Fortsätt till huvudinnehåll

Grymt god sjömansbiff och väntan på julen







Det riktigt pirrar i kroppen av längtan till julen. Jag är som ett litet barn. Älskar att få mina nära och kära samlade, umgås, mysa och äta gott. Sedan paketen förstås. Jag tycker det är roligare att ge än att få. Väntar med spändhet för att se om jag prickat rätt.
Jag vet att många föredrar att fira i stillsamhet och det är ju också fint. Min önskan är att alla finge fira sin jul som den själv önskar. Dock är det inte alla förunnat.

Själv har jag förlorat båda mina föräldrar, min syster, min bror och min systerson. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva julen med en familj igen. Saknaden efter dem är så stor. Men jag har min dotter som en egen liten gåva och 2011 träffade jag min stora kärlek. Med honom kom även hans fina familj. Jag känner mig så lyckligt lottad. Och till jul kommer min dotter hem från Stockholm för några dagar. Jag pyntar och står i för att göra det så juligt som möjligt.

Jag har beställt en ekologisk KRAV-skinka utan nitrit som kommer dagen före jul. Även revbensspjäll och prinskorv. Allt kommer från småskaliga bruk där djuren har ett gott liv, får vara ute och böka och må gott, såsom små grisar ska få göra.

Om ni kollar på mina inlägg om jul (klickbar länk) så hittar ni recept på god julmat och HÄR (klickbar länk) hur ni kokar den saftigaste och godaste julskinkan eeever!! Kommer aldrig att köpa färdig igen. Den kokas i plasten och det tycker jag faktiskt är lite äckligt.

Förra helgen gjorde jag sjömansbiff. Det är perfekt mat som sköter sig själv på spisen. Suuupergott!!
Rejäl husmanskost när den är som bäst. Perfekt att fylla matlådor med. Det enda som tar lite tid är att skala potatis, skiva köttet och löken.

Skiva gärna köttet medan det är lite halvfruset så går det lättast. Låt det sedan tina helt och torka av köttet med hushållspapper innan du steker det. 

Här kommer receptet som räcker till ca 4 port.
-------------------------------------------------------
700-800 g ytterlår (eller innanlår om du ska lyxa till det ordentligt. Jag hade älg)
6 små ekologiska gula lökar eller 3 stora
4 dl  köttbuljong (1 buljongtärning + 4 dl vatten)
50 cl porter (mörkt öl)
Örtsalt, vitpeppar
2 tsk färsk repad timjan
2 st stora lagerblad
14 ekologiska potatisar
Smör 
Persilja

Ugn 150°C

  1. Skiva köttet tunt. 
  2. Skiva löken och potatisen i 1,5 cm tjocka skivor. 
  3. Stek löken mjuk i smör och krydda med örtsalt under stekningen. 
  4. Stek sedan köttet i omgångar och krydda det med örtsalt och nymalen vitpeppar. 
  5. Koka upp buljongen i stekpannan du använt och vispa ur den så att alla smaker från köttet och löken kommer med. Sila den sedan. 
  6. Varva potatis, lök, timjan och köttskivor i en gryta. Börja och avsluta med potatis. Krydda gärna potatisen med lite örtsalt. 
  7. Häll över porter och buljong. Stick ner lagerbladen och lägg på grytlocket. 
  8. Ställ in i ugnen på svag värme (150°C) i 1,5 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Om du har innanlår kan det vara klart på ca 1 timme.


Servera gärna med saltgurka eller cornichons.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...