Fortsätt till huvudinnehåll

Nyttigt friterad kokoskyckling med fräst grönkål

Hej på er!
Har nyss intagit min lunch, som jag var tvungen att högt för mig själv påpeka hur Grrrrryyyymt god den var. Oh lala!!!
Tänk att nyttig, hälsosam mat kan vara så fantastiskt gott.  Och det skadar ju inte när den är snabblagad som den här rätten är. Inte kräver den många ingredienser heller, samt är billig att tillaga. Ja, ni hör ju....


Det du behöver är:


  • Svensk rumsvarm kyckling som är tunt strimlad. (Jag hade kycklinglårfilé, men även innerfilé fungerar utmärkt).
  • Kokosmjöl
  • Mandelmjöl
  • Färsk grönkål i bitar
  • Ekologisk isbergssallad eller romansallad
  • Avokado
  • Kokosolja
  • Eventuellt ghee och citronolivolja (ej nödvändigt)
  • Kyddor såsom; Herbamare örtsalt, paprikapulver, vitlökspulver, cayennepeppar, gurkmeja och torkade korianderblad
  1. Blanda ihop kokosmjöl med lite mandelmjöl på ett fat. 
  2. Krydda med mycket paprikapulver, vitlökskrydda, örtsalt, lite lagom med cayennepeppar och gurkmeja.
  3. Smaka av paneringen ifall du vill ha mer av någon krydda. 
  4. Släng ner de tunt strimlade kycklingbitarna och vänd runt så att alla bitar täcks av paneringen. 
  5. Gör i ordning grönkålen och skär isbergssalladen eller romansalladen i bitar.
  6. Hetta upp en stekpanna med massor av kokosolja och ev ghee. Det ska vara så pass mycket att kycklingen nästan friteras i pannan. 
  7. Skaka och borsta försiktigt bort överflödig panering som sitter löst från kycklingen. En brödpensel fungerar bra.
  8. Fördela kycklingsstrimlorna i ett jämt lager i den heta stekpannan. 
  9. Låt dom ligga stilla och stekas/friteras tills dom fått fin färg innan du vänder dom. Stek/fritera kycklingen runt om. 
  10. När du fått en fin stekyta överallt så tar du upp dom och låter dom rinna av i ett durkslag. Dom blir knaprigare på ytan då. Häll inte bort oljan från pannan.
  11. Sänk värmen och släng ner grönkålen och salladen i stekpannan. Tillsätt eventuellt mer olja.
  12. Krydda med herbamare örtsalt, torkad koriander och chiliflingor. Stek detta tills bladen är mjuka och fått lite färg. 
  13. Skiva avokadon

Lägg upp det gröna på ett fat. Toppa med kycklingen och skivad avokado
Ringla eventuellt över lite citronolivolja
Klart!
Ät och njut!

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...