Fortsätt till huvudinnehåll

Fruktfrukost, hälsotips & fina hälsotester du kan ta hemma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Quicktest


Ibland känner jag för något fräscht på morgonen, eller ska vi säga brunch, eftersom jag brukar köra periodisk fasta. Det har blivit min livsstil nu och jag gör inte avkall på den. Före frukost så tar jag en 1 timmes promenad (ibland blir det "bara" 40 min), men viktigast är det med kontinuitet. Jag dricker massor av vatten på morgonen samt kaffe. Kaffe gör att jag hamnar lättare och snabbare i ketos eller bibehåller den. Jag håller mig till 3-4 koppar per dag. De gånger jag gör detox (uteslutning av gifter i matlagning och kost) så dricker jag inget kaffe.

Frukt är många så rädda för, men det finns så mycket fint i frukt som är svårt att hitta någon annanstans, bl.a en massa matsmältningsenzymer och pektin. Triggas ditt sockersug, eller har du diabetes eller candida så ska du naturligtvis undvika frukt (om du inte behöver det för att höja ditt blodsocker om det ligger för lågt). Jag känner mig liksom lätt i kroppen efter en sån här tallrik.

Det här är supergott, jag lovar!!!



Mitt sockersug håller sig faktiskt bättre i schack när jag ätit en fruktfrukost/fruktbrunch.
Jag ser till att balansera frukten med supernyttiga bladgrönsaker - gärna i många färger och mörkgröna som innehåller mer näring än ljusa sallader, samt med ett tillägg av lite syrade grönsaker såsom kimchi och surkål för maghälsan. Lite nyttiga frön ex pumpafrön att toppa med är bra för mineralerna.
Ibland gör jag en grön drink med lite frukt och bär i.

Dock har jag två undantag gällande frukt som jag (nästan) aldrig äter och det är vindruvor och banan. De gånger jag äter banan så är de gröna och omogna för att få i mig resistent stärkelse. Mogna/övermogna bananer och vindruvor innehåller ohederligt mycket socker.






Ketogen kost (nyttigare variant)
Resten av dagen kör jag en variant av ketogen kost. Inte fööör mycket fett eller proteiner. Mer av vit- och rödkål, brysselkål, broccoli, blomkål, grönkål, paprika, selleri, rättika, rädisor, pak choi, sparris, purjo, svamp, groddar och även här salladsmixer. Nyttiga fetter såsom olivolja, kokosolja, avokado, ägg, avokadoolja, äkta smör och ghee. Ibland lite majonnäs. Ekologiskt eller gräsbeteskött och fet fisk såsom pinklax, chumlax, makrill och sill. Ibland lägger jag till underjordgrönsaker såsom morötter, lök och kålrabbi. Sötpotatis och nyttig rödbeta ibland. Tillägget av vissa underjordgrönsaker gör jag för att få i mig resistent stärkelse, nyttigheter och för att det är supergott. Det ska ju inte behöva kännas som en uppoffring att äta nyttigt, eller hur?
exempel på middag



Lektiner och blötläggning

Jag är heller inte rädd för att ibland lägga till några matskedar quinoa, bönor och linser till mina andra måltider. Ser dock till att blötlägga ordentligt först för att få bort lektiner. Lektiner är ett naturligt skydd som bönor, frön, nötter etc har som försvar mot insekter. Lektiner äter upp mineralerna. Jag blötlägger (8 timmar) tillsammans med bikarbonat eller vinäger i vattnet för att få ut gifter och mögelsporer. Det tipset hittade jag från Zarah Öhberg som är näringsexpert. Vid kokning så elimineras gifterna via ångan. Jag tog nyligen test på mineraler, vitaminer och andra värden och alla låg på supertopp!! Det tycker jag är ett starkt bevis på att det jag äter fungerar mer än väl. Åtminstone för mig.

Periodisk fasta

(Det lustiga är att  jag inte hamnar ur ketos av denna kost. Nästan så jag måste ställa alarm på klockan för att komma ihåg att äta).
Frukost/brunch äter jag runt 11-13 beroende på hunger och middag ca kl 17. Ibland blir middagen förskjuten. Då får jag reglera brunchen dagen efter så det går minst 16 timmar från middagen före och till brunchen. Hänger du med hur jag menar?
Periodisk fasta är fantastiskt nyttigt för kroppen. Cellerna tackar dig. Det finns otroligt mycket att läsa på nätet om periodisk fasta och nyttigheterna med det.

fruktfrukost/brunch

Hälsotest

Joo, har ni sett att jag har en länk till höger längst upp i menyraden för egentester (quicktest) ni kan göra hemma för att kolla eventuella sjukdomar eller brister? Hur smidigt är inte det?

Har du mobilversionen så klickar du längst upp till höger på så hittar du "quicktest". Annars hittar du testerna HÄRAnge kod: quicktest10 i kassan så får du 10% på hela köpet
Vid order över 300 kr så får du även gratis järnvärdestest.

Det är samma tester som används av sjukvården.
Ibland så får man inte ta de testerna på hälsocentralerna för det är för kostsamt för dem, eller så hittar inte sjukvården de fel som man själv känner av. Då är det kanon att kunna ta ett sånt här test och visa upp för sin läkare. Eller så kanske du vill testa bara för din egen skull. Testerna du kan ta är bl.a för: Järnbrist, diabetes, borrelia, magsår, prostata, sköldkörtel, klimakterie, drogtester, graviditetstester, ägglossningstester m.fl. m.fl.
Gratis frakt. CE-märkta






Jag äter naturligtvis allt ekologiskt. Skulle jag behöva äta besprutade frukter och sallader så kan jag lika gärna vara utan, för då får jag ingen riktig näring i mig i alla fall, bara en massa gifter.


Här är ett exempel på en frukttallrik som jag mumsar i mig:


  • Cantaloupemelon, nätmelon
  • Äpple (Inte en alltför söt sort. Oftast royal gala eller golden delicious)
  • Päron
  • Avokado
  • Tomat (Bara några skivor)
  • Bladsallad
  • Kimchi (valfritt)
  • Surkål (valfritt)
  • Pumpafrön
  • Örtsalt
  • Ringla över ekologisk virgin olivolja. Välj gärna Monini. Den har inga rester av bekämpningsmedel och är suuuupergod. Fin även att smörja in kroppen med. 
Variera med ex papaya, kiwi, ananas (med mjuk stock som innehåller matsmältningesenzymet bromelain) och bär ex jordgubbar. Alltid färsk frukt, inga konserver.
Skala inte frukten. Det behövs inte när den är ekologisk och du får mer härliga fibrer i dig. 
Kan och får du äta grapefrukt så är även det superbra.
Surkål och kimchi gör jag själv. Har jag slut så köper jag Tistelvinds produkter. De är jättefina. Du borde hitta dem i någon hälsobutik. Om inte, så fråga om de kan ta hem.
Ekologisk surkål som finns i butikshyllorna ligger i plast och innehåller citronsyra. Fy för den lede. Vem vill käka rester av svartmögel??? Nä-äh inte vi va?

Pssst! Jag kommer att lägga upp jättegoda recept på både syrade grönsaker såsom surkål och kimchi, så håll utkik.

Kärlek&Värme
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…