Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt saftig kyckling med knäckig bryssel- & vitkål

Hej på er!
Jag älskar ju vardagsmat som går snabbt att tillaga utan att ge avkall på smak. Det här är verkligen en sån rätt. Jag hade kyckling i kylen som jag tidigare tillagat. Jag undviker annars att äta skinnet på färdiggrillad kyckling då den är kryddad med både socker och E-ämnen.

Jag har tidigare inte varit förtjust i brysselkål, men någonting har hänt med smaklökarna och jag fullkomligt älskar den kryddiga senapssmaken som den har. Att steka den i smör och balsamico ger den en helt underbar dimension i smaker. Grönsaker som har den typiska kryddiga smaken såsom brysselkål, rädisa och rättika är också bra för vårt lymfsystem.

Tricket att få till en riktigt saftig kyckling är svag värme under lite längre tid och gärna vätska i botten på formen, övertäckt under den mesta tiden av tillagningen.




  • Sätt ugnen på 150-175 grader
  • Krydda kycklingen med grillkrydda, paprika och vitlökspulver - ekologiska kryddor. 
  • Blanda smör (ekologiskt) med kryddorna och masserar in kryddsmöret både utanpå och innanför skinnet på kycklingen.  
  • Skär ett par snitt i låret så hinner låren bli klara samtidigt som bröstet. 
  • Lägg kycklingen i en form med lite vatten eller buljong och täck med smörpapper och folie utanpå (jag vill inte ha folie närmast maten.. 
  • Låt kycklingen vara inne ca 2 timmar eller lite till beroende på storlek. 
  • Sista 20 min tas smörpapperet och folien bort och värmen höjs så att kycklingen får färg. Du kan även sätta på grillfunktionen sista minuterna för att få till en riktigt krispigt skinn. 

Alternativt så stek kycklingen i lergryta. Det går inte med ord att beskriva hur mör och saftig den blir.

Jag har inte närmare angivit mängderna. Det avgör du själv.
Ingredienser:
Grillad/ugnsstekt kyckling
Vitkål i strimlor
Brysselkål, ansad och skuren i kvartar
Stjälkselleri i skivor
Balsamvinäger, mörk och ekologisk
Smör och kokosolja till stekning
Herbamare örtsalt, svartpeppar

Stek vitkål, brysselkål och selleri i en blandning av kokosolja och smör tills allt fått en vacker färg. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Ringla över lite mörk balsamvinäger och fortsätt stek under omrörning tills vinägern kokat in och ytan på grönsakerna fått en "knäckig" färg.
Servera på en bädd av salladsmix, skivade rädisor och några skivor tomat.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …