Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig köttfärslimpa med fantastiskt god sås LCHF

Hej på er! :)
Jag har spenderat en tid på landet och där ville inte internet fungera den här gången. Men så mysigt det är där. Varje gång vi åker hem så längtar jag redan tillbaka så fort vi satt oss i bilen :)
Vi hann med en byamiddag på fredagen. Helt fantastiskt en sån fin sammanhållning dom har i denna lilla by. Massor med aktiviteter. Så ruskigt trevligt.
På söndagen åkte vi hem, så det blev lite sen middag då. Men jag gjorde något som går supersnabbt och sköter sig själv. Och MUMS, så gott det blev! :)
Det blev inte mycket kvar på det fatet....hahaha
Här kommer receptet:


500 g köttfärs, gärna älg (ingen fläskfärs)
1 stor gul lök
½ dl ekologisk crème fraiche
1 ekologiskt ägg
1 tsk herbamare örtsalt
½ tsk nymalen svartpeppar
50 g smör + 25 g
1 brk kantareller eller 100g färska
½-1 pkt ekologisk bacon
1 tsk kalvfond


  • Finhacka löken och stek den mjuk i smöret (50g)
  • Blanda ihop löken med de övriga ingredienserna. Överarbeta inte färsen för då blir den torr och seg. 
  • Bred ut smeten i en smord eller bakplåtsklädd  form ca 25x30 cm. Man kan göra den till en limpa också. Men vill man ha den klar snabbare och få den saftigare så rekommenderar jag att göra på det här sättet. 
  • Smält 25g smör och blanda i 1 tsk kalvfond

Pensla köttfärslimpan med det.

  • Skölj svampen och låt den rinna av ordentligt.
  • Fördela svampen över köttfärsen
  • Skär baconet i strimlor och fördela även det över köttfärslimpan. Jag tog ett paket, men ½ räcker gott och väl. 


Ställ in i ugnen 200° i ca 30-40 min.
Dela köttfärsgratängen på längden till två "limpor" och lägg över dem på ett fint fat.


God sås:
6 dl ekologisk grädde
50 g smör
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk kalvfond
2 tsk ekologisk tomatpuré

Använd stekpannan
Koka ihop grädden så att den blir tjock/tjockare
smält smöret i en kastrull tills den blir nötigt brun (akta så det inte bränns)
Häll smöret i stekpannan med grädden
Tillsätt tomatpuré och fond
Krydda med örtsalt och peppar

Ångkokta morötter och broccoli är gott till



Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...