Fortsätt till huvudinnehåll

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås


Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.

Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten.
Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 

Jag hade ekologiska varor till allt utom pumpan och ägget som jag väljer från frigående utehöns. (När det gäller ekologiska ägg så ges hönsen fiskmjöl som innehåller toxiner).
Ett tips är att förbereda en stund innan genom att hacka allt som ska hackas (örter, lök, vitlök, pumpa) och lägga i skålar samt göra i ordning färsen till spetten. Stek kantarellerna. Gör tomatsåsen så den bara behöver värmas i sista stund. 
Sedan är det bara att steka lammfärsbiffarna under tiden som pumpan rostas i ugnen tillsammans med lök och vitlök. 

2-3 port
Ugn 200 grader
Rostad pumpa med lök & vitlök:
1 butternutpumpa
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
Örtsalt
Nymalen svartpeppar
Olja

  • Skala, gröp ur och skär pumpan i centimeterstora bitar och finhacka lök och vitlök. Lägg över detta i en bakplåtspappersklädd ugnsform. 
  • Krydda och ringla över lite olja. 
  • In i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pumpan blivit mjuk. Rör om en gång under tillagningen och öppna ugnsluckan snabbt ett par gånger för att släppa ut ånga. 
Lammspett:
500 g lammfärs
3 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk mynta
1 msk hackad färsk timjan
2½ msk hackad färsk salvia
Rivet skal av 1 citron
1 tsk kryddpeppar
1/3 tsk svartpeppar
1½ tsk örtsalt
1 ägg
½ pkt äkta fetaost (ekologisk fårost), smulad

  • Blanda ihop allt och forma till ca 12 avlånga biffar. Stek i smör på medelvärme. Trä sedan upp dem på spett. 
Enkel tomatsås:
400 g krossade tomater, ex ekologisk Mutti
1 grönsaksbuljongtärning
½ krm cayennepeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk tomatpuré
2 dl vatten

  • Lägg allt i en kastrull och låt puttra i ca 30 min under lock. Ta bort locket sista 5-10 minuterna så såsen kokar ihop lite.
Smörstekta kantareller:
Kantareller valfri mängd
Smör
Örtsalt
Tamarisoja

  • Borsta ren svampen (skölj den inte för då suger den åt sig vätskan).
  • Bryn smör i en panna och stek kantarellerna tills de får fin färg. Krydda under tiden med örtsalt. 
  • Stänk över en gnutta tamarisoja sista minuten av stekningen.
Vid servering: Lägg lammspetten på en bädd av tomatsås. Toppa med kantarellerna. Servera med rostad pumpa och salladsmix. Snurra gärna spetten i tomatsåsen.

 

Ha en riktigt mysig helg! 
Värme & Kärlek

P.S. Den utlovade smoothiesen kommer i nästa blogginlägg för jag ville ge er denna goda middag att testa i helgen först ❤️D.S

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...