Fortsätt till huvudinnehåll

Hel laxsida med fänkål, sechuanpeppar och chili med härliga tillbehör


Hej mina fina!

Här har det inte varit mycket till aktivitet från min sida på sistone. Har varit i stugan och där finns inget internet så prioritering har varit på min älskade familj. Det har varit en mysig Valborg i stugan med god mat och vi har haft storbesök av min dotter och hennes kille. Så underbart härligt! Jag och min dotter träffas ungefär 2-3 ggr per år, så det gäller att ta tillvara på stunderna. Jag hade minutiöst planerat vad vi skulle äta och köpt in allt till helgen. Bara att mysa, elda, äta gott, bada tunna och njuta i vårsolen.


Go´frulle





Det var första gången jag träffade min dotters nya kille så jag frågade ut honom lite om honom själv. Fick bland annat reda på att han var en av dem som startade Vin- & Matguiden. Den följer ju jag med stort intresse. Där finns ju även en tjej från min hemby som är en profil där. Chiliconkarin. Kolla in hennes recept och blogg vetja!

Det blev lite nervigt när jag hade jag planerat att servera en maträtt som jag aldrig tidigare tillagat. Kunde ju gå hursomhelst.
Men ena dagen hade vi plankstek och som min särbo skrattande sa: -"Den har vi i alla fall övat på, heheheee".
Köttet till plankan gjordes på utskuren biff av älgkött. Underbart!!
Plankstek
Dagen därpå var det då dags för laxreceptet som för mig var nytt. Hittade det i Coops tidning och tyckte det lät smarrigt. Till den hade vi grillad sallad på pak choi med chili, cashew och hoisinsås. Det är ett recept som jag lämnade in till en instagramtävling på ICA för något år sedan och vann. Det var nästan snarlikt det receptet som Coop hade till sin lax. Men jag visste att min var god, så den fick det bli. Ljummen potatissallad kändes fräscht till. Det blev suveränt lyckat!!

Hel laxsida med fänkål & chili

Hoisinsås kan innehålla en massa socker och tillsatsmedel, men jag lyckades med att hitta en som var riktigt acceptabel. Tyvärr är den kvar i stugan och jag kommer inte ihåg varunamnet på den. Men kolla ingredienserna på den du köper.

Receptet på grillad pak choi hittar du HÄR Tillsätt gärna hackad vitlök vid stekningen.
Receptet på ljummen potatissallad hittar du HÄR. Välj ekologisk potatis för oekologiska är ordentligt besprutade. Har potatisen fint skal så borsta dem noga och behåll skalet på.

Hel laxsida med fänkål och chili (Jag tog två laxsidor av Pinklax till 4 pers) 

Ugn: 200°C

900 g - 1,2 kg Pinklax (eller Chumlax) med skinn. De finns i frysdisken. Ät aldrig odlad lax, den är fylld med gifter
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk sechuanpeppar
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
0,75 msk oraffinerat salt. (Det står 1 msk flingsalt i orginalreceptet, men det är onyttigt raffinerat salt)
0,5 msk olivolja
2 salladslökar, strimlade (Det står 4 st i orginalreceptet, men 2 st räcker)
1-2 röda chili beroende på styrka, finhackade (Det står 2 st skivade i originalreceptet)

  • Mortla ihop de torra kryddorna och blanda med saltet. 
  • Lägg laxen på en bakplåtspappersklädd plåt och strö kryddblandningen över laxen. 
  • Ringla över lite olja. 
  • Baka laxen mitt i ugnen i ca 15-18 minuter eller tills den uppnått 55°C i innertemperatur. 
Toppa laxen med chili och salladslök vid servering. 
Limeklyftor är gott och fräsch till.

Grillad pak choi med chili, cashew och hoisinsås
Ljummen potatissallad




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.