Fortsätt till huvudinnehåll

Nyttigt friterad kokoskyckling med fräst grönkål

Hej på er!
Har nyss intagit min lunch, som jag var tvungen att högt för mig själv påpeka hur Grrrrryyyymt god den var. Oh lala!!!
Tänk att nyttig, hälsosam mat kan vara så fantastiskt gott.  Och det skadar ju inte när den är snabblagad som den här rätten är. Inte kräver den många ingredienser heller, samt är billig att tillaga. Ja, ni hör ju....


Det du behöver är:


  • Svensk rumsvarm kyckling som är tunt strimlad. (Jag hade kycklinglårfilé, men även innerfilé fungerar utmärkt).
  • Kokosmjöl
  • Mandelmjöl
  • Färsk grönkål i bitar
  • Ekologisk isbergssallad eller romansallad
  • Avokado
  • Kokosolja
  • Eventuellt ghee och citronolivolja (ej nödvändigt)
  • Kyddor såsom; Herbamare örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver, cayennepeppar, gurkmeja och torkade korianderblad
  1. Blanda ihop kokosmjöl med lite mandelmjöl på ett fat. 
  2. Krydda med mycket paprikapulver, vitlökskrydda, örtsalt, lite lagom med cayennepeppar och gurkmeja.
  3. Smaka av paneringen ifall du vill ha mer av någon krydda. 
  4. Släng ner de tunt strimlade kycklingbitarna och vänd runt så att alla bitar täcks av paneringen. 
  5. Gör i ordning grönkålen och skär isbergssalladen eller romansalladen i bitar.
  6. Hetta upp en stekpanna med massor av kokosolja och ev ghee. Det ska vara så pass mycket att kycklingen nästan friteras i pannan. 
  7. Skaka och borsta försiktigt bort överflödig panering som sitter löst från kycklingen. En brödpensel fungerar bra.
  8. Fördela kycklingsstrimlorna i ett jämt lager i den heta stekpannan. 
  9. Låt dom ligga stilla och stekas/friteras tills dom fått fin färg innan du vänder dom. Stek/fritera kycklingen runt om. 
  10. När du fått en fin stekyta överallt så tar du upp dom och låter dom rinna av i ett durkslag. Dom blir knaprigare på ytan då. Häll inte bort oljan från pannan.
  11. Sänk värmen och släng ner grönkålen och salladen i stekpannan. Tillsätt eventuellt mer olja.
  12. Krydda med herbamare örtsalt, torkad koriander och chiliflingor. Stek detta tills bladen är mjuka och fått lite färg. 
  13. Skiva avokadon

Lägg upp det gröna på ett fat. Toppa med kycklingen och skivad avokado
Ringla eventuellt över lite citronolivolja
Klart!
Ät och njut!

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …