Fortsätt till huvudinnehåll

Frisk, god och supernyttig grön smoothie


Boosta din hud och din kropp!


Det här är ingen yoghurt-smoothie. Jag tror på att fasa ut så mycket man kan av mjölkprodukter. Har ni tänkt på att vi är de enda däggdjur som dricker mjölk som vuxen?

Äter man varierat med grönsaker varje dag så behöver man inte vara rädd för att förlora kalcium. Det är t.o.m så att även om mjölken innehåller kalcium så är mjölken försurande för kroppen, vilket gör att kroppen då kan dra kalk ur benstommen för att basa. Resultatet blir då benskörhet. Så, ingen hit för att bevara eller stärka benstommen alltså. Mjölken kommer därutöver från hormonstinna kor....(Dock använder jag mjölkprodukter någon gång ibland, när jag gör gratäng eller sås).

Det här är en smoothie som ger dig allt i nyttighet. Inte enbart näring i form av vitaminer och mineraler, utan är även så fin för din mage, där den bl.a stimulerar matsmältningen genom att öka matsmältningsenzymerna, samt balanserar pH-värdet och basar kroppen.  Den ger dig även hälsosamma fetter.
Men, har du problem med sköldkörteln så ska du undvika all kål eftersom dom innehåller goitrogener. Ersätt då kålen med salladsblad, gurka, romansallad...etc  


  • 2 nävar ekologisk färsk grönkål. Eller fryst om det inte är säsong.
  • 1 bit skivad ingefära, ca en tumme i storlek
  • 1 stjälk blekselleri i bitar
  • 1 dl frysta ekologiska sommarbär, eller andra bär som du tycker om ex hallon, körsbär, blåbär, svartvinbär....
  • ½-1 pressad blodapelsin (Kan tas bort om du vill undvika fruktsocker)
  • 1 msk opastöriserad osilad äppelcidervinäger. (Det är den enda nyttiga) Jag brukar använda Kung Markattas
  • 1 avokado

          Vatten

Lägg allt i en mixer. Häll över ca 2 dl vatten. Mixa och häll på extra vatten vid behov. Jag tycker om när smoothies är riktigt krämig.
Använder du som jag, en vanlig mixer så bör denna smoothie drickas inom 15 min.
Har du lyxen att äga en slow juicer eller dyl så behöver du ju inte tillföra vatten och smoothien kan förvaras i kylskåp upp till 48 timmar utan att tappa näringen.

En sån här smoothie med en massa grönt, tycker jag är bäst att inta mitt på dagen eller eftermiddagen. Det kan bli för intensiv rivstart för magen annars. Perfekt som ett mellanmål eller innan/efter träning för att boosta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…