Fortsätt till huvudinnehåll

Spröda krispiga grönkålschips

Hallå där!
Snart är det helg igen och innan dess ska vi ju ha det obligatoriska "fredagsmyset" som finns i nästan varje svenskt hem i dag.
Det köps hem popcorn, chips, dipsåser med diskutabelt innehåll och en massa dricka och godis. Sedan sätter vi våra små barn framför detta smörgåsbord och säger varsågod.....Varje vecka!!
Javisst. Jag gjorde tyvärr samma med min dotter när hon var liten. Det är först på senare år jag äntligen begripit hur vårdslöst jag har handlat.
Det finns ju sååå många härliga alternativ. En standard vi hade, för att nu lätta mitt samvete en aning, var ett stort fat med grönsaker tillsammans med hemgjord dipsås. JÄTTEGOTT!! Det hände aldrig att vi hade chips hemma. Tack och lov! Men en massa annan smörja bjöd jag nog på i min enfald.

Men nu när vi vet bättre, eller lär oss bättre allt eftersom, så finns det ju hur mycket goda och nyttigare alternativ som helst.



Och i morgon ska jag baka semlor som är nyttiga och förhoppningsvis jättegoda.

Har ni provat grönkålschips?
Dessa underbart spröda och krispiga chips. Dom är så spröda att man måste ha ett fat under hakan :D
Och helt oemotståndliga.



Här får ni ett recept på dessa underbart nyttiga goda chips:

100 g färsk grönkål eller svartkål
1½ msk smält kokosolja
Herbamare örtsalt eller Himalayasalt
Några drag med svartpepparkvarnen

Sätt ugnen på 100-125°
Ta bort stjälkar och grova nervtrådar från kålbladen
Fördela kålen på en plåt och häll över kokosoljan och krydda
Blanda ordentligt och separera dem sedan så gott det går.
Rosta dem krispiga i ugnen i ca 20 min

NJUT!!

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.