Det riktigt pirrar i kroppen av längtan till julen. Jag är som ett litet barn. Älskar att få mina nära och kära samlade, umgås, mysa och äta gott. Sedan paketen förstås. Jag tycker det är roligare att ge än att få. Väntar med spändhet för att se om jag prickat rätt.
Jag vet att många föredrar att fira i stillsamhet och det är ju också fint. Min önskan är att alla finge fira sin jul som den själv önskar. Dock är det inte alla förunnat.
Själv har jag förlorat båda mina föräldrar, min syster, min bror och min systerson. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva julen med en familj igen. Saknaden efter dem är så stor. Men jag har min dotter som en egen liten gåva och 2011 träffade jag min stora kärlek. Med honom kom även hans fina familj. Jag känner mig så lyckligt lottad. Och till jul kommer min dotter hem från Stockholm för några dagar. Jag pyntar och står i för att göra det så juligt som möjligt.
Jag har beställt en ekologisk KRAV-skinka utan nitrit som kommer dagen före jul. Även revbensspjäll och prinskorv. Allt kommer från småskaliga bruk där djuren har ett gott liv, får vara ute och böka och må gott, såsom små grisar ska få göra.
Om ni kollar på mina inlägg om jul (klickbar länk) så hittar ni recept på god julmat och HÄR (klickbar länk) hur ni kokar den saftigaste och godaste julskinkan eeever!! Kommer aldrig att köpa färdig igen. Den kokas i plasten och det tycker jag faktiskt är lite äckligt.
Förra helgen gjorde jag sjömansbiff. Det är perfekt mat som sköter sig själv på spisen. Suuupergott!!
Rejäl husmanskost när den är som bäst. Perfekt att fylla matlådor med. Det enda som tar lite tid är att skala potatis, skiva köttet och löken.
Skiva gärna köttet medan det är lite halvfruset så går det lättast. Låt det sedan tina helt och torka av köttet med hushållspapper innan du steker det.
Här kommer receptet som räcker till ca 4 port.
-------------------------------------------------------
700-800 g ytterlår (eller innanlår om du ska lyxa till det ordentligt. Jag hade älg)
6 små ekologiska gula lökar eller 3 stora
4 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 4 dl vatten)
50 cl porter (mörkt öl)
Örtsalt, vitpeppar
2 tsk färsk repad timjan
2 st stora lagerblad
14 ekologiska potatisar
Smör
Persilja
Ugn 150°C
- Skiva köttet tunt.
- Skiva löken och potatisen i 1,5 cm tjocka skivor.
- Stek löken mjuk i smör och krydda med örtsalt under stekningen.
- Stek sedan köttet i omgångar och krydda det med örtsalt och nymalen vitpeppar.
- Koka upp buljongen i stekpannan du använt och vispa ur den så att alla smaker från köttet och löken kommer med. Sila den sedan.
- Varva potatis, lök, timjan och köttskivor i en gryta. Börja och avsluta med potatis. Krydda gärna potatisen med lite örtsalt.
- Häll över porter och buljong. Stick ner lagerbladen och lägg på grytlocket.
- Ställ in i ugnen på svag värme (150°C) i 1,5 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Om du har innanlår kan det vara klart på ca 1 timme.
Servera gärna med saltgurka eller cornichons.
Kommentarer
Skicka en kommentar