Fortsätt till huvudinnehåll

Quinoa med grillad paprika & kyckling


Det här var så fantastiskt gott och fräscht! Enkelt, snabbt och billigt.

Den här rätten innehåller quinoa. Quinoa är en ört och är ju därmed glutenfri.
Den innehåller visserligen mycket kolhydrater, men äter du liberalt eller en GI-kost så brukar det fungera utmärkt. Den är ju väldig hälsosam då den innehåller nyttiga fettsyror och massor med näring. Innehåller även mycket proteiner och fibrer.
Vill du inte äta quinoa så byt ut den mot blomkålsris och ångad färsk broccoli i små buketter


Stek en eller flera välkryddade kycklingklubbor i ugnen, eller en hel kyckling. (Herbamare örtsalt, vitlökskrydda, paprikapulver, gurkmeja, cayennepeppar, ingefära etc är goda kryddor att gnida in den med),  175-200 C i ca 45 min för kycklingklubbor. Ca 1 timme för hel kyckling. Ett tips är att skåra kycklinglåren så får den en jämnare stektid.

Vill du att rätten ska gå ännu fortare att tillaga så koka quinoan dagen innan och köp färdig nygrillad kyckling, men ta då bort skinnet då den innehåller en massa tillsatser, bl.a socker.

Skölj quinoan noga, eller lägg den i blöt någon timme före tillagningen. Jag hade röd ekologisk quinoa.
Koka quinoan i grönsaksbuljong

Blanda den kokta quinoan med strimlad grillad paprika (finns på burk att köpa om du inte vill göra egen), hackad färsk basilika, olivolja och balsamvinäger.
Rensa kycklingen och blanda ner den i quinoan.

Äter du mejerier så är det gott med örtkryddad fetaost till. En enkel sallad med t.ex pak soi fungerar utmärkt till.


Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.