Fortsätt till huvudinnehåll

Kyckling och vitkålsgratäng med kokosmjölk, chili och röd curry

Finns det något som heter matorgasm, så fick jag nog det just nu.
Så förbaskat gott!
Jag föreslår innan du göra denna maträtt att du först gör chili chutneyn och eventuellt även de torkade tomaterna. Klickbara länkar längre ner. Dom är så goda att ha i sallad och i olika maträtter. Så skönt att ha sådant i kylskåpet och blanda ner i allt möjligt. Det är väldigt bra hållbarhet på dem också. Se till att du har riktigt rena burkar att förvara dom i. Koka burkar så blir dom sterila.
Att spendera en tid i köket för att laga god mat tycker jag är så tillfredsställande. Nu kan man ju göra chutneyn och de söta ugnstorkade små tomaterna dagarna innan man gör denna maträtt, så blir det inte för mycket på en gång, eftersom även ugnen även ska användas till båda huvudrätterna.

Kyckling och vitkålsgratäng med kokosmjölk, chili och röd curry.


(Har du inte någon lergryta så kan du steka/grilla kycklingen vanligt i ugn tills kycklingen uppvisar 82°)
Lägg en lergryta i vatten. 15 min räcker om du använt den förut, annars några timmar.
1 hel svensk kyckling.
2 st blekselleristjälkar.
Rubb med kryddor du tycker om. Jag tog 1 tsk av varje: Herbamare örtsalt, paprikapulver, vitlök, gurkmeja, lökpulver, curry, koriander, timjan, chili.
Skär snitt i låren på kycklingen så steks den jämnare. Rubba in kycklingen med kryddorna och stick även in kryddor under skinnet. Finns det kvar kryddor så gnugga även in insidan.
Hacka sellerin och stoppa in det inuti kycklingen samt under skinnet.
Häll i 2 msk vatten i lergrytan som bottenskyla och lägg i kycklingen
Ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 225° och låt kycklingen tillagas i ca 1½ timme. Ta bort locket sista 15 min för att få en fin grillyta. Ös kycklingen innan du sätter in den igen, Skyn som sedan har bildats kan du sila och spara för att ha i grytor och soppor.

Under tiden du väntar på att kycklingen blir klar gör du vitkålsgratängen
Försök att använda så mycket ekologiskt som det går.

450 g vitkål, strimlad
1 kålrabbi, skalad och skivad
1 finhackad solovitlök
1 gul lök tunt skivad
1 hackad selleri
Till såsen:
1½-2 tsk herbamare örtsalt. Smaka dig fram. Jag tog 2 tsk. Det är ju en smaksak hur salt man vill ha sin rätt. Jag gillar när det är mycket smak.
½ tsk lökpulver
400 g kokosmjölk
4 mosade sardeller
1 msk röd curry
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk Chilichutney  (egengjord). Jag kan verkligen rekommendera att du gör den här. Så fantastiskt gott till allt möjligt.
1 msk soltorkade tomater i olivolja (egengjord), eller köpt. Ta även av oljan som tomaterna ligger i.
2 msk tomatpuré

Skiva och strimla alla grönsaker.
Blanda ihop allt till såsen och värm den i en stor kastrull med alla kryddor utom tomatpurén.
Lägg i grönsakerna.
Låt detta koka tills grönsakerna mjuknat en aning, men fortfarande har tuggmotstånd. Rör då och då. Tillsätt tomatpurén.
Häll över i en ugnssäker form.
Gratinera i 225° ca 20 min


Kärlek & Värme
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...