Fortsätt till huvudinnehåll

Chili chutney


Det här är en version av Jamie Olivers chili chutney där jag valt bort råsockret mot honung.

8-10 st färsk röd chili 
8 st paprika i olika färger
olivolja
2 st röd lök
1 kvist färsk finhackad rosmarin 
2 lagerblad
1 kanelstång
150 ml balsamvinäger
3/4-1 dl honung. Du kan även byta ut en del av honungen till björksocker om du vill det. Björksocker (xylitol) är ett riktigt fint alternativ. Smakar som socker. Energikällan från xylitol tas upp utan insulin och stabiliserar insulin­nivån


  1. Lägg chilin och paprikorna på en het grill, i grillpanna eller i en ugnsform på het grillvärme. Vänd då och då tills skalet blivit helt svart och buckligt.
  2. Lyft försiktigt upp de heta paprikorna och chilin ner i en skål (chilifrukterna kommer vara klara tidigare än paprikorna eftersom de är mindre, så plocka ut dem först).
  3. Täck skålen med plastfolie och låt stå en stund. När det svalnat kan du enkelt dra av det svärtade skalet på chilin och paprikan.
  4. När du har fått bort det mesta av skalet och ansat bort stjälkar och frön finhackar du chilin och paprikorna för hand eller i matberedare. Ställ sedan åt sidan.
  5. Hetta upp en stekpanna och stänk i lite olivolja. Tillsätt lök, rosmarin, lagerblad och kanelstång. Krydda med salt och peppar.
  6. Fräs försiktigt i ungefär 20 minuter, tills löken är gyllene och klistrig.
  7. Tillsätt hackad paprika och chili, honung och vinäger till löken och fortsätt koka ner tills du har en tjock härlig chutney.
  8. Smaka av och plocka upp kanelstången och lagerbladen.



  1.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …