Fortsätt till huvudinnehåll

Frisk, god och supernyttig grön smoothie


Boosta din hud och din kropp!


Det här är ingen yoghurt-smoothie. Jag tror på att fasa ut så mycket man kan av mjölkprodukter. Har ni tänkt på att vi är de enda däggdjur som dricker mjölk som vuxen?

Äter man varierat med grönsaker varje dag så behöver man inte vara rädd för att förlora kalcium. Det är t.o.m så att även om mjölken innehåller kalcium så är mjölken försurande för kroppen, vilket gör att kroppen då kan dra kalk ur benstommen för att basa. Resultatet blir då benskörhet. Så, ingen hit för att bevara eller stärka benstommen alltså. Mjölken kommer därutöver från hormonstinna kor....(Dock använder jag mjölkprodukter någon gång ibland, när jag gör gratäng eller sås).

Det här är en smoothie som ger dig allt i nyttighet. Inte enbart näring i form av vitaminer och mineraler, utan är även så fin för din mage, där den bl.a stimulerar matsmältningen genom att öka matsmältningsenzymerna, samt balanserar pH-värdet och basar kroppen.  Den ger dig även hälsosamma fetter.
Men, har du problem med sköldkörteln så ska du undvika all kål eftersom dom innehåller goitrogener. Ersätt då kålen med salladsblad, gurka, romansallad...etc  


  • 2 nävar ekologisk färsk grönkål. Eller fryst om det inte är säsong.
  • 1 bit skivad ingefära, ca en tumme i storlek
  • 1 stjälk blekselleri i bitar
  • 1 dl frysta ekologiska sommarbär, eller andra bär som du tycker om ex hallon, körsbär, blåbär, svartvinbär....
  • ½-1 pressad blodapelsin (Kan tas bort om du vill undvika fruktsocker)
  • 1 msk opastöriserad osilad äppelcidervinäger. (Det är den enda nyttiga) Jag brukar använda Kung Markattas
  • 1 avokado

          Vatten

Lägg allt i en mixer. Häll över ca 2 dl vatten. Mixa och häll på extra vatten vid behov. Jag tycker om när smoothies är riktigt krämig.
Använder du som jag, en vanlig mixer så bör denna smoothie drickas inom 15 min.
Har du lyxen att äga en slow juicer eller dyl så behöver du ju inte tillföra vatten och smoothien kan förvaras i kylskåp upp till 48 timmar utan att tappa näringen.

En sån här smoothie med en massa grönt, tycker jag är bäst att inta mitt på dagen eller eftermiddagen. Det kan bli för intensiv rivstart för magen annars. Perfekt som ett mellanmål eller innan/efter träning för att boosta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…