Fortsätt till huvudinnehåll

Pestolax på rödbets- och ruccolabädd. Serverad med Palsternackstagliatelle



Trevlig helg på Er! Jag hoppas att ni hade en trevlig fredagkväll och fortsätter njuta av helgen. 
Igår lagade jag en god laxmiddag. Den går ganska snabbt att göra eftersom allt går att förbereda medan rödbetorna kokas. 
Det blev himlans gott kan jag säga. Lätt att överäta, men ger en fräsch mättnad.
Peston...ooooh lala...skrapade ut skålen med sked och åt, hahahaaaa
När det gäller lax så köper jag aldrig odlad, eftersom den innehåller så mycket gifter. Gifterna finns både i vattnet och i pellets som dom matas med. Lax ser jag till är vildfångad. Man säger att odlad lax ska man bara äta 2-3 ggr per år pga alla gifter.






  • 4 laxfiléer, tinade eller färska (Se till att det är från vildfångad lax och inte odlad. Har du svårt att få tag på färsk så har Willys fryst i stor påse). 
  • 1 påse ekologiska Rödbetor
  • Ruccolasallad
  • 1 påse ekologiska Palsternackor ca 500-600 g
  • Citronolivolja, extra virgine

Pesto:
  • 35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
  • 50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
  • ½ kruka färsk ekologisk Basilika
  • ½ kruka färsk ekologisk Timjan
  • 1 dl Citronolivolja
  • 1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
  • Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 C

Börja med att skölja rödbetorna. Lägg dom i kastrull och fyll på med vatten tills dom täcks. 
Dom ska kokas al dente. Det tar ca 40- 50 min, beroende på storlek.

Under tiden dom kokas så förbereder du allt annat.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
Finriv osten 
Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt. 
Lägg laxen i en ugnssäker form. Fördela peston på laxfiléerna.

Skala palternackorna och skiva dem till tagliatelle med hjälp av en osthyvel. Undvik mittdelen om den är träig. Hyvla runt om istället.
Lägg dom på en oljad plåt. Ringla på olivolja och rör om ordentligt. Sprid ut dom på plåten.
Tillaga i ugnen tills dom är genomstekta och fått vacker färg. Vissa kommer att bli gott knapriga. Försök vända dem och röra om emellanåt.
När palsternackstagliatellen är klar så strör du lite flingsalt på.
Lägg upp dom på ett separat fat och håll varmt.

Sätt in laxen i ugnen i ca 10-15 min, beroende på tjocklek.

Skala rödbetorna och skiva dom i tjocka skivor.
Lägg ruccolasallad som en bädd på ett vackert serveringsfat. Fördela dom skivade rödbetorna ovanpå. Ringla över lite citronolivolja på och strössla på lite flingsalt
Placera pestolaxen ovanpå. Garnera med färsk timjan.
Servera med palsternackstagliatellen


Värme & Kärlek
Christina












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...