Semlor semlor....Dessa goda bakverk!
Inte ska vi behöva sukta, även om vi inte äter spannmål inte. Och inte ska det behöva smaka mindre gott.
Icke, mina fina vänner, Jag tog och mixade ihop lite ingredienser till goda semlor häromdagen. Fick besök och tänkte att hon skulle få premiärproväta dom. Jag satt spänd och väntade på domen. Haaaa hon tyckte t.o.m att dom var godare än vanliga köpta! Vilket betyg! :)
Min särbo kom dagen efter och även han åt med välbehag dessa små älsklingar.
Mandelmassan inuti, blev även den så ruskigt god. Nä, den känner man definitivt inte skillnad på mot "vanlig" köpt. Och jag som älskar mandelmassa, är så lycklig nu!!!!
Kvarg ökar proteinhalten lite, så det testade jag. Jag tror det är bra för balansen, då det ändå blir väldigt kolhydratsrikt. Dock utan de skadliga kolhydraterna som du hittar i spannmål (mjöl). Det blev ju även en så fin konsistens på bullarna med kvargen. Annars kan man byta ut kvarg mot grädde eller kokosgrädde om man vill.
Jag ser nu att det ser ut som om dom är brända i botten på fotot. Men det är bara skugga....:) Det var lite "kura skymning" i köket när jag knäppte fotot.
Värm ugnen till 175°C
Bullar:
2 ekologiska ägg
50 gram rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl kvarg, grädde eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl (Risentas)
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl sukrin melis
1 msk sötströ
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
Rör ihop äggen med rumsvarmt smör och kvarg
Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan ihop det med smörblandningen till en deg.
Låt stå ca 5 min för att fiberhusken ska kunna svälla.
Du ska med lätthet kunna rulla degen till bullar. Blir degen för lös så tillsätter du bara lite mer mandelmjöl. Blir den för tjock så att degen spricker när du rullar den, så tillsätter du bara en aning mer kvarg. Detta beror på vilken sorts mandelmjöl du utgått ifrån. Jag hade Risentas.
Gör 4-6 bullar, beroende på hur stora du vill ha dom.
Lägg bullarna i bakformar eller använd en muffinplåt
Grädda i ca 20 minuter tills dom fått fin färg
Ta ut och låt svalna
Fyllning:
3 dl mandelmjöl+eventuellt lite hackade mandlar. Det är gott när det blir lite tugg i.
2 msk sukrin melis
1 msk sötströ eller björksocker
2 tsk honung
Några droppar (ca 4) bittermandelessens. Smaka dig fram. Men var försiktig, det tar snabbt över i smak.
ca 2-4 msk grädde/kokosgrädde. Jag hade grädde i min.
Rör ihop allt. Tillsätt mer grädde/kokosgrädde för lite lösare konsistens. Börja med den mindre mängden och känn dig fram.
Skär bort en bit av toppen. Gröp ur bullen och fyll den med mandelmassan. Spritsa grädde/vispad kokosgrädde runt. Jag smaksatte grädde med ett krm sukrin melis och lite vaniljpulver.
Jag hade inte min sprits hemma, så jag tog en liten plastpåse som jag fyllde med vispad grädde. Klippte ett litet hål i ena hörnet och spritsade ut grädden.
Dugga lite sukrin melis ovanpå hela skapelsen. Ta gärna hjälp av en tesil.
Ät och njuuuut!
Värme & Kärlek
Christina
Inte ska vi behöva sukta, även om vi inte äter spannmål inte. Och inte ska det behöva smaka mindre gott.
Icke, mina fina vänner, Jag tog och mixade ihop lite ingredienser till goda semlor häromdagen. Fick besök och tänkte att hon skulle få premiärproväta dom. Jag satt spänd och väntade på domen. Haaaa hon tyckte t.o.m att dom var godare än vanliga köpta! Vilket betyg! :)
Min särbo kom dagen efter och även han åt med välbehag dessa små älsklingar.
Mandelmassan inuti, blev även den så ruskigt god. Nä, den känner man definitivt inte skillnad på mot "vanlig" köpt. Och jag som älskar mandelmassa, är så lycklig nu!!!!
Kvarg ökar proteinhalten lite, så det testade jag. Jag tror det är bra för balansen, då det ändå blir väldigt kolhydratsrikt. Dock utan de skadliga kolhydraterna som du hittar i spannmål (mjöl). Det blev ju även en så fin konsistens på bullarna med kvargen. Annars kan man byta ut kvarg mot grädde eller kokosgrädde om man vill.
Jag ser nu att det ser ut som om dom är brända i botten på fotot. Men det är bara skugga....:) Det var lite "kura skymning" i köket när jag knäppte fotot.
Värm ugnen till 175°C
Bullar:
2 ekologiska ägg
50 gram rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl kvarg, grädde eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl (Risentas)
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl sukrin melis
1 msk sötströ
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
Rör ihop äggen med rumsvarmt smör och kvarg
Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan ihop det med smörblandningen till en deg.
Låt stå ca 5 min för att fiberhusken ska kunna svälla.
Du ska med lätthet kunna rulla degen till bullar. Blir degen för lös så tillsätter du bara lite mer mandelmjöl. Blir den för tjock så att degen spricker när du rullar den, så tillsätter du bara en aning mer kvarg. Detta beror på vilken sorts mandelmjöl du utgått ifrån. Jag hade Risentas.
Gör 4-6 bullar, beroende på hur stora du vill ha dom.
Lägg bullarna i bakformar eller använd en muffinplåt
Grädda i ca 20 minuter tills dom fått fin färg
Ta ut och låt svalna
Fyllning:
3 dl mandelmjöl+eventuellt lite hackade mandlar. Det är gott när det blir lite tugg i.
2 msk sukrin melis
1 msk sötströ eller björksocker
2 tsk honung
Några droppar (ca 4) bittermandelessens. Smaka dig fram. Men var försiktig, det tar snabbt över i smak.
ca 2-4 msk grädde/kokosgrädde. Jag hade grädde i min.
Rör ihop allt. Tillsätt mer grädde/kokosgrädde för lite lösare konsistens. Börja med den mindre mängden och känn dig fram.
Skär bort en bit av toppen. Gröp ur bullen och fyll den med mandelmassan. Spritsa grädde/vispad kokosgrädde runt. Jag smaksatte grädde med ett krm sukrin melis och lite vaniljpulver.
Jag hade inte min sprits hemma, så jag tog en liten plastpåse som jag fyllde med vispad grädde. Klippte ett litet hål i ena hörnet och spritsade ut grädden.
Dugga lite sukrin melis ovanpå hela skapelsen. Ta gärna hjälp av en tesil.
Ät och njuuuut!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar