Fortsätt till huvudinnehåll

Frisk, god och supernyttig grön smoothie


Boosta din hud och din kropp!


Det här är ingen yoghurt-smoothie. Jag tror på att fasa ut så mycket man kan av mjölkprodukter. Har ni tänkt på att vi är de enda däggdjur som dricker mjölk som vuxen?

Äter man varierat med grönsaker varje dag så behöver man inte vara rädd för att förlora kalcium. Det är t.o.m så att även om mjölken innehåller kalcium så är mjölken försurande för kroppen, vilket gör att kroppen då kan dra kalk ur benstommen för att basa. Resultatet blir då benskörhet. Så, ingen hit för att bevara eller stärka benstommen alltså. Mjölken kommer därutöver från hormonstinna kor....(Dock använder jag mjölkprodukter någon gång ibland, när jag gör gratäng eller sås).

Det här är en smoothie som ger dig allt i nyttighet. Inte enbart näring i form av vitaminer och mineraler, utan är även så fin för din mage, där den bl.a stimulerar matsmältningen genom att öka matsmältningsenzymerna, samt balanserar pH-värdet och basar kroppen.  Den ger dig även hälsosamma fetter.
Men, har du problem med sköldkörteln så ska du undvika all kål eftersom dom innehåller goitrogener. Ersätt då kålen med salladsblad, gurka, romansallad...etc  


  • 2 nävar ekologisk färsk grönkål. Eller fryst om det inte är säsong.
  • 1 bit skivad ingefära, ca en tumme i storlek
  • 1 stjälk blekselleri i bitar
  • 1 dl frysta ekologiska sommarbär, eller andra bär som du tycker om ex hallon, körsbär, blåbär, svartvinbär....
  • ½-1 pressad blodapelsin (Kan tas bort om du vill undvika fruktsocker)
  • 1 msk opastöriserad osilad äppelcidervinäger. (Det är den enda nyttiga) Jag brukar använda Kung Markattas
  • 1 avokado

          Vatten

Lägg allt i en mixer. Häll över ca 2 dl vatten. Mixa och häll på extra vatten vid behov. Jag tycker om när smoothies är riktigt krämig.
Använder du som jag, en vanlig mixer så bör denna smoothie drickas inom 15 min.
Har du lyxen att äga en slow juicer eller dyl så behöver du ju inte tillföra vatten och smoothien kan förvaras i kylskåp upp till 48 timmar utan att tappa näringen.

En sån här smoothie med en massa grönt, tycker jag är bäst att inta mitt på dagen eller eftermiddagen. Det kan bli för intensiv rivstart för magen annars. Perfekt som ett mellanmål eller innan/efter träning för att boosta.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...