Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj!
Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.
Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.
Ca 4 port
Pajskal:
2.5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk oraffinerat havssalt
1 ägg
2.5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör
0,5 tsk oraffinerat havssalt
1 ägg
Tacofärs:
500 g ekologisk köttfärs
1 gul lök
1 påse ekologisk tacokrydda, eller gör din egen (se tips ovan)
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
Topping:
2 dl crème fraiche
4 msk Hellmans majonnäs
3 dl riven ost, gärna med smak, Blanda gärna Cheddar och Västerbottens- eller prästost
3-4 ekologiska plommontomater eller nästan 1 ask små plommontomater, eller så många du vill 😊
- Blanda allt till pajskalet utom äggen till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ända upp i kanterna och förgrädda i 225°C vanlig ugn i ca 8 min, eller tills den fått vacker färg och har en spröd botten. Det blir gärna mörka pajkanter längst upp, men det gör inget för smaken. Låt pajskalet svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°C
- Hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna, tillsätt smör och stek köttfärs, pressad vitlök och lök tills färsen blivit genomstekt. Tillsätt tacokryddan och rör om.
- Häll på vattnet och låt det nästan koka in. Köttfärsen ska vara krämig i konsistensen - inte torr.
- Lägg över tacofärsen på det förgräddade pajskalet.
- Rör ihop toppingen
- Skiva tomaterna, eller dela de små tomaterna på hälften
- Fördela tomatskivorna ovanpå färsen. Bred på toppingen.
- Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått vacker färg, ca 20 minuter.
Servera tacopajen med en fräsch sallad. Njut!
Kommentarer
Skicka en kommentar