Finns det något som heter matorgasm, så fick jag nog det just nu.
Så förbaskat gott!
Jag föreslår innan du göra denna maträtt att du först gör chili chutneyn och eventuellt även de torkade tomaterna. Klickbara länkar längre ner. Dom är så goda att ha i sallad och i olika maträtter. Så skönt att ha sådant i kylskåpet och blanda ner i allt möjligt. Det är väldigt bra hållbarhet på dem också. Se till att du har riktigt rena burkar att förvara dom i. Koka burkar så blir dom sterila.
Att spendera en tid i köket för att laga god mat tycker jag är så tillfredsställande. Nu kan man ju göra chutneyn och de söta ugnstorkade små tomaterna dagarna innan man gör denna maträtt, så blir det inte för mycket på en gång, eftersom även ugnen även ska användas till båda huvudrätterna.
(Har du inte någon lergryta så kan du steka/grilla kycklingen vanligt i ugn tills kycklingen uppvisar 82°)
Lägg en lergryta i vatten. 15 min räcker om du använt den förut, annars några timmar.
1 hel svensk kyckling.
2 st blekselleristjälkar.
Rubb med kryddor du tycker om. Jag tog 1 tsk av varje: Herbamare örtsalt, paprikapulver, vitlök, gurkmeja, lökpulver, curry, koriander, timjan, chili.
Skär snitt i låren på kycklingen så steks den jämnare. Rubba in kycklingen med kryddorna och stick även in kryddor under skinnet. Finns det kvar kryddor så gnugga även in insidan.
Hacka sellerin och stoppa in det inuti kycklingen samt under skinnet.
Häll i 2 msk vatten i lergrytan som bottenskyla och lägg i kycklingen
Ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 225° och låt kycklingen tillagas i ca 1½ timme. Ta bort locket sista 15 min för att få en fin grillyta. Ös kycklingen innan du sätter in den igen, Skyn som sedan har bildats kan du sila och spara för att ha i grytor och soppor.
Under tiden du väntar på att kycklingen blir klar gör du vitkålsgratängen
Försök att använda så mycket ekologiskt som det går.
450 g vitkål, strimlad
1 kålrabbi, skalad och skivad
1 finhackad solovitlök
1 gul lök tunt skivad
1 hackad selleri
Till såsen:
1½-2 tsk herbamare örtsalt. Smaka dig fram. Jag tog 2 tsk. Det är ju en smaksak hur salt man vill ha sin rätt. Jag gillar när det är mycket smak.
½ tsk lökpulver
400 g kokosmjölk
4 mosade sardeller
1 msk röd curry
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk Chilichutney (egengjord). Jag kan verkligen rekommendera att du gör den här. Så fantastiskt gott till allt möjligt.
1 msk soltorkade tomater i olivolja (egengjord), eller köpt. Ta även av oljan som tomaterna ligger i.
2 msk tomatpuré
Skiva och strimla alla grönsaker.
Blanda ihop allt till såsen och värm den i en stor kastrull med alla kryddor utom tomatpurén.
Lägg i grönsakerna.
Låt detta koka tills grönsakerna mjuknat en aning, men fortfarande har tuggmotstånd. Rör då och då. Tillsätt tomatpurén.
Häll över i en ugnssäker form.
Gratinera i 225° ca 20 min
Så förbaskat gott!
Jag föreslår innan du göra denna maträtt att du först gör chili chutneyn och eventuellt även de torkade tomaterna. Klickbara länkar längre ner. Dom är så goda att ha i sallad och i olika maträtter. Så skönt att ha sådant i kylskåpet och blanda ner i allt möjligt. Det är väldigt bra hållbarhet på dem också. Se till att du har riktigt rena burkar att förvara dom i. Koka burkar så blir dom sterila.
Att spendera en tid i köket för att laga god mat tycker jag är så tillfredsställande. Nu kan man ju göra chutneyn och de söta ugnstorkade små tomaterna dagarna innan man gör denna maträtt, så blir det inte för mycket på en gång, eftersom även ugnen även ska användas till båda huvudrätterna.
Kyckling och vitkålsgratäng med kokosmjölk, chili och röd curry.
Lägg en lergryta i vatten. 15 min räcker om du använt den förut, annars några timmar.
1 hel svensk kyckling.
2 st blekselleristjälkar.
Rubb med kryddor du tycker om. Jag tog 1 tsk av varje: Herbamare örtsalt, paprikapulver, vitlök, gurkmeja, lökpulver, curry, koriander, timjan, chili.
Skär snitt i låren på kycklingen så steks den jämnare. Rubba in kycklingen med kryddorna och stick även in kryddor under skinnet. Finns det kvar kryddor så gnugga även in insidan.
Hacka sellerin och stoppa in det inuti kycklingen samt under skinnet.
Häll i 2 msk vatten i lergrytan som bottenskyla och lägg i kycklingen
Ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 225° och låt kycklingen tillagas i ca 1½ timme. Ta bort locket sista 15 min för att få en fin grillyta. Ös kycklingen innan du sätter in den igen, Skyn som sedan har bildats kan du sila och spara för att ha i grytor och soppor.
Under tiden du väntar på att kycklingen blir klar gör du vitkålsgratängen
Försök att använda så mycket ekologiskt som det går.
450 g vitkål, strimlad
1 kålrabbi, skalad och skivad
1 finhackad solovitlök
1 gul lök tunt skivad
1 hackad selleri
Till såsen:
1½-2 tsk herbamare örtsalt. Smaka dig fram. Jag tog 2 tsk. Det är ju en smaksak hur salt man vill ha sin rätt. Jag gillar när det är mycket smak.
½ tsk lökpulver
400 g kokosmjölk
4 mosade sardeller
1 msk röd curry
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk Chilichutney (egengjord). Jag kan verkligen rekommendera att du gör den här. Så fantastiskt gott till allt möjligt.
1 msk soltorkade tomater i olivolja (egengjord), eller köpt. Ta även av oljan som tomaterna ligger i.
2 msk tomatpuré
Skiva och strimla alla grönsaker.
Blanda ihop allt till såsen och värm den i en stor kastrull med alla kryddor utom tomatpurén.
Lägg i grönsakerna.
Låt detta koka tills grönsakerna mjuknat en aning, men fortfarande har tuggmotstånd. Rör då och då. Tillsätt tomatpurén.
Häll över i en ugnssäker form.
Gratinera i 225° ca 20 min
Kärlek & Värme
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar