Fortsätt till huvudinnehåll

Luftfritös: Frasig klyftpotatis och saftiga kycklinglår




Inlägget innehåller reklam via annonser för Kitchentime och Köketsfavoriter
Hej mina fina vänner! 
Nu har jag en lite tråkig nyhet. Ni som prenumererar på min blogg via Folow by email (feedburner) kommer fr.o.m juli att inte kunna få mina inlägg i e-posten. Vad ni kan göra som vill fortsätta prenumerera på mina inlägg är att istället välja att prenumerera via " Bloglovin". Ni hittar den i den hägra spalten direkt efter etiketten "arkiv". Du som har mobil klickar på strecken längts upp i högra hörnet för att hitta. 
Det känns trist att det blir såhär när 1258 personer valt att följa via feedburners e-post. Men som sagt, det finns ett alternativ som är jättebra = Bloglovin. Även där kommer ni att få mina inlägg i e-posten. Hoppas jag får ha er kvar. I Bloglovin hittar ni även många andra fina bloggar som kan vara intressanta att följa. 

Jag har ju köpt mig en jättefin luftfritös. Många kallar det Airfryer. Dock är den här helt giftfri, utan teflon med alla dess nackdelar för hälsan och miljön. Den är istället belagd med blyfri keramik. Så enkel att använda. Jag har skrivit ett uppskattat inlägg om detta HÄR. Numera friterar jag ALLT hehehe.  Gud så roligt det är och så lättsamt. Jag steker t.o.m med kött och bacon i den. Slipper ta fram stekpannan och slipper stek-oset i köket och på hela mig. Underbart!  
Ibland smälter jag en matsked neutral kokosolja (Renee Voltaire som inte är renad med citronsyra) och ringlar över maten jag ska fritera, men egentligen så behövs det inte. 
Igår stekte jag skivad fläskkarré i den (utan olja). Kryddade den och la den i fritösen. Efter halva stektiden vände jag på skivorna. Det tog sammanlagt 9 minuter. Saftiga karréskivor med vacker stekyta blev resultatet. Kan det bli enklare? Man kan välja på att manuellt styra stektiden och graderna, eller så låter man luftfritösen känna av hur länge och hur många grader som behövs. Man kan t.o.m baka i den! 

Nu vill ni naturligtvis veta var man kan hitta denna underbara giftfria luftfritös?! 
Jo, HÄR  och en mindre variant HÄR. Ibland tar den tyvärr slut i lagret och då syns den inte i sökningen. Den kommer in igen efter ett tag. 

I detta inlägg ser ni kycklinglårfilé (en med enbart kryddning, en inlindad i nitritfritt bacon och en inlindad i prosciutto). Stekte dem i fritösen (utan olja) i 20 minuter. Höll dem därefter varma i ugnen på 75 grader. 
Sedan friterade jag potatisklyftor som jag först låtit ligga i iskallt vatten i minst 30 minuter, torkade av noga, kryddade med paprikapulver och örtsalt, strödde över lite potatismjöl som suger upp överflödig vätska och gör att potatisen inte fastnar i varandra om det skulle finnas lite stärkelse kvar. Ringlade över lite smält kokosolja. Skakade om allt och friterade. Vände potatisklyftorna ett par gånger i fritösen. Denna procedur ger en fantastisk frasighet till potatisen. Naturligtvis går det att enbart klyfta potatis och köra den direkt i fritösen, ringla över lite smält kokosolja och det blir bra det med - men inte riktigt lika frasigt. 

Efter 15-18 minuter var potatisklyftorna klara och sååå himla frasiga med en mjuk insida! Kryddade dem efteråt med vitlökskrydda och lökkrydda samt lite flingsalt. Har ni smakat himalayas flingsalt? Helt gudomlig. 

Jag väljer att krydda potatisklyftorna med vitlök- och lökkrydda efter friteringen annars kan det lätt bli en bränd smak av löken. 
Jag behåller skalet på - det är ju där all näring sitter. Ja, alltså om man använder ekologisk potatis. Icke eko är mycket besprutad. Jag tycker de där små delikatesspotatisarna är så goda. 

Var aktsam så att potatisen inte blir bränd. Sänk värmen om de tar tid att bli klara. 

Till denna underbara rätt hade jag Ödsmåls Örtagårds Chili-sås. Godare chilisås finns nog inte. Lite stark, en aaaaning sötma och underbart kryddad. Inga konstiga ingredienser utan handgjord med de finaste ingredienser. Ljuvlig helt enkelt. Jag har den till nästan allt. Dippade potatisen i den. MUMS! Hoppas du kan hitta deras fantastiska produkter i din dagligvarubutik eller specialbutiker. De finns på Facebook så gå in och titta. Återförsäljarna hittar ni HÄR

Servera med en rejäl fräsch sallad.




Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...