Det här är en version av Jamie Olivers chili chutney där jag valt bort råsockret mot honung.
8-10 st färsk röd chili
8 st paprika i olika färger
olivolja
2 st röd lök
1 kvist färsk finhackad rosmarin
2 lagerblad
1 kanelstång
150 ml balsamvinäger
3/4-1 dl honung. Du kan även byta ut en del av honungen till björksocker om du vill det. Björksocker (xylitol) är ett riktigt fint alternativ. Smakar som socker. Energikällan från xylitol tas upp utan insulin och stabiliserar insulinnivån
- Lägg chilin och paprikorna på en het grill, i grillpanna eller i en ugnsform på het grillvärme. Vänd då och då tills skalet blivit helt svart och buckligt.
- Lyft försiktigt upp de heta paprikorna och chilin ner i en skål (chilifrukterna kommer vara klara tidigare än paprikorna eftersom de är mindre, så plocka ut dem först).
- Täck skålen med plastfolie och låt stå en stund. När det svalnat kan du enkelt dra av det svärtade skalet på chilin och paprikan.
- När du har fått bort det mesta av skalet och ansat bort stjälkar och frön finhackar du chilin och paprikorna för hand eller i matberedare. Ställ sedan åt sidan.
- Hetta upp en stekpanna och stänk i lite olivolja. Tillsätt lök, rosmarin, lagerblad och kanelstång. Krydda med salt och peppar.
- Fräs försiktigt i ungefär 20 minuter, tills löken är gyllene och klistrig.
- Tillsätt hackad paprika och chili, honung och vinäger till löken och fortsätt koka ner tills du har en tjock härlig chutney.
- Smaka av och plocka upp kanelstången och lagerbladen.
Kommentarer
Skicka en kommentar