Fortsätt till huvudinnehåll

Fluffigt krämiga jordnötsbitar med mandelbotten/ Keto/LCHF



Hej på er alla !
Håller ni på att bli översnöade? Här i Norrland är det så ofantligt med snö. Måste vara över en meter och när det blir plogat så är vallarna högre än oss själva. Men tänk så bra detta är för grundvattnet.
Jag tycker det är urmysigt med massor av vit snö. Som värmande bomull....

Alla hjärtans dag. Är det något du firar? Kanske med någon kärlek eller kär vän? Det behövs ju inte mycket för att visa sin uppskattning och behöver inte kosta något extra. Själv bjuder jag gärna på en lite lyxigare middag - hemma eller eventuellt ute. Tycker dock att det är jättemysigt att ha middag hemma. Duka fint, ljus och blommor. Kanske en liten efterrätt, vilket jag normalt inte brukar ha. Är inte så mycket för efterrätter jag.

Något jag faktiskt gjorde till mig själv som lite godis efter maten var härliga små jordnötsbitar. Fluffiga krämigt goda med en bakad mandelbotten. Keto-vänliga om man väljer rätt sötma eller ingen sötma alls och ger då inget nämnvärt insulinpåslag, allra helst inget extra insulinpåslag om du intar dem direkt efter mat. De är även lite mättande. Så mumsigt gott till kaffet.

Det som du kan söta med och som inte höjer ditt blodsocker är ex björksocker (xylitol), stevia, yaconsirap, fibersirap eller faktiskt äkta ekologisk lönnsirap. Förslagsvis 2 tsk lönnsirap i fyllningen. Jag är däremot så "avsötad" att jag inte tycker det är helt nödvändigt.

Jag hittade recept på botten från Najniskok.se som jag omvandlade lite och fyllningen som jag även där reviderat lite från realhousemoms.com. Ja gottigt blev det.... 😋

Botten:
1 dl kokosflingor
0,5 dl mandelmjöl
3 tsk kokosmjöl
0,5 krm salt
ev lite sötning
40 g smör

Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Tryck ut massan i botten av en smörpappersklädd brödform. Låt papperet gå upp högt över sidorna så att du kan ta tag i det när du ska plocka ur kakan senare. Grädda  175 grader ca 10 min tills botten är guldbrun i kanterna.
Låt kakbotten svalna av i formen medan du gör fyllningen.









Fyllning:
1,5 dl ekologiskt jordnötssmör
1 pkt arla ekologiska cream cheese
1 dl vispad eko-grädde
ev sötning (se förslag här ovan)
1 msk riven 70%  mörk choklad 

Rör eller mixa ihop fyllningen och klicka ut den på kakbotten. Bred sedan försiktigt ut den.
Ställ in formen i frysen 1 timme.
Ta ut formen och plocka ut kakan med hjälp av smörpapperet. Dela den i lagom stora bitar, ca 14 st.
Riv lite extra choklad över
Förvara i kylskåp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …