Fortsätt till huvudinnehåll

Ångad torskrygg med gremolata och smörrostad blomkål












Riktigt nyttig och fantastiskt god mat som går i ett snabbt svep att laga till. Vem gillar inte det?
Den här rätten står på bordet inom 30 minuter inklusive förberedelser. Medan blomkålen är i ugnen och bryner sig så ångar du torken och gör den snabba men gudomliga gremolatan.
Vill du, så tillsätt även kokta morötter till. Supersmaskigt!

3-4 port

Sätt ugnen på 225 grader

1 färskt ekologiskt blomkålshuvud
1 dl smör (smält) ev laktosfritt om du är känslig
2 tsk herbamare örtsalt

Bryt blomkålen i stora buketter och skär dem sedan i relativt tunna skivor
Smält smöret och tillsätt örtsaltet. Lägg blomkålen på en plåt med smörpapper. Pensla varje skiva med det smälta kryddsmöret och rosta i ugnen 15-20 min.

Under tiden:

Ångkokt torskrygg

Koka upp 1,5 liter vatten med 1 msk salt i en vid kastrull/, eller använd en stor stekpanna om du inte har någon vid kastrull.
Lägg ner 4 bitar torskrygg och låt koka upp i 20 sekunder. Dra kastrullen av spisen och lägg på lock. Har du inget lock så kan du använda dubbelt smörpapper som du lägger på som lock. Låt stå i 5 minuter.

Gremolata

1,5 dl olivolja (extra virgin, ekologisk)
1 kruka persilja
1 stor vitlök, riven
1 citron, ekologisk
2 tsk honung
1 tsk salt

Blanda olja, hackad persilja, riven vitlök honung och salt. Riv skalet från citronen och blanda ner. Pressa ut saften från halva citronen. Mixa ihop allt med stavmixer. Du kan även blanda allt för hand om du inte har en mixer.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...