Fortsätt till huvudinnehåll

Hel laxsida med fänkål, sechuanpeppar och chili med härliga tillbehör


Hej mina fina!

Här har det inte varit mycket till aktivitet från min sida på sistone. Har varit i stugan och där finns inget internet så prioritering har varit på min älskade familj. Det har varit en mysig Valborg i stugan med god mat och vi har haft storbesök av min dotter och hennes kille. Så underbart härligt! Jag och min dotter träffas ungefär 2-3 ggr per år, så det gäller att ta tillvara på stunderna. Jag hade minutiöst planerat vad vi skulle äta och köpt in allt till helgen. Bara att mysa, elda, äta gott, bada tunna och njuta i vårsolen.


Go´frulle





Det var första gången jag träffade min dotters nya kille så jag frågade ut honom lite om honom själv. Fick bland annat reda på att han var en av dem som startade Vin- & Matguiden. Den följer ju jag med stort intresse. Där finns ju även en tjej från min hemby som är en profil där. Chiliconkarin. Kolla in hennes recept och blogg vetja!

Det blev lite nervigt när jag hade jag planerat att servera en maträtt som jag aldrig tidigare tillagat. Kunde ju gå hursomhelst.
Men ena dagen hade vi plankstek och som min särbo skrattande sa: -"Den har vi i alla fall övat på, heheheee".
Köttet till plankan gjordes på utskuren biff av älgkött. Underbart!!
Plankstek
Dagen därpå var det då dags för laxreceptet som för mig var nytt. Hittade det i Coops tidning och tyckte det lät smarrigt. Till den hade vi grillad sallad på pak choi med chili, cashew och hoisinsås. Det är ett recept som jag lämnade in till en instagramtävling på ICA för något år sedan och vann. Det var nästan snarlikt det receptet som Coop hade till sin lax. Men jag visste att min var god, så den fick det bli. Ljummen potatissallad kändes fräscht till. Det blev suveränt lyckat!!

Hel laxsida med fänkål & chili

Hoisinsås kan innehålla en massa socker och tillsatsmedel, men jag lyckades med att hitta en som var riktigt acceptabel. Tyvärr är den kvar i stugan och jag kommer inte ihåg varunamnet på den. Men kolla ingredienserna på den du köper.

Receptet på grillad pak choi hittar du HÄR Tillsätt gärna hackad vitlök vid stekningen.
Receptet på ljummen potatissallad hittar du HÄR. Välj ekologisk potatis för oekologiska är ordentligt besprutade. Har potatisen fint skal så borsta dem noga och behåll skalet på.

Hel laxsida med fänkål och chili (Jag tog två laxsidor av Pinklax till 4 pers) 

Ugn: 200°C

900 g - 1,2 kg Pinklax (eller Chumlax) med skinn. De finns i frysdisken. Ät aldrig odlad lax, den är fylld med gifter
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk sechuanpeppar
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
0,75 msk oraffinerat salt. (Det står 1 msk flingsalt i orginalreceptet, men det är onyttigt raffinerat salt)
0,5 msk olivolja
2 salladslökar, strimlade (Det står 4 st i orginalreceptet, men 2 st räcker)
1-2 röda chili beroende på styrka, finhackade (Det står 2 st skivade i originalreceptet)

  • Mortla ihop de torra kryddorna och blanda med saltet. 
  • Lägg laxen på en bakplåtspappersklädd plåt och strö kryddblandningen över laxen. 
  • Ringla över lite olja. 
  • Baka laxen mitt i ugnen i ca 15-18 minuter eller tills den uppnått 55°C i innertemperatur. 
Toppa laxen med chili och salladslök vid servering. 
Limeklyftor är gott och fräsch till.

Grillad pak choi med chili, cashew och hoisinsås
Ljummen potatissallad




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…