Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålspizza med mozzarella och parmesan



Ja då var det helg igen. Kollade ni på fotbollen igår? Jag är ju egentligen från Medelpad men flyttade till Jämtland 2006. Måste säga ändå att det är så fantastiskt roligt att se hur Östersund bara klättrat. Jag är absolut ingen fotbollsfantast eller sportintresserad så att jag sitter klistrad framför tv;n och kollar sport. Bara om det är ngt riktigt speciellt. Nu gick det ju inte så bra för ÖFK igår, men nog var de duktiga ändå....

Jag har precis kommit in efter en promenad med min kusins hund. Tänkte gå en rejäl sväng men OJ en sån en rejäl skur med hagel det kom. Det blev till att springa in. Jag före och hunden efter.
Jamen, då sätter jag mig och skriver med er istället 💚

Förra helgen bjöd jag på blomkålspizza. Jag har gjort den sortens pizza förut och har recept på den här inne, men nu gjorde gjorde jag en lite enklare version. Den här gången slapp jag hålla på att pressa ur en massa vätska från den rivna blomkålen, samt att jag hade tillgång till matberedare och kunde riva blomkålen i den.
Ja, enklare och enklare. När jag väl hade rivit nästan all blomkål så drar jag omkull hela bunken så allt innehåll sprider ut sig på golvet. Halvblöt riven blomkål var inge kul att försöka få upp. En liiiiten pyttesvordom pös sakta ut från mina läppar.
Bara att börja om....Då råkade jag ta smörpapper istället för bakplåtspapper så att botten satt fast i papperet när den var färdiggräddad. Fick under ytterligare små väl valda ord pensla baksidan med vatten för att få loss papperet. Puh!
Ibland är det väl som att det går troll i allt.

Men gott blev det. Särbon gillar över huvud taget inte blomkål, så jag var lite nervös över om han skulle kunna äta. Men se, han ville till och med ha matdosa!!! YEY!!!
Jag gjorde 2 plåtar och det räckte totalt till 5 port. Gjorde min goda pizzasallad till.










Pizzabotten:
1,5 blomkålshuvuden (1060 g)
2 pkt mozzarella
2 dl parmesanost
3 ägg
1 tsk salt
2 dl pofiber
2 msk finhackad basilika (eller mer)
2 pressade vitlökar

Fyllning:
Kung Markattans paprika- och chilisås
2 st mozzarella
Riven Västerbottenost
Sparris, en knippe (förkoka 5 min i lättsaltat vatten)
Kallrökt skinka
Små salami-chips
Paprika


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Finriv blomkål, mozzarella och parmesanost. 
  • Rör ner resterande ingredienser. Smeten blir ganska fuktig, men ska inte vara jätteblöt. Plocka bort ev större bitar från blomkålen - det ska bara vara det finrivna.
  • Smöra eller lägg ut bakplåtspapper på 2 plåtar och tryck ut smeten så att den täcker båda plåtarna. 
  • Förgrädda i ca 15-18 min tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Bred på ett tunt lager paprika- och chilisås. Lägg sedan på skivad mozzarella, riven Västerbotten, sparris, salami, strimlad paprika och kallrökt skinka. 
  • Grädda tills osten fått fin färg.
  • Servera med den goda pizzasalladen och kanske en krämig bearnaise. 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...