Fortsätt till huvudinnehåll

Salvia- och citronkyckling


Smakkombon mellan salvia, bacon och kyckling är verkligen oslagbar. Jag gjorde även ett test där jag friterade salviablad i kokosolja och hade som garnering. Jag hettade helt enkelt upp en stor klick kokosolja i en stekpanna och lät bladen bli mörka i bladen - då är de färdiga. Vänd dem en gång under friteringstiden. Akta så de inte bränns. Se bara till att oljan inte ryker, för då blir den giftig. Jag lät sedan bladen rinna av på hushållspapper och kryddade dem med en gnutta örtsalt. Ljuvligt!!  


Jag valde kycklinglårfilé som blir fantastiskt saftiga när man tillagar dem. Men vill du ha innerfiléer så går det lika bra eller dela kycklingfiléer på mitten så de inte blir så stora. Du lägger sedan filéerna i en härligt god marinad med örter och citron som får dra i kylskåp några timmar.
Det här är den sån smart bjudrätt eftersom du kan göra så mycket i förväg. I sista minuten kan du bara steka på filéerna så att baconet runt dem får vacker färg.

3 port
700 g kycklinglårfilé
1 paket nitritfri bacon (Tulip)
Avokadoolja (eller kokosolja) och smör att steka i

Marinad:

1,5 msk riven ingefära
2 stora vitlöksklyftor, hackade
2 citroner i bitar
2 msk hackad färsk salvia
2 msk hackad oregano
1 msk hackad basilika
1 hackad salladslök
1 msk avokadoolja
Herbamare örtsalt och svartpeppar.

Gör såhär:

Häll marinaden i en påse och lägg ner kycklingfiléerna. Låt marinera i ca 2-3 timmar. Vänd på påsen då och då.
Stek filéerna i kokosolja eller avokadoolja tillsammans med smör i ca 8 minuter. Låt svalna och lägg ett stort salviablad på varje filé. Linda ett bacon runt om.
Så här långt kan du förbereda. (Du kan även fritera några salviablad till dekoration och för mer smak enl min beskrivning högre upp).

Bryn sedan filéerna runt om tills baconet fått fin färg. Alternativ pensla med avokadoolja och grilla. Börja steka/grilla med skarven på baconet nedåt. Eventuellt kan du fästa baconet med en tandpetare som du sedan plockar bort före servering.





Potatissallad, som jag numera väljer utan mejerier är både gott och nyttigt. När potatisen är tillagad och kall så innehåller den prebiotika som matar de goda bakterierna (probiotikan) i magen. När man äter dem tillagade och nerkylda så höjer de heller inte blodsockret - tvärtom faktiskt.
Det ät även så fräscht att få en mejerifri potatissallad till denna rätt. Du kan tillsätta vad du själv önskar och tycker om, men jag hade:

Kokt potatis i bitar
Olivolja
Äppelcidervinäger (1/4 av mängden olivolja)
Örtsalt
Svartpeppar
Färsk repad timjan
Persilja, hackad
Lite fibersirap gold och en nypa björksocker. Du kan ta honung istället om du vill
Sugersnaps, i skivor
Salladslök i skivor


Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...