Fortsätt till huvudinnehåll

Ångad torskrygg med gremolata och smörrostad blomkål












Riktigt nyttig och fantastiskt god mat som går i ett snabbt svep att laga till. Vem gillar inte det?
Den här rätten står på bordet inom 30 minuter inklusive förberedelser. Medan blomkålen är i ugnen och bryner sig så ångar du torken och gör den snabba men gudomliga gremolatan.
Vill du, så tillsätt även kokta morötter till. Supersmaskigt!

3-4 port

Sätt ugnen på 225 grader

1 färskt ekologiskt blomkålshuvud
1 dl smör (smält) ev laktosfritt om du är känslig
2 tsk herbamare örtsalt

Bryt blomkålen i stora buketter och skär dem sedan i relativt tunna skivor
Smält smöret och tillsätt örtsaltet. Lägg blomkålen på en plåt med smörpapper. Pensla varje skiva med det smälta kryddsmöret och rosta i ugnen 15-20 min.

Under tiden:

Ångkokt torskrygg

Koka upp 1,5 liter vatten med 1 msk salt i en vid kastrull/, eller använd en stor stekpanna om du inte har någon vid kastrull.
Lägg ner 4 bitar torskrygg och låt koka upp i 20 sekunder. Dra kastrullen av spisen och lägg på lock. Har du inget lock så kan du använda dubbelt smörpapper som du lägger på som lock. Låt stå i 5 minuter.

Gremolata

1,5 dl olivolja (extra virgin, ekologisk)
1 kruka persilja
1 stor vitlök, riven
1 citron, ekologisk
2 tsk honung
1 tsk salt

Blanda olja, hackad persilja, riven vitlök honung och salt. Riv skalet från citronen och blanda ner. Pressa ut saften från halva citronen. Mixa ihop allt med stavmixer. Du kan även blanda allt för hand om du inte har en mixer.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och