Riktigt nyttig och fantastiskt god mat som går i ett snabbt svep att laga till. Vem gillar inte det?
Den här rätten står på bordet inom 30 minuter inklusive förberedelser. Medan blomkålen är i ugnen och bryner sig så ångar du torken och gör den snabba men gudomliga gremolatan.
Vill du, så tillsätt även kokta morötter till. Supersmaskigt!
3-4 port
Sätt ugnen på 225 grader
1 färskt ekologiskt blomkålshuvud
1 dl smör (smält) ev laktosfritt om du är känslig
2 tsk herbamare örtsalt
Bryt blomkålen i stora buketter och skär dem sedan i relativt tunna skivor
Smält smöret och tillsätt örtsaltet. Lägg blomkålen på en plåt med smörpapper. Pensla varje skiva med det smälta kryddsmöret och rosta i ugnen 15-20 min.
Under tiden:
Ångkokt torskrygg
Koka upp 1,5 liter vatten med 1 msk salt i en vid kastrull/, eller använd en stor stekpanna om du inte har någon vid kastrull.Lägg ner 4 bitar torskrygg och låt koka upp i 20 sekunder. Dra kastrullen av spisen och lägg på lock. Har du inget lock så kan du använda dubbelt smörpapper som du lägger på som lock. Låt stå i 5 minuter.
Gremolata
1,5 dl olivolja (extra virgin, ekologisk)1 kruka persilja
1 stor vitlök, riven
1 citron, ekologisk
2 tsk honung
1 tsk salt
Blanda olja, hackad persilja, riven vitlök honung och salt. Riv skalet från citronen och blanda ner. Pressa ut saften från halva citronen. Mixa ihop allt med stavmixer. Du kan även blanda allt för hand om du inte har en mixer.
Kommentarer
Skicka en kommentar