Fortsätt till huvudinnehåll

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås


Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.

Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten.
Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 

Jag hade ekologiska varor till allt utom pumpan och ägget som jag väljer från frigående utehöns. (När det gäller ekologiska ägg så ges hönsen fiskmjöl som innehåller toxiner).
Ett tips är att förbereda en stund innan genom att hacka allt som ska hackas (örter, lök, vitlök, pumpa) och lägga i skålar samt göra i ordning färsen till spetten. Stek kantarellerna. Gör tomatsåsen så den bara behöver värmas i sista stund. 
Sedan är det bara att steka lammfärsbiffarna under tiden som pumpan rostas i ugnen tillsammans med lök och vitlök. 

2-3 port
Ugn 200 grader
Rostad pumpa med lök & vitlök:
1 butternutpumpa
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
Örtsalt
Nymalen svartpeppar
Olja

  • Skala, gröp ur och skär pumpan i centimeterstora bitar och finhacka lök och vitlök. Lägg över detta i en bakplåtspappersklädd ugnsform. 
  • Krydda och ringla över lite olja. 
  • In i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pumpan blivit mjuk. Rör om en gång under tillagningen och öppna ugnsluckan snabbt ett par gånger för att släppa ut ånga. 
Lammspett:
500 g lammfärs
3 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk mynta
1 msk hackad färsk timjan
2½ msk hackad färsk salvia
Rivet skal av 1 citron
1 tsk kryddpeppar
1/3 tsk svartpeppar
1½ tsk örtsalt
1 ägg
½ pkt äkta fetaost (ekologisk fårost), smulad

  • Blanda ihop allt och forma till ca 12 avlånga biffar. Stek i smör på medelvärme. Trä sedan upp dem på spett. 
Enkel tomatsås:
400 g krossade tomater, ex ekologisk Mutti
1 grönsaksbuljongtärning
½ krm cayennepeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk tomatpuré
2 dl vatten

  • Lägg allt i en kastrull och låt puttra i ca 30 min under lock. Ta bort locket sista 5-10 minuterna så såsen kokar ihop lite.
Smörstekta kantareller:
Kantareller valfri mängd
Smör
Örtsalt
Tamarisoja

  • Borsta ren svampen (skölj den inte för då suger den åt sig vätskan).
  • Bryn smör i en panna och stek kantarellerna tills de får fin färg. Krydda under tiden med örtsalt. 
  • Stänk över en gnutta tamarisoja sista minuten av stekningen.
Vid servering: Lägg lammspetten på en bädd av tomatsås. Toppa med kantarellerna. Servera med rostad pumpa och salladsmix. Snurra gärna spetten i tomatsåsen.

 

Ha en riktigt mysig helg! 
Värme & Kärlek

P.S. Den utlovade smoothiesen kommer i nästa blogginlägg för jag ville ge er denna goda middag att testa i helgen först ❤️D.S

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...