Fortsätt till huvudinnehåll

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF



Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj!

Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser. 

Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen. 

Ca 4 port

Pajskal:
2.5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk oraffinerat havssalt
1 ägg

Tacofärs:
500 g ekologisk köttfärs
1 gul lök
1 påse ekologisk tacokrydda, eller gör din egen (se tips ovan)
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten

Topping:
2 dl crème fraiche
4 msk Hellmans majonnäs
3 dl riven ost, gärna med smak, Blanda gärna Cheddar och Västerbottens- eller prästost
3-4 ekologiska plommontomater eller nästan 1 ask små plommontomater, eller så många du vill 😊


  • Blanda allt till pajskalet utom äggen till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform, ända upp i kanterna och förgrädda i 225°C vanlig ugn i ca 8 min, eller tills den fått vacker färg och har en spröd botten. Det blir gärna mörka pajkanter längst upp, men det gör inget för smaken. Låt pajskalet svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°C
  • Hacka löken. 
  • Hetta upp en stekpanna, tillsätt smör och stek köttfärs, pressad vitlök och lök tills färsen blivit genomstekt. Tillsätt tacokryddan och rör om.
  • Häll på vattnet och låt det nästan koka in. Köttfärsen ska vara krämig i konsistensen - inte torr.
  • Lägg över tacofärsen på det förgräddade pajskalet. 
  • Rör ihop toppingen
  • Skiva tomaterna, eller dela de små tomaterna på hälften
  • Fördela tomatskivorna ovanpå färsen. Bred på toppingen.
  • Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått vacker färg, ca 20 minuter. 
Servera tacopajen med en fräsch sallad. Njut!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...