Fortsätt till huvudinnehåll

Kimchi

KIMCHI
Hållbar 1-2 månader i kylskåp

Kimchi är en ganska kryddstark koreansk rätt fylld med probiotika. Det är fermenteringen som både konserverar men även ger denna probiotika. Probiotika ger näring till de goda bakterierna i magen, sänker inflammationer, sänker kolesterolet och kan även medverka till viktminskning. Jag kommer även senare att ge recept på surkålen som jag gör.

Man kan mjölksyra i stort sett alla grönsaker. Kimchi kan du även göra på pak-choy istället för salladskål. Se bara till att det du fermenterar är ekologiskt för att det fermenteringen ska fungera riktigt och för att all näring ska finnas kvar.


Viktigt! Använd rena händer och verktyg vid beredningen. Koka glasburkar sterila.


750 g salladskål (1 stort)
1/2-3/4 dl grovt havssalt ämnat till kvarn. Välj oraffinerat salt såsom ex Sel de Guerande.

Täck en form med bara en aning vatten. Dela kålen på längden och skölj den noga. Ta bort roten. Lägg ner kålen i formen och strö saltet mellan varje blad. Låt stå, gärna med en tyngd över bladen i 3 timmar. Vänd runt bladen varje halvtimme. Bladen kommer att mjukna av saltet. Det är noga att det vita närmast roten också blir mjukt och följsamt.
Skölj sedan kålbladen riktigt noga i vatten flera gånger och låt rinna av.



Kryddpasta:
1 msk lönnsirap (det höjer inte blodsockret enl studier). Valfritt och kan uteslutas.
0,5 msk paprikapulver och 0,5 msk chiliflakes
1,5 msk finhackad vitlök, ca 2-3 st klyftor
2,5 msk fisksås
1 msk äppelcidervinäger + 1 msk pressad citron
1 msk sambal oelek
1 msk riven ingefära


Redning
2,5 dl vatten
2 msk arrowrotsmjöl
(Mjölblandningen gör att kryddpastan med grönsakerna fastnar bättre på kålbladen. Arrowrot är inte spannmål och är ok för dig som äter LCHF och Paleo om du inte överkonsumerar det. Det innehåller trots allt en del kolhydrater).

Vispa ihop vatten och arrowrot och låt den sjuda precis tills det börjar tjockna. Låt kallna helt. Blanda sedan ner kryddpastan.

Grönsaker:
1 morot, grovriven eller i tändsticksstora strimlor
1 bit ca 300 g rättika, grovriven eller i tändsticksstora strimlor
1 paket salladslök/vårlök, hackad
1 knippe rädisor i tunna strimlor



  • Blanda grönsakerna med kryddpastan. 
  • Ta sedan de väl skölja och väl avrunna salladsbladen och smeta ut grönsakerna med kryddpastan på varje blad. 
  • Snurra bladen till bollar, eller lägg bladen ovanpå varandra med kryddblandningen riktigt noga utbredd emellan och lägg dem tätt i rena glasburkar. 
  • Tryck ner grönsakerna så att det inte bildar luft emellan. Lämna kvar plats längst upp i burken för fermenteringen, men se till att alla grönsaker är täckta med vätska. 
  • Skruva på locket. 
  • Låt stå i rumstemperatur i 2 dagar. Förslagsvis i en papperspåse så den står mörkt. Lufta snabbt 1 gång per dag så att det inte bubblar över av jäsningen.
  • Förvara sedan i kylskåp.
Ätbar efter två dagar men blir bara godare om den får stå i en vecka eller två. Jag äter nu av den två veckor efter tillagning och OH MY GOOOD, så gott det är!!! Blir verkligen bara godare och godare ju längre tid den får stå.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…