Fortsätt till huvudinnehåll

Fluffigt krämiga jordnötsbitar med mandelbotten/ Keto/LCHF



Hej på er alla !
Håller ni på att bli översnöade? Här i Norrland är det så ofantligt med snö. Måste vara över en meter och när det blir plogat så är vallarna högre än oss själva. Men tänk så bra detta är för grundvattnet.
Jag tycker det är urmysigt med massor av vit snö. Som värmande bomull....

Alla hjärtans dag. Är det något du firar? Kanske med någon kärlek eller kär vän? Det behövs ju inte mycket för att visa sin uppskattning och behöver inte kosta något extra. Själv bjuder jag gärna på en lite lyxigare middag - hemma eller eventuellt ute. Tycker dock att det är jättemysigt att ha middag hemma. Duka fint, ljus och blommor. Kanske en liten efterrätt, vilket jag normalt inte brukar ha. Är inte så mycket för efterrätter jag.

Något jag faktiskt gjorde till mig själv som lite godis efter maten var härliga små jordnötsbitar. Fluffiga krämigt goda med en bakad mandelbotten. Keto-vänliga om man väljer rätt sötma eller ingen sötma alls och ger då inget nämnvärt insulinpåslag, allra helst inget extra insulinpåslag om du intar dem direkt efter mat. De är även lite mättande. Så mumsigt gott till kaffet.

Det som du kan söta med och som inte höjer ditt blodsocker är ex björksocker (xylitol), stevia, yaconsirap, fibersirap eller faktiskt äkta ekologisk lönnsirap. Förslagsvis 2 tsk lönnsirap i fyllningen. Jag är däremot så "avsötad" att jag inte tycker det är helt nödvändigt.

Jag hittade recept på botten från Najniskok.se som jag omvandlade lite och fyllningen som jag även där reviderat lite från realhousemoms.com. Ja gottigt blev det.... 😋

Botten:
1 dl kokosflingor
0,5 dl mandelmjöl
3 tsk kokosmjöl
0,5 krm salt
ev lite sötning
40 g smör

Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Tryck ut massan i botten av en smörpappersklädd brödform. Låt papperet gå upp högt över sidorna så att du kan ta tag i det när du ska plocka ur kakan senare. Grädda  175 grader ca 10 min tills botten är guldbrun i kanterna.
Låt kakbotten svalna av i formen medan du gör fyllningen.









Fyllning:
1,5 dl ekologiskt jordnötssmör
1 pkt arla ekologiska cream cheese
1 dl vispad eko-grädde
ev sötning (se förslag här ovan)
1 msk riven 70%  mörk choklad 

Rör eller mixa ihop fyllningen och klicka ut den på kakbotten. Bred sedan försiktigt ut den.
Ställ in formen i frysen 1 timme.
Ta ut formen och plocka ut kakan med hjälp av smörpapperet. Dela den i lagom stora bitar, ca 14 st.
Riv lite extra choklad över
Förvara i kylskåp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…