Fortsätt till huvudinnehåll

Kyckling och vitkålsgratäng med kokosmjölk, chili och röd curry

Finns det något som heter matorgasm, så fick jag nog det just nu.
Så förbaskat gott!
Jag föreslår innan du göra denna maträtt att du först gör chili chutneyn och eventuellt även de torkade tomaterna. Klickbara länkar längre ner. Dom är så goda att ha i sallad och i olika maträtter. Så skönt att ha sådant i kylskåpet och blanda ner i allt möjligt. Det är väldigt bra hållbarhet på dem också. Se till att du har riktigt rena burkar att förvara dom i. Koka burkar så blir dom sterila.
Att spendera en tid i köket för att laga god mat tycker jag är så tillfredsställande. Nu kan man ju göra chutneyn och de söta ugnstorkade små tomaterna dagarna innan man gör denna maträtt, så blir det inte för mycket på en gång, eftersom även ugnen även ska användas till båda huvudrätterna.

Kyckling och vitkålsgratäng med kokosmjölk, chili och röd curry.


(Har du inte någon lergryta så kan du steka/grilla kycklingen vanligt i ugn tills kycklingen uppvisar 82°)
Lägg en lergryta i vatten. 15 min räcker om du använt den förut, annars några timmar.
1 hel svensk kyckling.
2 st blekselleristjälkar.
Rubb med kryddor du tycker om. Jag tog 1 tsk av varje: Herbamare örtsalt, paprikapulver, vitlök, gurkmeja, lökpulver, curry, koriander, timjan, chili.
Skär snitt i låren på kycklingen så steks den jämnare. Rubba in kycklingen med kryddorna och stick även in kryddor under skinnet. Finns det kvar kryddor så gnugga även in insidan.
Hacka sellerin och stoppa in det inuti kycklingen samt under skinnet.
Häll i 2 msk vatten i lergrytan som bottenskyla och lägg i kycklingen
Ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 225° och låt kycklingen tillagas i ca 1½ timme. Ta bort locket sista 15 min för att få en fin grillyta. Ös kycklingen innan du sätter in den igen, Skyn som sedan har bildats kan du sila och spara för att ha i grytor och soppor.

Under tiden du väntar på att kycklingen blir klar gör du vitkålsgratängen
Försök att använda så mycket ekologiskt som det går.

450 g vitkål, strimlad
1 kålrabbi, skalad och skivad
1 finhackad solovitlök
1 gul lök tunt skivad
1 hackad selleri
Till såsen:
1½-2 tsk herbamare örtsalt. Smaka dig fram. Jag tog 2 tsk. Det är ju en smaksak hur salt man vill ha sin rätt. Jag gillar när det är mycket smak.
½ tsk lökpulver
400 g kokosmjölk
4 mosade sardeller
1 msk röd curry
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk Chilichutney  (egengjord). Jag kan verkligen rekommendera att du gör den här. Så fantastiskt gott till allt möjligt.
1 msk soltorkade tomater i olivolja (egengjord), eller köpt. Ta även av oljan som tomaterna ligger i.
2 msk tomatpuré

Skiva och strimla alla grönsaker.
Blanda ihop allt till såsen och värm den i en stor kastrull med alla kryddor utom tomatpurén.
Lägg i grönsakerna.
Låt detta koka tills grönsakerna mjuknat en aning, men fortfarande har tuggmotstånd. Rör då och då. Tillsätt tomatpurén.
Häll över i en ugnssäker form.
Gratinera i 225° ca 20 min


Kärlek & Värme
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och