Fortsätt till huvudinnehåll

Jättesmarrig lax i hummersås




Alltså, det här receptet är KUNG! Den inkluderar en så fantastiskt god sås. Provade göra den här maträtten på jobbet och sedan blev det repris här hemma.
Den är sååå lätt att göra och går snabbt att få på matbordet. Prova, Ni blir inte besvikna. Såsen går åt som smör då den är jättesmarrig, och god att mosa i mjölig kokt potatis eller blomkålsmos om ni vill ha måltiden kolhydratsfattig.
Koka då blomkål och låt ånga av ordentligt. Mixa med smör och örtsalt med en stavmixer. KLART!

OBS!
Det är viktigt att du inte äter odlad lax som innehåller massor av gifter då den får fiskpellets fyllda med toxiner. Se till att laxen är vildfångad. Du kan välja chumlax, pinklax eller Findus laxfiléer. Gifterna som du annars får i dig stannar kvar i kroppen i många år. Inget du vill ge dina barn heller. Samt att du använder dig av rena ekologiska produkter, utan citronsyra och andra E-nr.

Nu till det smarriga receptet. Laga och njuuut! 

Ugn: 200 °C
400 g vildfångad lax (filéer)
1 dl créme fraîche
1 dl vatten 
2 1/2 dl grädde 40%
2 msk hummerfond (touch of taste)
1 msk dill
2 tsk dijonsenap
Herbamare örtsalt
Svartpeppar

Tina laxfiléerna och lägg dem i en ugnsform. Krydda med örtsalt. Rör ihop övriga ingredienser och häll detta över fisken. Stek i ugn ca 20 min, beroende på tjocklek på filéerna. 
Servera förslagsvis med pressad potatis eller blomkål/blomkålsmos. En fräsch sallad är gott till. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå