Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga fina semlor LCHF

Semlor semlor....Dessa goda bakverk!
Inte ska vi behöva sukta, även om vi inte äter spannmål inte. Och inte ska det behöva smaka mindre gott.
Icke, mina fina vänner, Jag tog och mixade ihop lite ingredienser till goda semlor häromdagen. Fick besök och tänkte att hon skulle få premiärproväta dom. Jag satt spänd och väntade på domen. Haaaa hon tyckte t.o.m att dom var godare än vanliga köpta! Vilket betyg! :)
Min särbo kom dagen efter och även han åt med välbehag dessa små älsklingar.
Mandelmassan inuti, blev även den så ruskigt god. Nä, den känner man definitivt inte skillnad på mot "vanlig" köpt. Och jag som älskar mandelmassa, är så lycklig nu!!!!

Kvarg ökar proteinhalten lite, så det testade jag. Jag tror det är bra för balansen, då det ändå blir väldigt kolhydratsrikt. Dock utan de skadliga kolhydraterna som du hittar i spannmål (mjöl). Det blev ju även en så fin konsistens på bullarna med kvargen. Annars kan man byta ut kvarg mot grädde eller kokosgrädde om man vill.



Jag ser nu att det ser ut som om dom är brända i botten på fotot. Men det är bara skugga....:) Det var lite "kura skymning" i köket när jag knäppte fotot.

Värm ugnen till 175°C

Bullar:
2 ekologiska ägg
50 gram rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl kvarg, grädde eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl (Risentas)
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl sukrin melis
1 msk sötströ
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma

Rör ihop äggen med rumsvarmt smör och kvarg
Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan ihop det med smörblandningen till en deg.
Låt stå ca 5 min för att fiberhusken ska kunna svälla.
Du ska med lätthet kunna rulla degen till bullar. Blir degen för lös så tillsätter du bara lite mer mandelmjöl. Blir den för tjock så att degen spricker när du rullar den, så tillsätter du bara en aning mer kvarg. Detta beror på vilken sorts mandelmjöl du utgått ifrån. Jag hade Risentas.
Gör 4-6 bullar, beroende på hur stora du vill ha dom.

Lägg bullarna i bakformar eller använd en muffinplåt
Grädda i ca 20 minuter tills dom fått fin färg
Ta ut och låt svalna


Fyllning:
3 dl mandelmjöl+eventuellt lite hackade mandlar. Det är gott när det blir lite tugg i.
2 msk sukrin melis
1 msk sötströ eller björksocker
2 tsk honung
Några droppar (ca 4) bittermandelessens. Smaka dig fram. Men var försiktig, det tar snabbt över i smak.
ca 2-4 msk grädde/kokosgrädde. Jag hade grädde i min.
Rör ihop allt. Tillsätt mer grädde/kokosgrädde för lite lösare konsistens. Börja med den mindre mängden och känn dig fram.


Skär bort en bit av toppen. Gröp ur bullen och fyll den med mandelmassan. Spritsa grädde/vispad kokosgrädde runt. Jag smaksatte grädde med ett krm sukrin melis och lite vaniljpulver.
Jag hade inte min sprits hemma, så jag tog en liten plastpåse som jag fyllde med vispad grädde. Klippte ett litet hål i ena hörnet och spritsade ut grädden.

Dugga lite sukrin melis ovanpå hela skapelsen. Ta gärna hjälp av en tesil.

Ät och njuuuut!

Värme & Kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...