Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålspizza med mozzarella och parmesan



Ja då var det helg igen. Kollade ni på fotbollen igår? Jag är ju egentligen från Medelpad men flyttade till Jämtland 2006. Måste säga ändå att det är så fantastiskt roligt att se hur Östersund bara klättrat. Jag är absolut ingen fotbollsfantast eller sportintresserad så att jag sitter klistrad framför tv;n och kollar sport. Bara om det är ngt riktigt speciellt. Nu gick det ju inte så bra för ÖFK igår, men nog var de duktiga ändå....

Jag har precis kommit in efter en promenad med min kusins hund. Tänkte gå en rejäl sväng men OJ en sån en rejäl skur med hagel det kom. Det blev till att springa in. Jag före och hunden efter.
Jamen, då sätter jag mig och skriver med er istället 💚

Förra helgen bjöd jag på blomkålspizza. Jag har gjort den sortens pizza förut och har recept på den här inne, men nu gjorde gjorde jag en lite enklare version. Den här gången slapp jag hålla på att pressa ur en massa vätska från den rivna blomkålen, samt att jag hade tillgång till matberedare och kunde riva blomkålen i den.
Ja, enklare och enklare. När jag väl hade rivit nästan all blomkål så drar jag omkull hela bunken så allt innehåll sprider ut sig på golvet. Halvblöt riven blomkål var inge kul att försöka få upp. En liiiiten pyttesvordom pös sakta ut från mina läppar.
Bara att börja om....Då råkade jag ta smörpapper istället för bakplåtspapper så att botten satt fast i papperet när den var färdiggräddad. Fick under ytterligare små väl valda ord pensla baksidan med vatten för att få loss papperet. Puh!
Ibland är det väl som att det går troll i allt.

Men gott blev det. Särbon gillar över huvud taget inte blomkål, så jag var lite nervös över om han skulle kunna äta. Men se, han ville till och med ha matdosa!!! YEY!!!
Jag gjorde 2 plåtar och det räckte totalt till 5 port. Gjorde min goda pizzasallad till.










Pizzabotten:
1,5 blomkålshuvuden (1060 g)
2 pkt mozzarella
2 dl parmesanost
3 ägg
1 tsk salt
2 dl pofiber
2 msk finhackad basilika (eller mer)
2 pressade vitlökar

Fyllning:
Kung Markattans paprika- och chilisås
2 st mozzarella
Riven Västerbottenost
Sparris, en knippe (förkoka 5 min i lättsaltat vatten)
Kallrökt skinka
Små salami-chips
Paprika


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Finriv blomkål, mozzarella och parmesanost. 
  • Rör ner resterande ingredienser. Smeten blir ganska fuktig, men ska inte vara jätteblöt. Plocka bort ev större bitar från blomkålen - det ska bara vara det finrivna.
  • Smöra eller lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och tryck ut smeten så att den täcker båda plåtarna. 
  • Förgrädda i ca 15-18 min tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Bred på ett tunt lager paprika- och chilisås. Lägg sedan på skivad mozzarella, riven Västerbotten, sparris, salami, strimlad paprika och kallrökt skinka. 
  • Grädda tills osten fått fin färg.
  • Servera med den goda pizzasalladen och kanske en krämig bearnaise. 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att