Fortsätt till huvudinnehåll

Saftig köttfärslimpa med fantastiskt god sås LCHF

Hej på er! :)
Jag har spenderat en tid på landet och där ville inte internet fungera den här gången. Men så mysigt det är där. Varje gång vi åker hem så längtar jag redan tillbaka så fort vi satt oss i bilen :)
Vi hann med en byamiddag på fredagen. Helt fantastiskt en sån fin sammanhållning dom har i denna lilla by. Massor med aktiviteter. Så ruskigt trevligt.
På söndagen åkte vi hem, så det blev lite sen middag då. Men jag gjorde något som går supersnabbt och sköter sig själv. Och MUMS, så gott det blev! :)
Det blev inte mycket kvar på det fatet....hahaha
Här kommer receptet:


500 g köttfärs, gärna älg (ingen fläskfärs)
1 stor gul lök
½ dl ekologisk crème fraiche
1 ekologiskt ägg
1 tsk herbamare örtsalt
½ tsk nymalen svartpeppar
50 g smör + 25 g
1 brk kantareller eller 100g färska
½-1 pkt ekologisk bacon
1 tsk kalvfond


  • Finhacka löken och stek den mjuk i smöret (50g)
  • Blanda ihop löken med de övriga ingredienserna. Överarbeta inte färsen för då blir den torr och seg. 
  • Bred ut smeten i en smord eller bakplåtsklädd  form ca 25x30 cm. Man kan göra den till en limpa också. Men vill man ha den klar snabbare och få den saftigare så rekommenderar jag att göra på det här sättet. 
  • Smält 25g smör och blanda i 1 tsk kalvfond

Pensla köttfärslimpan med det.

  • Skölj svampen och låt den rinna av ordentligt.
  • Fördela svampen över köttfärsen
  • Skär baconet i strimlor och fördela även det över köttfärslimpan. Jag tog ett paket, men ½ räcker gott och väl. 


Ställ in i ugnen 200° i ca 30-40 min.
Dela köttfärsgratängen på längden till två "limpor" och lägg över dem på ett fint fat.


God sås:
6 dl ekologisk grädde
50 g smör
1 tsk herbamare örtsalt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk kalvfond
2 tsk ekologisk tomatpuré

Använd stekpannan
Koka ihop grädden så att den blir tjock/tjockare
smält smöret i en kastrull tills den blir nötigt brun (akta så det inte bränns)
Häll smöret i stekpannan med grädden
Tillsätt tomatpuré och fond
Krydda med örtsalt och peppar

Ångkokta morötter och broccoli är gott till



Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att