Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålspizza med mozzarella och parmesan



Ja då var det helg igen. Kollade ni på fotbollen igår? Jag är ju egentligen från Medelpad men flyttade till Jämtland 2006. Måste säga ändå att det är så fantastiskt roligt att se hur Östersund bara klättrat. Jag är absolut ingen fotbollsfantast eller sportintresserad så att jag sitter klistrad framför tv;n och kollar sport. Bara om det är ngt riktigt speciellt. Nu gick det ju inte så bra för ÖFK igår, men nog var de duktiga ändå....

Jag har precis kommit in efter en promenad med min kusins hund. Tänkte gå en rejäl sväng men OJ en sån en rejäl skur med hagel det kom. Det blev till att springa in. Jag före och hunden efter.
Jamen, då sätter jag mig och skriver med er istället 💚

Förra helgen bjöd jag på blomkålspizza. Jag har gjort den sortens pizza förut och har recept på den här inne, men nu gjorde gjorde jag en lite enklare version. Den här gången slapp jag hålla på att pressa ur en massa vätska från den rivna blomkålen, samt att jag hade tillgång till matberedare och kunde riva blomkålen i den.
Ja, enklare och enklare. När jag väl hade rivit nästan all blomkål så drar jag omkull hela bunken så allt innehåll sprider ut sig på golvet. Halvblöt riven blomkål var inge kul att försöka få upp. En liiiiten pyttesvordom pös sakta ut från mina läppar.
Bara att börja om....Då råkade jag ta smörpapper istället för bakplåtspapper så att botten satt fast i papperet när den var färdiggräddad. Fick under ytterligare små väl valda ord pensla baksidan med vatten för att få loss papperet. Puh!
Ibland är det väl som att det går troll i allt.

Men gott blev det. Särbon gillar över huvud taget inte blomkål, så jag var lite nervös över om han skulle kunna äta. Men se, han ville till och med ha matdosa!!! YEY!!!
Jag gjorde 2 plåtar och det räckte totalt till 5 port. Gjorde min goda pizzasallad till.










Pizzabotten:
1,5 blomkålshuvuden (1060 g)
2 pkt mozzarella
2 dl parmesanost
3 ägg
1 tsk salt
2 dl pofiber
2 msk finhackad basilika (eller mer)
2 pressade vitlökar

Fyllning:
Kung Markattans paprika- och chilisås
2 st mozzarella
Riven Västerbottenost
Sparris, en knippe (förkoka 5 min i lättsaltat vatten)
Kallrökt skinka
Små salami-chips
Paprika


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Finriv blomkål, mozzarella och parmesanost. 
  • Rör ner resterande ingredienser. Smeten blir ganska fuktig, men ska inte vara jätteblöt. Plocka bort ev större bitar från blomkålen - det ska bara vara det finrivna.
  • Smöra eller lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och tryck ut smeten så att den täcker båda plåtarna. 
  • Förgrädda i ca 15-18 min tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Bred på ett tunt lager paprika- och chilisås. Lägg sedan på skivad mozzarella, riven Västerbotten, sparris, salami, strimlad paprika och kallrökt skinka. 
  • Grädda tills osten fått fin färg.
  • Servera med den goda pizzasalladen och kanske en krämig bearnaise. 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …