Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålspizza med mozzarella och parmesan



Ja då var det helg igen. Kollade ni på fotbollen igår? Jag är ju egentligen från Medelpad men flyttade till Jämtland 2006. Måste säga ändå att det är så fantastiskt roligt att se hur Östersund bara klättrat. Jag är absolut ingen fotbollsfantast eller sportintresserad så att jag sitter klistrad framför tv;n och kollar sport. Bara om det är ngt riktigt speciellt. Nu gick det ju inte så bra för ÖFK igår, men nog var de duktiga ändå....

Jag har precis kommit in efter en promenad med min kusins hund. Tänkte gå en rejäl sväng men OJ en sån en rejäl skur med hagel det kom. Det blev till att springa in. Jag före och hunden efter.
Jamen, då sätter jag mig och skriver med er istället 💚

Förra helgen bjöd jag på blomkålspizza. Jag har gjort den sortens pizza förut och har recept på den här inne, men nu gjorde gjorde jag en lite enklare version. Den här gången slapp jag hålla på att pressa ur en massa vätska från den rivna blomkålen, samt att jag hade tillgång till matberedare och kunde riva blomkålen i den.
Ja, enklare och enklare. När jag väl hade rivit nästan all blomkål så drar jag omkull hela bunken så allt innehåll sprider ut sig på golvet. Halvblöt riven blomkål var inge kul att försöka få upp. En liiiiten pyttesvordom pös sakta ut från mina läppar.
Bara att börja om....Då råkade jag ta smörpapper istället för bakplåtspapper så att botten satt fast i papperet när den var färdiggräddad. Fick under ytterligare små väl valda ord pensla baksidan med vatten för att få loss papperet. Puh!
Ibland är det väl som att det går troll i allt.

Men gott blev det. Särbon gillar över huvud taget inte blomkål, så jag var lite nervös över om han skulle kunna äta. Men se, han ville till och med ha matdosa!!! YEY!!!
Jag gjorde 2 plåtar och det räckte totalt till 5 port. Gjorde min goda pizzasallad till.










Pizzabotten:
1,5 blomkålshuvuden (1060 g)
2 pkt mozzarella
2 dl parmesanost
3 ägg
1 tsk salt
2 dl pofiber
2 msk finhackad basilika (eller mer)
2 pressade vitlökar

Fyllning:
Kung Markattans paprika- och chilisås
2 st mozzarella
Riven Västerbottenost
Sparris, en knippe (förkoka 5 min i lättsaltat vatten)
Kallrökt skinka
Små salami-chips
Paprika


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Finriv blomkål, mozzarella och parmesanost. 
  • Rör ner resterande ingredienser. Smeten blir ganska fuktig, men ska inte vara jätteblöt. Plocka bort ev större bitar från blomkålen - det ska bara vara det finrivna.
  • Smöra eller lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och tryck ut smeten så att den täcker båda plåtarna. 
  • Förgrädda i ca 15-18 min tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Bred på ett tunt lager paprika- och chilisås. Lägg sedan på skivad mozzarella, riven Västerbotten, sparris, salami, strimlad paprika och kallrökt skinka. 
  • Grädda tills osten fått fin färg.
  • Servera med den goda pizzasalladen och kanske en krämig bearnaise. 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…