Fortsätt till huvudinnehåll

Goda maffiga hamburgare med bacon, dijon och chilisås


Det här mina damer och herrar kan nog vara en av de godaste burgarna eeevvver!! De övriga ingredienserna förutom älgfärsen tar hamburgaren till nya höjda nivåer.
Riktigt stora maffiga hamburgare att sätta tänderna i. Goda tillbehör som piffar till och gästerna kan anlända.

Välj ekologiska varor och utan citronsyra i ingredienslistan för hälsans skull.

Exempel på tillbehör som är gott till:

Coleslaw mejerifri (klickbar länk)
Röd lök
Picklad röd lök, se recept längre ner
Cornichons skivade på längden
Smörgåsgurka
Ketchup (finns sockerfri)
Senap
Dressing
Extra bacon (Nitritfri. Coop brukar ha ekologiskt nitritfritt från Tulip. Be dem annars att ta in. )
Salladsblad
Tomatskivor
Eventuellt bröd till de som äter det, men är ej nödvändigt
Enkel mejerifri potatissallad är nyttigare än potatisklyftor i ugn - och jättegott.


Picklad rödlök

2 st röda lökar, finstrimlade
3 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 tsk björksocker (höjer inte blodsockret och är bra för tänderna)
0,5 tsk örtsalt
1 liter vatten

  • Blanda vinäger, honung och salt i en skål. Rör tills honungen och björksockret har lösts upp. Värm det en aaaaning om det är svårt att smälta.
  • Koka upp vattnet och dra bort från plattan
  • Lägg ner den strimlade rödlöken i vattnet och låt stå 1 min så löken mjuknar lite
  • Sila av vattnet 
  • Blanda ner rödlöken i vinägerlagen och rör om ordentligt
  • Häll genast upp i en burk med tättslutande lock
  • Pressa löken mot botten så att vätskan flyter upp och täcker den helt 
  • Lägg på lock och förvara i kylen. Den är färdig att konsumeras efter några timmar, men låt den helst stå att dra i ett dygn. 
Nu till själva burgarna....

7-8 st stora hamburgare

1,5 kg älgfärs (eller nöt)
3 äggulor
2 pkt nitritfritt bacon i tunna strimlor.
1,5 tsk örtsalt (herbamare),
1,5 msk finhackad färsk salvia
6 msk chilisås
3 msk dijonsenap
Svartpeppar
Smör till stekning

Stek baconstrimlorna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda ner baconet tillsammans med de övriga ingredienserna. Du kan även blanda ner fettet för att få en ännu saftigare burgare, men betänk då att du kanske inte behöver lika mycket salt i smeten. Dela smeten i 8 lika stora delar och forma varje del till en stor burgare. Japp, de blir enorma och enormt goda.
Stek i smör, ca 4 minuter på varje sida. Låt dem få ligga stilla i pannan tills du ska vända på dem så håller de ihop bättre.
Ett trick för att burgarna inte ska bulla upp sig är att göra en liten grop med tummen i mitten av hamburgarna innan du steker dem. 



Den enkla mejerifria potatissalladen jag hade till har jag inga direkta mått på, men ingredienserna är:
Kokt potatis i bitar
Olivolja
1/3 äppelcidervinäger av andelen olivolja
Salladslök eller röd lök, finhackad
Skivade sockerärtor
Ev skivade rädisor
Färska örter såsom persilja och timjan
Herbamare örtsalt
Svartpeppar
Finhackad chili
Honung

Potatissalladen ska inte simma i olja utan precis bara smörja varje potatisbit.

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att