Fortsätt till huvudinnehåll

Godaste hamburgaren

Vem vill inte ha en riktigt saftig god hamburgare?

Den här lovar jag blir en succé. Det är ju dessutom så enkelt att göra. Oftast är ju det enklaste det godaste. Den här blir oerhört saftig och ruskigt god.

Hamburgare:
  • 500 g älgfärs eller ekologisk nötfärs från högrev. OBS! Ingen fläskfärs!
  • 2 msk worcestershiresås
  • nymalen svartpeppar och eventuellt BBQ & Grill Mesquite om du vill ha lite rökighet
  • 1 tsk salt


Får du tag på lite mer grovmalen köttfärs så är det perfekt. Gör du den själv så använd en grövre mal och mal igenom 2 ggr. Det blir då mer luft i hamburgaren som gör den ännu saftigare.

Men det fungerar med vanlig malen färs också.
Tricket är att inte blanda och röra nästan något alls. Du ska i stort sett bara ta upp färsen och försiktigt forma till en biff. Och att använda kryddor såsom salt efter att man stekt hamburgaren, för att den inte ska börja vätska sig eller bli kompakt.

Blanda snabbt ihop färsen med worcestershiresåsen och peppar. Det gör inget om det inte blir perfekt blandat. Ju mindre du rör och knådar, desto saftigare burgare.
Platta ut dom en aning. Tryck med fingret mitt på burgare så det bildar en liten grop. Detta gör att burgaren inte sväller upp så mycket när du steker den.

Stek dem ca 2 min på var sida för en rosa insida och 3 min för lite mer genomstekt. Salta och peppra eventuellt lite extra. Vill du ha lite rökighet på dom, så krydda med BBQ & Grill Mesquite

Jag stekte mina 2 min på var sida. Lade på ugnsbakade varma tomater, ost, stekt bacon och skivad röd lök.
Skjutsade sedan in dom i ugnen på hög värme med grill, tills att osten smält och baconet tog lite extra färg och blev riktigt knaprigt. Passa, för det går fort!
Serverade med blancherade och friterade sötpotatisstrips. (Friterade i kokosolja och ghee).
Några goda såser, coleslaw och skivad avokado till.
Jag gjorde även hamburgerbröd som jag hittade ett recept på, men det var för min smak ingen hit. Det gick så bra utan.... Tänker ta krispiga salladsblad som bröd till nästa gång i stället.

Ugnsbakade tomater:
Skär tjocka skivor av ekologiska tomater
Ringla ganska mycket olja över och salta och peppra
Ugnsbaka i ugn 120 C i 1 timme





En av såserna var pepparsås, en rökig sås samt en Rhode Island. Till Rhode Islandsåsen utgick jag från Birgitta Höglunds chilisås. Tillsatte endast pyttelite honung.

1 dl chilisås
1 dl vispad grädde
1 dl majonnäs
1 msk cognac
Smaka eventuellt av med lite herbamare örtsalt och cayennepeppar 


Värme & Kärlek
Christina



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och