Fortsätt till huvudinnehåll

Honungskanderad ingefära

Hej på er godingar!
Vad sägs om ett nyttigt gott recept på hälsogodis som är bra i dessa förkylningstider?

Själv har jag klarat mig från "prosit" ännu så länge. Ha faktiskt inte haft en förkylning på...jag vet inte när...
Vräker ju i mig vitlök, ingefära och andra go´saker, så jag tror att viruset inte vågar närma sig.
Nu tänkte jag att jag skulle gå till AAATACK!!! riktigt och samtidigt göra det på ett sätt som är njutbart.

Har du provar ingefärsgodis någon gång? Starkt och gott med sötma. Ingefära är ju en riktig hälsorot.
Fick för mig att prova göra honungskanderad ingefära. Det blev fantastiskt gott! Utan det raffinerade sockret som dom annars innehåller när man köper dom.




Gör såhär:


  • 30 g ingefära skalas. Skiva den riktigt tunt. Använd gärna osthyvel eller potatisskalare. Strimla den eventuellt sedan. 
  • Koka den ca 30 minuter i vatten tills den blir mjuk. 
  • Häll av vattnet (men släng inte vattnet utan spara det i ett kärl och späd eventuellt med mer kokt vatten och drick som te. Jättegott. Kan förvaras i kylskåp)
  • Låt ingefärsbitarna svalna något
  • Koka upp 1 dl vatten med 30 g honung (lika mängd honung som ingefära) och lägg i ingefärsbitarna. Låt puttra på svag värme tills dom blivit lite genomskinliga och honungsvattnet nästan kokat in. 


Jag gjorde sedan på 2 olika sätt.
Jag hade en tallrik med strösöt och en tallrik med honung
Tog hälften av ingefärsbitarna till vardera tallrik. Rörde om och lade sedan ut dom på bakplåtspapper för att svalna.

De med strösöt blev mildare i smaken och mest lik de man köper. De kan förvaras svalt i tättslutande burk. 
UPPDATERING: Använd gärna björksocker (xylitol) istället för strösöt. Nyttigare och håller blodsockret nere. Även bra för tänderna. Men håll björksocker borta från din hund om du har en sån älskling hemma. Man har upptäckt att även artificiella sötningsmedel höjer blodsockret. Detta gäller dock inte björksocker eller äkta lönnsirap som då är finfina ersättningsprodukter till vanligt vitt socker

De med honung blir kladdigare och förvaras bäst svalt på ett övertäckt fat.
Rulla dem gärna därefter i äkta kanel. Det blir supersmarrigt

Njut nu av ett hälsosamt nyttigt godis!


Värme & Kärlek
Christina







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...