Fortsätt till huvudinnehåll

Godaste hamburgaren

Vem vill inte ha en riktigt saftig god hamburgare?

Den här lovar jag blir en succé. Det är ju dessutom så enkelt att göra. Oftast är ju det enklaste det godaste. Den här blir oerhört saftig och ruskigt god.

Hamburgare:
  • 500 g älgfärs eller ekologisk nötfärs från högrev. OBS! Ingen fläskfärs!
  • 2 msk worcestershiresås
  • nymalen svartpeppar och eventuellt BBQ & Grill Mesquite om du vill ha lite rökighet
  • 1 tsk salt


Får du tag på lite mer grovmalen köttfärs så är det perfekt. Gör du den själv så använd en grövre mal och mal igenom 2 ggr. Det blir då mer luft i hamburgaren som gör den ännu saftigare.

Men det fungerar med vanlig malen färs också.
Tricket är att inte blanda och röra nästan något alls. Du ska i stort sett bara ta upp färsen och försiktigt forma till en biff. Och att använda kryddor såsom salt efter att man stekt hamburgaren, för att den inte ska börja vätska sig eller bli kompakt.

Blanda snabbt ihop färsen med worcestershiresåsen och peppar. Det gör inget om det inte blir perfekt blandat. Ju mindre du rör och knådar, desto saftigare burgare.
Platta ut dom en aning. Tryck med fingret mitt på burgare så det bildar en liten grop. Detta gör att burgaren inte sväller upp så mycket när du steker den.

Stek dem ca 2 min på var sida för en rosa insida och 3 min för lite mer genomstekt. Salta och peppra eventuellt lite extra. Vill du ha lite rökighet på dom, så krydda med BBQ & Grill Mesquite

Jag stekte mina 2 min på var sida. Lade på ugnsbakade varma tomater, ost, stekt bacon och skivad röd lök.
Skjutsade sedan in dom i ugnen på hög värme med grill, tills att osten smält och baconet tog lite extra färg och blev riktigt knaprigt. Passa, för det går fort!
Serverade med blancherade och friterade sötpotatisstrips. (Friterade i kokosolja och ghee).
Några goda såser, coleslaw och skivad avokado till.
Jag gjorde även hamburgerbröd som jag hittade ett recept på, men det var för min smak ingen hit. Det gick så bra utan.... Tänker ta krispiga salladsblad som bröd till nästa gång i stället.

Ugnsbakade tomater:
Skär tjocka skivor av ekologiska tomater
Ringla ganska mycket olja över och salta och peppra
Ugnsbaka i ugn 120 C i 1 timme





En av såserna var pepparsås, en rökig sås samt en Rhode Island. Till Rhode Islandsåsen utgick jag från Birgitta Höglunds chilisås. Tillsatte endast pyttelite honung.

1 dl chilisås
1 dl vispad grädde
1 dl majonnäs
1 msk cognac
Smaka eventuellt av med lite herbamare örtsalt och cayennepeppar 


Värme & Kärlek
Christina



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...