Fortsätt till huvudinnehåll

Chili chutney


Det här är en version av Jamie Olivers chili chutney där jag valt bort råsockret mot honung.

8-10 st färsk röd chili 
8 st paprika i olika färger
olivolja
2 st röd lök
1 kvist färsk finhackad rosmarin 
2 lagerblad
1 kanelstång
150 ml balsamvinäger
3/4-1 dl honung. Du kan även byta ut en del av honungen till björksocker om du vill det. Björksocker (xylitol) är ett riktigt fint alternativ. Smakar som socker. Energikällan från xylitol tas upp utan insulin och stabiliserar insulin­nivån


  1. Lägg chilin och paprikorna på en het grill, i grillpanna eller i en ugnsform på het grillvärme. Vänd då och då tills skalet blivit helt svart och buckligt.
  2. Lyft försiktigt upp de heta paprikorna och chilin ner i en skål (chilifrukterna kommer vara klara tidigare än paprikorna eftersom de är mindre, så plocka ut dem först).
  3. Täck skålen med plastfolie och låt stå en stund. När det svalnat kan du enkelt dra av det svärtade skalet på chilin och paprikan.
  4. När du har fått bort det mesta av skalet och ansat bort stjälkar och frön finhackar du chilin och paprikorna för hand eller i matberedare. Ställ sedan åt sidan.
  5. Hetta upp en stekpanna och stänk i lite olivolja. Tillsätt lök, rosmarin, lagerblad och kanelstång. Krydda med salt och peppar.
  6. Fräs försiktigt i ungefär 20 minuter, tills löken är gyllene och klistrig.
  7. Tillsätt hackad paprika och chili, honung och vinäger till löken och fortsätt koka ner tills du har en tjock härlig chutney.
  8. Smaka av och plocka upp kanelstången och lagerbladen.



  1.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…