Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga fina semlor LCHF

Semlor semlor....Dessa goda bakverk!
Inte ska vi behöva sukta, även om vi inte äter spannmål inte. Och inte ska det behöva smaka mindre gott.
Icke, mina fina vänner, Jag tog och mixade ihop lite ingredienser till goda semlor häromdagen. Fick besök och tänkte att hon skulle få premiärproväta dom. Jag satt spänd och väntade på domen. Haaaa hon tyckte t.o.m att dom var godare än vanliga köpta! Vilket betyg! :)
Min särbo kom dagen efter och även han åt med välbehag dessa små älsklingar.
Mandelmassan inuti, blev även den så ruskigt god. Nä, den känner man definitivt inte skillnad på mot "vanlig" köpt. Och jag som älskar mandelmassa, är så lycklig nu!!!!

Kvarg ökar proteinhalten lite, så det testade jag. Jag tror det är bra för balansen, då det ändå blir väldigt kolhydratsrikt. Dock utan de skadliga kolhydraterna som du hittar i spannmål (mjöl). Det blev ju även en så fin konsistens på bullarna med kvargen. Annars kan man byta ut kvarg mot grädde eller kokosgrädde om man vill.Jag ser nu att det ser ut som om dom är brända i botten på fotot. Men det är bara skugga....:) Det var lite "kura skymning" i köket när jag knäppte fotot.

Värm ugnen till 175°C

Bullar:
2 ekologiska ägg
50 gram rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl kvarg, grädde eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl (Risentas)
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl sukrin melis
1 msk sötströ
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma

Rör ihop äggen med rumsvarmt smör och kvarg
Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan ihop det med smörblandningen till en deg.
Låt stå ca 5 min för att fiberhusken ska kunna svälla.
Du ska med lätthet kunna rulla degen till bullar. Blir degen för lös så tillsätter du bara lite mer mandelmjöl. Blir den för tjock så att degen spricker när du rullar den, så tillsätter du bara en aning mer kvarg. Detta beror på vilken sorts mandelmjöl du utgått ifrån. Jag hade Risentas.
Gör 4-6 bullar, beroende på hur stora du vill ha dom.

Lägg bullarna i bakformar eller använd en muffinplåt
Grädda i ca 20 minuter tills dom fått fin färg
Ta ut och låt svalna


Fyllning:
3 dl mandelmjöl+eventuellt lite hackade mandlar. Det är gott när det blir lite tugg i.
2 msk sukrin melis
1 msk sötströ eller björksocker
2 tsk honung
Några droppar (ca 4) bittermandelessens. Smaka dig fram. Men var försiktig, det tar snabbt över i smak.
ca 2-4 msk grädde/kokosgrädde. Jag hade grädde i min.
Rör ihop allt. Tillsätt mer grädde/kokosgrädde för lite lösare konsistens. Börja med den mindre mängden och känn dig fram.


Skär bort en bit av toppen. Gröp ur bullen och fyll den med mandelmassan. Spritsa grädde/vispad kokosgrädde runt. Jag smaksatte grädde med ett krm sukrin melis och lite vaniljpulver.
Jag hade inte min sprits hemma, så jag tog en liten plastpåse som jag fyllde med vispad grädde. Klippte ett litet hål i ena hörnet och spritsade ut grädden.

Dugga lite sukrin melis ovanpå hela skapelsen. Ta gärna hjälp av en tesil.

Ät och njuuuut!

Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…