Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt kyckling i airfryer (luftfritös)

 



Hejsan! 

Jag har ju min helt fantastiska luftfritös, som många kallar för airfryer. Min är dock helt giftfri, som jag skrivit om tidigare. Är ni osäker på vilken, så fråga här så svarar jag. Jag använder den minst 3 ggr i veckan. Bland det bästa köp jag gjort. 

Många har frågat mig om man kan tillaga hel kyckling i den och självklart kan man det, om man har en tillräckligt stor luftfritös. 

Jag tycker inte om när skinnet blir bränt, utan jag vill ha det gyllenbrunt och knaprigt. Kruxet är att ha man för mycket kryddor ovanpå skinnet så bränns de lätt. Knepet är att bara använda salt/örtsalt (jag bara ääälskar Herbamare) och peppar. Resterande kryddning såsom paprika, lök/vitlök, basilika etc kan man ha innanför skinnet. Det är ju ändå där man vill att smakerna ska hamna. 

Såhär gör jag: Skölj kycklingen och torka den torr. Blanda lite smör eller olja med de kryddor du vill ha. Jag gillar paprika, färsk basilika, färsk timjan och rivet citronskal. Ta det du gillar och blanda ihop. 

Lyft sedan på skinnet och peta in kryddorna innanför skinnet. Försök göra det överallt du kommer åt. Tryck och massera skinnet för att få kryddsmöret att sprida sig innanför. 

Pensla sedan kycklingen med lite olja (jag använder olivolja gentle) och salta med förslagsvis örtsalt och nymalen svartpeppar. 

Skär gärna ett par snitt i varje lår, så steks de klar på samma tid som kycklingbröstet och kycklingen behöver då inte tillagas extra länge för att låren ska bli klara. 

Lägg ner den hela kycklingen i luftfritösens korg och stek den på 170 grader i ca 50-60 min. Kolla att den är klar genom att ta en termometer in mot benet i kycklingen som ska visa 80 grader. 

Nu har du en saftig kyckling med knaperstekt skinn. Ljuvligt!! Servera en fräsch sallad till med tomater, salladslök och balsamico. Lite extra basilikablad och kanske några oliver. 

Airfryer utan gifter hittar du HÄR, och en mindre variant HÄR. Jag själv har den större, trots att jag bor själv och tycker den är superbra. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...