Fortsätt till huvudinnehåll

Fluffigt krämiga jordnötsbitar med mandelbotten/ Keto/LCHF



Hej på er alla !
Håller ni på att bli översnöade? Här i Norrland är det så ofantligt med snö. Måste vara över en meter och när det blir plogat så är vallarna högre än oss själva. Men tänk så bra detta är för grundvattnet.
Jag tycker det är urmysigt med massor av vit snö. Som värmande bomull....

Alla hjärtans dag. Är det något du firar? Kanske med någon kärlek eller kär vän? Det behövs ju inte mycket för att visa sin uppskattning och behöver inte kosta något extra. Själv bjuder jag gärna på en lite lyxigare middag - hemma eller eventuellt ute. Tycker dock att det är jättemysigt att ha middag hemma. Duka fint, ljus och blommor. Kanske en liten efterrätt, vilket jag normalt inte brukar ha. Är inte så mycket för efterrätter jag.

Något jag faktiskt gjorde till mig själv som lite godis efter maten var härliga små jordnötsbitar. Fluffiga krämigt goda med en bakad mandelbotten. Keto-vänliga om man väljer rätt sötma eller ingen sötma alls och ger då inget nämnvärt insulinpåslag, allra helst inget extra insulinpåslag om du intar dem direkt efter mat. De är även lite mättande. Så mumsigt gott till kaffet.

Det som du kan söta med och som inte höjer ditt blodsocker är ex björksocker (xylitol), stevia, yaconsirap, fibersirap eller faktiskt äkta ekologisk lönnsirap. Förslagsvis 2 tsk lönnsirap i fyllningen. Jag är däremot så "avsötad" att jag inte tycker det är helt nödvändigt.

Jag hittade recept på botten från Najniskok.se som jag omvandlade lite och fyllningen som jag även där reviderat lite från realhousemoms.com. Ja gottigt blev det.... 😋

Botten:
1 dl kokosflingor
0,5 dl mandelmjöl
3 tsk kokosmjöl
0,5 krm salt
ev lite sötning
40 g smör

Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Tryck ut massan i botten av en smörpappersklädd brödform. Låt papperet gå upp högt över sidorna så att du kan ta tag i det när du ska plocka ur kakan senare. Grädda  175 grader ca 10 min tills botten är guldbrun i kanterna.
Låt kakbotten svalna av i formen medan du gör fyllningen.









Fyllning:
1,5 dl ekologiskt jordnötssmör
1 pkt arla ekologiska cream cheese
1 dl vispad eko-grädde
ev sötning (se förslag här ovan)
1 msk riven 70%  mörk choklad 

Rör eller mixa ihop fyllningen och klicka ut den på kakbotten. Bred sedan försiktigt ut den.
Ställ in formen i frysen 1 timme.
Ta ut formen och plocka ut kakan med hjälp av smörpapperet. Dela den i lagom stora bitar, ca 14 st.
Riv lite extra choklad över
Förvara i kylskåp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...