Jag har ju min helt fantastiska luftfritös, som många kallar för airfryer. Min är dock helt giftfri, som jag skrivit om tidigare. Är ni osäker på vilken, så fråga här så svarar jag. Jag använder den minst 3 ggr i veckan. Bland det bästa köp jag gjort.
Många har frågat mig om man kan tillaga hel kyckling i den och självklart kan man det, om man har en tillräckligt stor luftfritös.
Jag tycker inte om när skinnet blir bränt, utan jag vill ha det gyllenbrunt och knaprigt. Kruxet är att ha man för mycket kryddor ovanpå skinnet så bränns de lätt. Knepet är att bara använda salt/örtsalt (jag bara ääälskar Herbamare) och peppar. Resterande kryddning såsom paprika, lök/vitlök, basilika etc kan man ha innanför skinnet. Det är ju ändå där man vill att smakerna ska hamna.
Såhär gör jag: Skölj kycklingen och torka den torr. Blanda lite smör eller olja med de kryddor du vill ha. Jag gillar paprika, färsk basilika, färsk timjan och rivet citronskal. Ta det du gillar och blanda ihop.
Lyft sedan på skinnet och peta in kryddorna innanför skinnet. Försök göra det överallt du kommer åt. Tryck och massera skinnet för att få kryddsmöret att sprida sig innanför.
Pensla sedan kycklingen med lite olja (jag använder olivolja gentle) och salta med förslagsvis örtsalt och nymalen svartpeppar.
Skär gärna ett par snitt i varje lår, så steks de klar på samma tid som kycklingbröstet och kycklingen behöver då inte tillagas extra länge för att låren ska bli klara.
Lägg ner den hela kycklingen i luftfritösens korg och stek den på 170 grader i ca 50-60 min. Kolla att den är klar genom att ta en termometer in mot benet i kycklingen som ska visa 80 grader.
Nu har du en saftig kyckling med knaperstekt skinn. Ljuvligt!! Servera en fräsch sallad till med tomater, salladslök och balsamico. Lite extra basilikablad och kanske några oliver.
Kommentarer
Skicka en kommentar