Fortsätt till huvudinnehåll

Croque Monsieur a`la keto/LCHF



Att unna sig behöver ju inte betyda att det behöver vara onyttigt. Att inte unna sig behöver inte betyda att man ska behöva göra avkall på gott att äta. Det går att hitta så många goda alternativ nuförtiden som gör livet så enkelt. Att ha lite extra fantasi gör ju naturligtvis inte saken sämre. Jag tycker nämligen inte om att behöva längta efter en maträtt och inte kunna hitta goda alternativ som gör att jag får min längtan tillfredsställd. Den här goda rätten görs ju egentligen med bröd, men här kommer en delikat och aningen förenklad Keto/LCHF-variant på denna franska rätt som är fantastiskt gott. 

Snart är det ju helg och supermysigt att fixa en riktig go´frukost. Den här rätten gjorde jag förra helgen då jag hade lite tjejbesök. Så uppskattat.
Stek "plättarna" riktigt frasiga i kokosolja och kanske även i en liten smörklick för smakens skull. Hetta då upp oljan först innan du tillsätter smöret så bränns inte smöret lika lätt. Alternativt tillsätts smöret i slutet av stekningen.

Välj ekologiska produkter - förutom äggen. Välj där hellre oekologiska ägg från frigående utehöns p.g.a de giftiga pellets som ges till ekologiska höns. Ägg från frigående utehöns säljs av Coop eller Garant.

2 port.
250 g keso
4 ägg
1 msk fiberhusk
kokosolja till stekning, samt eventuellt även en liten smörklick
150 g rökt skinka, eller egen rimmad och tillagad skinka
150 g lagrad ost gärna med lite smak såsom prästost, äkta cheddar eller dyl.
Salt, oraffinerat
0,5 hackad röd lök, eller purjolök som kan vara lite mildare för magen
ev lite dijonsenap


  • Vispa upp äggen lite lätt med en gaffel och blanda ner keson och lite salt. Rör om noga. 
  • Blanda sedan ner fiberhusk och mixa genast med en stavmixer så att allt blandas väl. Låt sedan stå och svälla medan stekpannan blir varm. 
  • Klicka ut med hjälp av en såsslev och bred ut smeten lite i pannan. Det ska bli 2 lite större plättar per portion. 
  • Stek på medelstark värme tills de blivit gyllenbruna på båda sidor. Vänd dem gärna ett par gånger. 
  • När de är frasiga, gyllenbruna och riktigt varma så lägger du rejält med ost och skinka mellan plättarna samt lite lök/purjolök. Kanske känner du även för att bre på lite dijonsenap.
Servera med små tomater och en stor blandsallad dressad med örtsalt, peppar, olivolja eller avokadoolja samt några stänk ofiltrerad äppelcidervinäger.

Originalreceptet till denna Croque Monsieur hittas på Dietdoctor, men även jag har ett recept på kesopannkakor som jag upptäckte är i stort lika. Kika gärna på dom. De är också lyxigt goda med rivet apelsinskal och serveras med jordgubbar, filéade apelsinklyftor och keso. HÄR finns det receptet. Sååå "halleluja moment"-gott!!! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och