Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt saftig kyckling med knäckig bryssel- & vitkål

Hej på er!
Jag älskar ju vardagsmat som går snabbt att tillaga utan att ge avkall på smak. Det här är verkligen en sån rätt. Jag hade kyckling i kylen som jag tidigare tillagat. Jag undviker annars att äta skinnet på färdiggrillad kyckling då den är kryddad med både socker och E-ämnen.

Jag har tidigare inte varit förtjust i brysselkål, men någonting har hänt med smaklökarna och jag fullkomligt älskar den kryddiga senapssmaken som den har. Att steka den i smör och balsamico ger den en helt underbar dimension i smaker. Grönsaker som har den typiska kryddiga smaken såsom brysselkål, rädisa och rättika är också bra för vårt lymfsystem.

Tricket att få till en riktigt saftig kyckling är svag värme under lite längre tid och gärna vätska i botten på formen, övertäckt under den mesta tiden av tillagningen.




  • Sätt ugnen på 150-175 grader
  • Krydda kycklingen med grillkrydda, paprika och vitlökspulver - ekologiska kryddor. 
  • Blanda smör (ekologiskt) med kryddorna och masserar in kryddsmöret både utanpå och innanför skinnet på kycklingen.  
  • Skär ett par snitt i låret så hinner låren bli klara samtidigt som bröstet. 
  • Lägg kycklingen i en form med lite vatten eller buljong och täck med smörpapper och folie utanpå (jag vill inte ha folie närmast maten.. 
  • Låt kycklingen vara inne ca 2 timmar eller lite till beroende på storlek. 
  • Sista 20 min tas smörpapperet och folien bort och värmen höjs så att kycklingen får färg. Du kan även sätta på grillfunktionen sista minuterna för att få till en riktigt krispigt skinn. 

Alternativt så stek kycklingen i lergryta. Det går inte med ord att beskriva hur mör och saftig den blir.

Jag har inte närmare angivit mängderna. Det avgör du själv.
Ingredienser:
Grillad/ugnsstekt kyckling
Vitkål i strimlor
Brysselkål, ansad och skuren i kvartar
Stjälkselleri i skivor
Balsamvinäger, mörk och ekologisk
Smör och kokosolja till stekning
Herbamare örtsalt, svartpeppar

Stek vitkål, brysselkål och selleri i en blandning av kokosolja och smör tills allt fått en vacker färg. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Ringla över lite mörk balsamvinäger och fortsätt stek under omrörning tills vinägern kokat in och ytan på grönsakerna fått en "knäckig" färg.
Servera på en bädd av salladsmix, skivade rädisor och några skivor tomat.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam