Fortsätt till huvudinnehåll

Frisk, god och supernyttig grön smoothie


Boosta din hud och din kropp!


Det här är ingen yoghurt-smoothie. Jag tror på att fasa ut så mycket man kan av mjölkprodukter. Har ni tänkt på att vi är de enda däggdjur som dricker mjölk som vuxen?

Äter man varierat med grönsaker varje dag så behöver man inte vara rädd för att förlora kalcium. Det är t.o.m så att även om mjölken innehåller kalcium så är mjölken försurande för kroppen, vilket gör att kroppen då kan dra kalk ur benstommen för att basa. Resultatet blir då benskörhet. Så, ingen hit för att bevara eller stärka benstommen alltså. Mjölken kommer därutöver från hormonstinna kor....(Dock använder jag mjölkprodukter någon gång ibland, när jag gör gratäng eller sås).

Det här är en smoothie som ger dig allt i nyttighet. Inte enbart näring i form av vitaminer och mineraler, utan är även så fin för din mage, där den bl.a stimulerar matsmältningen genom att öka matsmältningsenzymerna, samt balanserar pH-värdet och basar kroppen.  Den ger dig även hälsosamma fetter.
Men, har du problem med sköldkörteln så ska du undvika all kål eftersom dom innehåller goitrogener. Ersätt då kålen med salladsblad, gurka, romansallad...etc  


  • 2 nävar ekologisk färsk grönkål. Eller fryst om det inte är säsong.
  • 1 bit skivad ingefära, ca en tumme i storlek
  • 1 stjälk blekselleri i bitar
  • 1 dl frysta ekologiska sommarbär, eller andra bär som du tycker om ex hallon, körsbär, blåbär, svartvinbär....
  • ½-1 pressad blodapelsin (Kan tas bort om du vill undvika fruktsocker)
  • 1 msk opastöriserad osilad äppelcidervinäger. (Det är den enda nyttiga) Jag brukar använda Kung Markattas
  • 1 avokado

          Vatten

Lägg allt i en mixer. Häll över ca 2 dl vatten. Mixa och häll på extra vatten vid behov. Jag tycker om när smoothies är riktigt krämig.
Använder du som jag, en vanlig mixer så bör denna smoothie drickas inom 15 min.
Har du lyxen att äga en slow juicer eller dyl så behöver du ju inte tillföra vatten och smoothien kan förvaras i kylskåp upp till 48 timmar utan att tappa näringen.

En sån här smoothie med en massa grönt, tycker jag är bäst att inta mitt på dagen eller eftermiddagen. Det kan bli för intensiv rivstart för magen annars. Perfekt som ett mellanmål eller innan/efter träning för att boosta.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...