Fortsätt till huvudinnehåll

Reparerande benbuljong på ekologiskt fläsklägg

Hej go´vänner!

Har köpt hem ekologiskt svenskt fläsklägg som jag kokade. Jag försöker ju dricka benbuljong varje dag och märker en sån stor skillnad i de värkande lederna. Mjuka (nåja, lite stela från kalkavlagringen p.g.a av min hyperpara är de dock fortfarande), fina och inte ett spår av värk. 
Jag lade fläskläggen i kastrull med vatten så det täckte. Kokade upp och sköljde av läggen och la dem i nytt vatten, precis så det täckte. Tillsatte grönsaker såsom palsternacka, morötter, rot- och stjälkselleri. lök, lagerblad och kryddpeppar samt en skvätt äppelcidervinäger som drar ut näringen ur benen.  Lät det sedan småsjuda under lock. Absolut inte koka. När fläskläggen var klara tog jag bort själva köttet och lade tillbaka benen, tillsatte goda blandade örter och fortsatte att sjuda benen under mycket låg värme. Vattnet ska bara röra på sig och får absolut inte koka. 12 timmar senare hade jag en fantastisk god buljong som stelnade till ett dallrigt gelé i kylen. Jag var noga med att ta bort fettet som bildats på ytan. Det fettet är inte gott.



Den härliga buljonggelén äter jag någon sked direkt av eller värmer upp och klipper då färsk persilja över och dricker ur en mugg. Värmande och gott efter en dag ute. Perfekt även att starta dagen med. Höjer heller inte insulinet så perfekt om du kör keto som jag gör och perfekt även då jag samtidigt kör periodisk fasta och inte äter mitt första mål mat förrän 16 timmar efter mitt senaste mål kvällen före. Är jag hungrig före de 16 timmarna så tar jag en mugg buljong. Ibland så kan jag då fasta även lite längre såsom 18-20 timmar..... Pf är mycket nyttigt för bl.a. blodsockret och dina celler.
Det är grymt vad man kan göra själv för sin hälsa.



Apropå hälsa så såg jag faktiskt att Greatlife just nu har extrapris på några av sina fina Innate-produkter såsom D-vitamin 20% ( två storlekar: 90-  och 180 tabletter) och GI Response 50%. GI-response är nog det finaste du kan hitta för din mage och tarmhälsa. Du hittar tillskotten enkelt om du klickar på länken "Greatlife" ((affilatelänk) uppe till höger. Har du mobil så hittar du länken när du klickar på linjeringarna bredvid "sök" uppe till höger.

Snöar det hos er? Här vräker det ner. Ska komma upp till en dm idag. Jisses! Vi har nog 1,5 m snö här nu. Vilken underbar vinter! Jaa, jag ska väl ut och försöka skotta fram bilen. Den opererade handleden lär väl protestera en del. Men jag slår dövörat till. Ha en underbar helg! Kram på er!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...