Fortsätt till huvudinnehåll

Kimchi

GODASTE KIMCHIN!!!
Hållbar 1-2 månader i kylskåp

Kimchi är en ganska kryddstark koreansk rätt fylld med probiotika. Det är fermenteringen som både konserverar men även ger denna probiotika. Probiotika ger näring till de goda bakterierna i magen, sänker inflammationer, sänker kolesterolet och kan även medverka till viktminskning. Jag kommer även senare att ge recept på surkålen som jag gör.

Man kan mjölksyra i stort sett alla grönsaker. Kimchi kan du även göra på pak-choy istället för salladskål. Se bara till att det du fermenterar är ekologiskt för att det fermenteringen ska fungera riktigt och för att all näring ska finnas kvar.


Viktigt! Använd rena händer och verktyg vid beredningen. Koka glasburkar sterila.


750 g salladskål (1 stort)
3/4 dl grovt havssalt ämnat till kvarn. Välj oraffinerat salt såsom ex Sel de Guerande. Utan jod

Täck en form med bara en aning vatten. Dela kålen på längden och skölj den noga. Ta bort roten. Lägg ner kålen i formen och strö saltet mellan varje blad. Låt stå, gärna med en tyngd över bladen i 3 timmar. Vänd runt bladen varje halvtimme. Bladen kommer att mjukna av saltet. Det är noga att det vita närmast roten också blir mjukt och följsamt.
Skölj sedan kålbladen riktigt noga i vatten flera gånger och låt rinna av. Kålbladen kommer fortfarande att smaka lite salt. Skär kålen i större bitar (ca 5 cm långa)Kryddpasta:
1 msk lönnsirap (det höjer inte blodsockret enl studier). Valfritt och kan uteslutas.
½ msk paprikapulver 
½ msk chiliflakes
1½ msk finhackad vitlök, ca 2-3 st klyftor
2½ msk fisksås
1 msk äppelcidervinäger + 1 msk pressad citron
1 msk sambal oelek
1 msk riven ingefära


Redning
2,5 dl vatten
2 msk arrowrotsmjöl
(Mjölblandningen gör att kryddpastan med grönsakerna fastnar bättre på kålbladen. Arrowrot är inte spannmål och är ok för dig som äter LCHF och Paleo om du inte överkonsumerar det. Det innehåller trots allt en del kolhydrater).

Vispa ihop vatten och arrowrot och låt den sjuda p r e c i s tills det börjar tjockna lite. Låt kallna helt. Blanda sedan ner kryddpastan.

Grönsaker:
1 morot, grovriven eller i tändsticksstora strimlor
1 bit ca 300 g rättika, grovriven eller i tändsticksstora strimlor
1 paket salladslök/vårlök, hackad
1 knippe rädisor i tunna strimlor  • Blanda grönsakerna med kryddpastan. 
  • Ta sedan de väl skölja och väl avrunna salladsbladen och smeta ut grönsakerna med kryddpastan på varje blad. 
  • Blanda bladen riktigt noga med kryddblandningen så att alla blad får kryddblandningen på sig och lägg dem tätt tätt i rena glasburkar.  
  • Tryck ner grönsakerna så att det inte bildas luft emellan. Lämna kvar plats längst upp i burken för fermenteringen, men viktigt att se till att alla grönsaker är täckta med vätska. 
  • Skruva på locket. 
  • Låt stå i rumstemperatur i 2 dagar. Förslagsvis i en papperspåse så den står mörkt. Lufta snabbt 1 gång per dag så att det inte bubblar över av jäsningen.
  • Förvara sedan i kylskåp.
Ätbar efter två dagar men blir bara godare om den får stå i en vecka eller två. Jag äter nu av den två veckor efter tillagning och OH MY GOOOD, så gott det är!!! Blir verkligen bara godare och godare ju längre tid den får stå.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…