Fortsätt till huvudinnehåll

Salvia- och citronkyckling


Smakkombon mellan salvia, bacon och kyckling är verkligen oslagbar. Jag gjorde även ett test där jag friterade salviablad i kokosolja och hade som garnering. Jag hettade helt enkelt upp en stor klick kokosolja i en stekpanna och lät bladen bli mörka i bladen - då är de färdiga. Vänd dem en gång under friteringstiden. Akta så de inte bränns. Se bara till att oljan inte ryker, för då blir den giftig. Jag lät sedan bladen rinna av på hushållspapper och kryddade dem med en gnutta örtsalt. Ljuvligt!!  


Jag valde kycklinglårfilé som blir fantastiskt saftiga när man tillagar dem. Men vill du ha innerfiléer så går det lika bra eller dela kycklingfiléer på mitten så de inte blir så stora. Du lägger sedan filéerna i en härligt god marinad med örter och citron som får dra i kylskåp några timmar.
Det här är den sån smart bjudrätt eftersom du kan göra så mycket i förväg. I sista minuten kan du bara steka på filéerna så att baconet runt dem får vacker färg.

3 port
700 g kycklinglårfilé
1 paket nitritfri bacon (Tulip)
Avokadoolja (eller kokosolja) och smör att steka i

Marinad:

1,5 msk riven ingefära
2 stora vitlöksklyftor, hackade
2 citroner i bitar
2 msk hackad färsk salvia
2 msk hackad oregano
1 msk hackad basilika
1 hackad salladslök
1 msk avokadoolja
Herbamare örtsalt och svartpeppar.

Gör såhär:

Häll marinaden i en påse och lägg ner kycklingfiléerna. Låt marinera i ca 2-3 timmar. Vänd på påsen då och då.
Stek filéerna i kokosolja eller avokadoolja tillsammans med smör i ca 8 minuter. Låt svalna och lägg ett stort salviablad på varje filé. Linda ett bacon runt om.
Så här långt kan du förbereda. (Du kan även fritera några salviablad till dekoration och för mer smak enl min beskrivning högre upp).

Bryn sedan filéerna runt om tills baconet fått fin färg. Alternativ pensla med avokadoolja och grilla. Börja steka/grilla med skarven på baconet nedåt. Eventuellt kan du fästa baconet med en tandpetare som du sedan plockar bort före servering.





Potatissallad, som jag numera väljer utan mejerier är både gott och nyttigt. När potatisen är tillagad och kall så innehåller den prebiotika som matar de goda bakterierna (probiotikan) i magen. När man äter dem tillagade och nerkylda så höjer de heller inte blodsockret - tvärtom faktiskt.
Det ät även så fräscht att få en mejerifri potatissallad till denna rätt. Du kan tillsätta vad du själv önskar och tycker om, men jag hade:

Kokt potatis i bitar
Olivolja
Äppelcidervinäger (1/4 av mängden olivolja)
Örtsalt
Svartpeppar
Färsk repad timjan
Persilja, hackad
Lite fibersirap gold och en nypa björksocker. Du kan ta honung istället om du vill
Sugersnaps, i skivor
Salladslök i skivor


Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och