Fortsätt till huvudinnehåll

Snart jul

SNART JUL!



Jag stökar i köket och myser till julmusik. Det här är så underbart. Jag får hem min dotter och längtan är så stor. Tycker heller inte vi ska glömma bort varför vi firar jul. Vi firar ju en viktig födelse. Vill vi inte fira den födelsen - varför fira jul över huvud taget då? Bara en fundering.... Det handlar även om att tänka till lite extra om omtanke, kärlek och glädje. Det kan vi förhoppningsvis ge varandra, även till dem vi inte känner. Det behövs så lite. (Ja, inte bara till jul)

Jag håller hårt på mina egna recept på julen. Jag har lyckats få ihop en fin och god samling som jag tycker håller år från år.
Köttbullarna har jag dock fått revidera. Fibrex har ju utgått, så nu torkar jag och mixar mitt eget skorpmjöl av glutenfritt bröd, eller köper glutenfritt skorpmjöl. Jag köper annars aldrig mitt bröd, utan bakar själv utan tillsatser och utan rismjöl. Men glutenfritt skorpmjöl använder jag enbart till köttbullar och då funkar det tycker jag. Till vardags kan jag även välja bort ströbrödet till förmån för pofiber eller kikärtsmjöl.

Jag kommer att lägga upp ett nytt recept på köttbullar senare. Ska mäta ingredienserna i receptet först ;)

Annars hittar ni alla goda julrecept HÄR och under fliken JUL i receptsamlingen. Jansson, kålrotslådan, rödbetssalladen, senapssillen och revbensspjällen med honung, apelsin och ingefära är grrrymma!!


En riktigt God Jul alla Ni därute och tack för att Ni läser min blogg. Ni är guld värda. Så roligt att få dela med mig till Er.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...