Fortsätt till huvudinnehåll

Snart jul

SNART JUL!



Jag stökar i köket och myser till julmusik. Det här är så underbart. Jag får hem min dotter och längtan är så stor. Tycker heller inte vi ska glömma bort varför vi firar jul. Vi firar ju en viktig födelse. Vill vi inte fira den födelsen - varför fira jul över huvud taget då? Bara en fundering.... Det handlar även om att tänka till lite extra om omtanke, kärlek och glädje. Det kan vi förhoppningsvis ge varandra, även till dem vi inte känner. Det behövs så lite. (Ja, inte bara till jul)

Jag håller hårt på mina egna recept på julen. Jag har lyckats få ihop en fin och god samling som jag tycker håller år från år.
Köttbullarna har jag dock fått revidera. Fibrex har ju utgått, så nu torkar jag och mixar mitt eget skorpmjöl av glutenfritt bröd, eller köper glutenfritt skorpmjöl. Jag köper annars aldrig mitt bröd, utan bakar själv utan tillsatser och utan rismjöl. Men glutenfritt skorpmjöl använder jag enbart till köttbullar och då funkar det tycker jag. Till vardags kan jag även välja bort ströbrödet till förmån för pofiber eller kikärtsmjöl.

Jag kommer att lägga upp ett nytt recept på köttbullar senare. Ska mäta ingredienserna i receptet först ;)

Annars hittar ni alla goda julrecept HÄR och under fliken JUL i receptsamlingen. Jansson, kålrotslådan, rödbetssalladen, senapssillen och revbensspjällen med honung, apelsin och ingefära är grrrymma!!


En riktigt God Jul alla Ni därute och tack för att Ni läser min blogg. Ni är guld värda. Så roligt att få dela med mig till Er.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...