Fortsätt till huvudinnehåll

Ångad torskrygg med gremolata och smörrostad blomkål
Riktigt nyttig och fantastiskt god mat som går i ett snabbt svep att laga till. Vem gillar inte det?
Den här rätten står på bordet inom 30 minuter inklusive förberedelser. Medan blomkålen är i ugnen och bryner sig så ångar du torken och gör den snabba men gudomliga gremolatan.
Vill du, så tillsätt även kokta morötter till. Supersmaskigt!

3-4 port

Sätt ugnen på 225 grader

1 färskt ekologiskt blomkålshuvud
1 dl smör (smält) ev laktosfritt om du är känslig
2 tsk herbamare örtsalt

Bryt blomkålen i stora buketter och skär dem sedan i relativt tunna skivor
Smält smöret och tillsätt örtsaltet. Lägg blomkålen på en plåt med smörpapper. Pensla varje skiva med det smälta kryddsmöret och rosta i ugnen 15-20 min.

Under tiden:

Ångkokt torskrygg

Koka upp 1,5 liter vatten med 1 msk salt i en vid kastrull/, eller använd en stor stekpanna om du inte har någon vid kastrull.
Lägg ner 4 bitar torskrygg och låt koka upp i 20 sekunder. Dra kastrullen av spisen och lägg på lock. Har du inget lock så kan du använda dubbelt smörpapper som du lägger på som lock. Låt stå i 5 minuter.

Gremolata

1,5 dl olivolja (extra virgin, ekologisk)
1 kruka persilja
1 stor vitlök, riven
1 citron, ekologisk
2 tsk honung
1 tsk salt

Blanda olja, hackad persilja, riven vitlök honung och salt. Riv skalet från citronen och blanda ner. Pressa ut saften från halva citronen. Mixa ihop allt med stavmixer. Du kan även blanda allt för hand om du inte har en mixer.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…