan du få bort "skinnet" som bildades ovanpå smöroljan.

Sila smöroljan genom stänkskydd till stekpannan. Suveränt! Eller använd dig av ett kaffefilter i nylon Sila 2 ggr. Se till att inget grums av bottensats följer med.
KLART!!!

Om ditt Ghee förvaras i kylskåp så blir den lite fastare i konsistensen och du kan använda en sked för att ta en klick. Men den håller sig även i rumsvärme läääänge. 

Här kommer lite punkter om dess nyttighet och de hälsovinster du får med det:

När det kommer till mejeriallergier så är mjölkproteiner, kasein och vassle de vanligaste syndabockarna. Men Ghee har inte enbart avlägsnat de problematiska proteinerna utan även mjölksockret (laktosen). Ghee är rik på smörsyra som är bra för att läka tarmen. Och när man har en känslighet eller allergi mot mat, är det ganska troligt tarmen behöver lite kärlek. Här finns fler fördelar med att använda Ghee ...(uttalas Gii)

9 Hälsofördelar med Ghee

♥ lagringsstabil. På grund av dess låga fukthalt och brist på mejeriprodukter, kommer smörolja inte att härskna vid rumstemperatur såsom smör gör och behåller sin ursprungliga smak och färskhet i upp till ett år utan kylning.

♥ Hög Rykpunkt. Ghees rykpunkt - den temperatur där oljan börjar ryka och generera giftiga ångor och skadliga fria radikaler - är nästan 260 ° C, vilket är högre än de flesta matoljor och mycket högre än vanligt smör som har en rykpunkt punkt på ca 180 ° C.

♥ Stimulerar matsmältningssystemet. Ghee stimulerar utsöndringen av magsyra som stödjer matsmältningen, medan andra fetter och oljor kan bromsa kroppens matsmältningsprocess

♥ Lämplig för mejeriintoleranta. Nästan alla spårmängder av laktos och kasein tas bort i och med separeringen som sker när man gör Ghee. Små små mängder laktos eller kasein kan finnas kvar ,men  de finns på en nivå tillräckligt låg för att inte orsaka bekymmer för t.ex de som har en Paleo-diet eller de med laktos- eller kaseinintolerans.

♥ Rik på vitamin A, D, E och K, som är nödvändiga för ben, hjärna, hjärta, och immunsystemfunktion.

♥ Naturlig källa av anti-carcinogen CLA. Ghee från gräsätande kor innehåller cancerbekämpande fettsyran konjugerad linolensyra (CLA), som stöd i viktminskning och har visat sig bromsa utvecklingen av vissa typer av cancer och hjärtsjukdomar. (Finns även i smör. Dock har det varit diskussioner om CLA och dess nyttighet. Min anm)

♥ Laddade med kortkedjiga fettsyror, såsom smörsyra , vilket är en fettsyra som tros förhindra olika cancerformer och tumörer - ghee hjälper till att läka tarmslemhinnan, minskar inflammation, har antivirala egenskaper (bromsar virussjukdomar. Min anm) och har visat sig gynna dem med t.ex ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

♥ Ökar vitaminupptagningsförmågan. De fetter som finns i Ghee stödjer absorptionen av fettlösliga vitaminer och mineralämnen från andra livsmedel, stärker immunförsvaret.

♥ Renhet. Ghee innehåller inte skadliga hydrerade oljor, konstgjorda tillsatser, konserveringsmedel eller transfetter.

Källa: The Goodness of Ghee

Prova vetja! Härligt nyttigt!!

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…