Fortsätt till huvudinnehåll

Reparerande benbuljong på ekologiskt fläsklägg

Hej go´vänner!

Har köpt hem ekologiskt svenskt fläsklägg som jag kokade. Jag försöker ju dricka benbuljong varje dag och märker en sån stor skillnad i de värkande lederna. Mjuka (nåja, lite stela från kalkavlagringen p.g.a av min hyperpara är de dock fortfarande), fina och inte ett spår av värk. 
Jag lade fläskläggen i kastrull med vatten så det täckte. Kokade upp och sköljde av läggen och la dem i nytt vatten, precis så det täckte. Tillsatte grönsaker såsom palsternacka, morötter, rot- och stjälkselleri. lök, lagerblad och kryddpeppar samt en skvätt äppelcidervinäger som drar ut näringen ur benen.  Lät det sedan småsjuda under lock. Absolut inte koka. När fläskläggen var klara tog jag bort själva köttet och lade tillbaka benen, tillsatte goda blandade örter och fortsatte att sjuda benen under mycket låg värme. Vattnet ska bara röra på sig och får absolut inte koka. 12 timmar senare hade jag en fantastisk god buljong som stelnade till ett dallrigt gelé i kylen. Jag var noga med att ta bort fettet som bildats på ytan. Det fettet är inte gott.



Den härliga buljonggelén äter jag någon sked direkt av eller värmer upp och klipper då färsk persilja över och dricker ur en mugg. Värmande och gott efter en dag ute. Perfekt även att starta dagen med. Höjer heller inte insulinet så perfekt om du kör keto som jag gör och perfekt även då jag samtidigt kör periodisk fasta och inte äter mitt första mål mat förrän 16 timmar efter mitt senaste mål kvällen före. Är jag hungrig före de 16 timmarna så tar jag en mugg buljong. Ibland så kan jag då fasta även lite längre såsom 18-20 timmar..... Pf är mycket nyttigt för bl.a. blodsockret och dina celler.
Det är grymt vad man kan göra själv för sin hälsa.



Apropå hälsa så såg jag faktiskt att Greatlife just nu har extrapris på några av sina fina Innate-produkter såsom D-vitamin 20% ( två storlekar: 90-  och 180 tabletter) och GI Response 50%. GI-response är nog det finaste du kan hitta för din mage och tarmhälsa. Du hittar tillskotten enkelt om du klickar på länken "Greatlife" ((affilatelänk) uppe till höger. Har du mobil så hittar du länken när du klickar på linjeringarna bredvid "sök" uppe till höger.

Snöar det hos er? Här vräker det ner. Ska komma upp till en dm idag. Jisses! Vi har nog 1,5 m snö här nu. Vilken underbar vinter! Jaa, jag ska väl ut och försöka skotta fram bilen. Den opererade handleden lär väl protestera en del. Men jag slår dövörat till. Ha en underbar helg! Kram på er!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att