Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålspizza med mozzarella och parmesan



Ja då var det helg igen. Kollade ni på fotbollen igår? Jag är ju egentligen från Medelpad men flyttade till Jämtland 2006. Måste säga ändå att det är så fantastiskt roligt att se hur Östersund bara klättrat. Jag är absolut ingen fotbollsfantast eller sportintresserad så att jag sitter klistrad framför tv;n och kollar sport. Bara om det är ngt riktigt speciellt. Nu gick det ju inte så bra för ÖFK igår, men nog var de duktiga ändå....

Jag har precis kommit in efter en promenad med min kusins hund. Tänkte gå en rejäl sväng men OJ en sån en rejäl skur med hagel det kom. Det blev till att springa in. Jag före och hunden efter.
Jamen, då sätter jag mig och skriver med er istället 💚

Förra helgen bjöd jag på blomkålspizza. Jag har gjort den sortens pizza förut och har recept på den här inne, men nu gjorde gjorde jag en lite enklare version. Den här gången slapp jag hålla på att pressa ur en massa vätska från den rivna blomkålen, samt att jag hade tillgång till matberedare och kunde riva blomkålen i den.
Ja, enklare och enklare. När jag väl hade rivit nästan all blomkål så drar jag omkull hela bunken så allt innehåll sprider ut sig på golvet. Halvblöt riven blomkål var inge kul att försöka få upp. En liiiiten pyttesvordom pös sakta ut från mina läppar.
Bara att börja om....Då råkade jag ta smörpapper istället för bakplåtspapper så att botten satt fast i papperet när den var färdiggräddad. Fick under ytterligare små väl valda ord pensla baksidan med vatten för att få loss papperet. Puh!
Ibland är det väl som att det går troll i allt.

Men gott blev det. Särbon gillar över huvud taget inte blomkål, så jag var lite nervös över om han skulle kunna äta. Men se, han ville till och med ha matdosa!!! YEY!!!
Jag gjorde 2 plåtar och det räckte totalt till 5 port. Gjorde min goda pizzasallad till.










Pizzabotten:
1,5 blomkålshuvuden (1060 g)
2 pkt mozzarella
2 dl parmesanost
3 ägg
1 tsk salt
2 dl pofiber
2 msk finhackad basilika (eller mer)
2 pressade vitlökar

Fyllning:
Kung Markattans paprika- och chilisås
2 st mozzarella
Riven Västerbottenost
Sparris, en knippe (förkoka 5 min i lättsaltat vatten)
Kallrökt skinka
Små salami-chips
Paprika


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Finriv blomkål, mozzarella och parmesanost. 
  • Rör ner resterande ingredienser. Smeten blir ganska fuktig, men ska inte vara jätteblöt. Plocka bort ev större bitar från blomkålen - det ska bara vara det finrivna.
  • Smöra eller lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och tryck ut smeten så att den täcker båda plåtarna. 
  • Förgrädda i ca 15-18 min tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Bred på ett tunt lager paprika- och chilisås. Lägg sedan på skivad mozzarella, riven Västerbotten, sparris, salami, strimlad paprika och kallrökt skinka. 
  • Grädda tills osten fått fin färg.
  • Servera med den goda pizzasalladen och kanske en krämig bearnaise. 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…