Fortsätt till huvudinnehåll

Reparerande benbuljong på ekologiskt fläsklägg

Hej go´vänner!

Har köpt hem ekologiskt svenskt fläsklägg som jag kokade. Jag försöker ju dricka benbuljong varje dag och märker en sån stor skillnad i de värkande lederna. Mjuka (nåja, lite stela från kalkavlagringen p.g.a av min hyperpara är de dock fortfarande), fina och inte ett spår av värk. 
Jag lade fläskläggen i kastrull med vatten så det täckte. Kokade upp och sköljde av läggen och la dem i nytt vatten, precis så det täckte. Tillsatte grönsaker såsom palsternacka, morötter, rot- och stjälkselleri. lök, lagerblad och kryddpeppar samt en skvätt äppelcidervinäger som drar ut näringen ur benen.  Lät det sedan småsjuda under lock. Absolut inte koka. När fläskläggen var klara tog jag bort själva köttet och lade tillbaka benen, tillsatte goda blandade örter och fortsatte att sjuda benen under mycket låg värme. Vattnet ska bara röra på sig och får absolut inte koka. 12 timmar senare hade jag en fantastisk god buljong som stelnade till ett dallrigt gelé i kylen. Jag var noga med att ta bort fettet som bildats på ytan. Det fettet är inte gott.



Den härliga buljonggelén äter jag någon sked direkt av eller värmer upp och klipper då färsk persilja över och dricker ur en mugg. Värmande och gott efter en dag ute. Perfekt även att starta dagen med. Höjer heller inte insulinet så perfekt om du kör keto som jag gör och perfekt även då jag samtidigt kör periodisk fasta och inte äter mitt första mål mat förrän 16 timmar efter mitt senaste mål kvällen före. Är jag hungrig före de 16 timmarna så tar jag en mugg buljong. Ibland så kan jag då fasta även lite längre såsom 18-20 timmar..... Pf är mycket nyttigt för bl.a. blodsockret och dina celler.
Det är grymt vad man kan göra själv för sin hälsa.



Apropå hälsa så såg jag faktiskt att Greatlife just nu har extrapris på några av sina fina Innate-produkter såsom D-vitamin 20% ( två storlekar: 90-  och 180 tabletter) och GI Response 50%. GI-response är nog det finaste du kan hitta för din mage och tarmhälsa. Du hittar tillskotten enkelt om du klickar på länken "Greatlife" ((affilatelänk) uppe till höger. Har du mobil så hittar du länken när du klickar på linjeringarna bredvid "sök" uppe till höger.

Snöar det hos er? Här vräker det ner. Ska komma upp till en dm idag. Jisses! Vi har nog 1,5 m snö här nu. Vilken underbar vinter! Jaa, jag ska väl ut och försöka skotta fram bilen. Den opererade handleden lär väl protestera en del. Men jag slår dövörat till. Ha en underbar helg! Kram på er!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...