Fortsätt till huvudinnehåll

Spröda krispiga grönkålschips

Hallå där!
Snart är det helg igen och innan dess ska vi ju ha det obligatoriska "fredagsmyset" som finns i nästan varje svenskt hem i dag.
Det köps hem popcorn, chips, dipsåser med diskutabelt innehåll och en massa dricka och godis. Sedan sätter vi våra små barn framför detta smörgåsbord och säger varsågod.....Varje vecka!!
Javisst. Jag gjorde tyvärr samma med min dotter när hon var liten. Det är först på senare år jag äntligen begripit hur vårdslöst jag har handlat.
Det finns ju sååå många härliga alternativ. En standard vi hade, för att nu lätta mitt samvete en aning, var ett stort fat med grönsaker tillsammans med hemgjord dipsås. JÄTTEGOTT!! Det hände aldrig att vi hade chips hemma. Tack och lov! Men en massa annan smörja bjöd jag nog på i min enfald.

Men nu när vi vet bättre, eller lär oss bättre allt eftersom, så finns det ju hur mycket goda och nyttigare alternativ som helst.



Och i morgon ska jag baka semlor som är nyttiga och förhoppningsvis jättegoda.

Har ni provat grönkålschips?
Dessa underbart spröda och krispiga chips. Dom är så spröda att man måste ha ett fat under hakan :D
Och helt oemotståndliga.



Här får ni ett recept på dessa underbart nyttiga goda chips:

100 g färsk grönkål eller svartkål
1½ msk smält kokosolja
Herbamare örtsalt eller Himalayasalt
Några drag med svartpepparkvarnen

Sätt ugnen på 100-125°
Ta bort stjälkar och grova nervtrådar från kålbladen
Fördela kålen på en plåt och häll över kokosoljan och krydda
Blanda ordentligt och separera dem sedan så gott det går.
Rosta dem krispiga i ugnen i ca 20 min

NJUT!!

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…