Det här mina damer och herrar kan nog vara en av de godaste burgarna eeevvver!! De övriga ingredienserna förutom älgfärsen tar hamburgaren till nya höjda nivåer.
Riktigt stora maffiga hamburgare att sätta tänderna i. Goda tillbehör som piffar till och gästerna kan anlända.
Välj ekologiska varor och utan citronsyra i ingredienslistan för hälsans skull.
Exempel på tillbehör som är gott till:
Coleslaw mejerifri (klickbar länk)Röd lök
Picklad röd lök, se recept längre ner
Cornichons skivade på längden
Smörgåsgurka
Ketchup (finns sockerfri)
Senap
Dressing
Extra bacon (Nitritfri. Coop brukar ha ekologiskt nitritfritt från Tulip. Be dem annars att ta in. )
Salladsblad
Tomatskivor
Eventuellt bröd till de som äter det, men är ej nödvändigt
Enkel mejerifri potatissallad är nyttigare än potatisklyftor i ugn - och jättegott.
Picklad rödlök
2 st röda lökar, finstrimlade
3 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 tsk björksocker (höjer inte blodsockret och är bra för tänderna)
1 tsk björksocker (höjer inte blodsockret och är bra för tänderna)
0,5 tsk örtsalt
1 liter vatten
- Blanda vinäger, honung och salt i en skål. Rör tills honungen och björksockret har lösts upp. Värm det en aaaaning om det är svårt att smälta.
- Koka upp vattnet och dra bort från plattan
- Lägg ner den strimlade rödlöken i vattnet och låt stå 1 min så löken mjuknar lite
- Sila av vattnet
- Blanda ner rödlöken i vinägerlagen och rör om ordentligt
- Häll genast upp i en burk med tättslutande lock
- Pressa löken mot botten så att vätskan flyter upp och täcker den helt
- Lägg på lock och förvara i kylen. Den är färdig att konsumeras efter några timmar, men låt den helst stå att dra i ett dygn.
7-8 st stora hamburgare
1,5 kg älgfärs (eller nöt)3 äggulor
2 pkt nitritfritt bacon i tunna strimlor.
1,5 tsk örtsalt (herbamare),
1,5 msk finhackad färsk salvia
6 msk chilisås
3 msk dijonsenap
Svartpeppar
Smör till stekning
Stek baconstrimlorna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda ner baconet tillsammans med de övriga ingredienserna. Du kan även blanda ner fettet för att få en ännu saftigare burgare, men betänk då att du kanske inte behöver lika mycket salt i smeten. Dela smeten i 8 lika stora delar och forma varje del till en stor burgare. Japp, de blir enorma och enormt goda.
Stek i smör, ca 4 minuter på varje sida. Låt dem få ligga stilla i pannan tills du ska vända på dem så håller de ihop bättre.
Ett trick för att burgarna inte ska bulla upp sig är att göra en liten grop med tummen i mitten av hamburgarna innan du steker dem.
Den enkla mejerifria potatissalladen jag hade till har jag inga direkta mått på, men ingredienserna är:
Kokt potatis i bitar
Olivolja
1/3 äppelcidervinäger av andelen olivolja
Salladslök eller röd lök, finhackad
Skivade sockerärtor
Ev skivade rädisor
Färska örter såsom persilja och timjan
Herbamare örtsalt
Svartpeppar
Finhackad chili
Honung
Potatissalladen ska inte simma i olja utan precis bara smörja varje potatisbit.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar