Fortsätt till huvudinnehåll

Grymt god sjömansbiff och väntan på julen







Det riktigt pirrar i kroppen av längtan till julen. Jag är som ett litet barn. Älskar att få mina nära och kära samlade, umgås, mysa och äta gott. Sedan paketen förstås. Jag tycker det är roligare att ge än att få. Väntar med spändhet för att se om jag prickat rätt.
Jag vet att många föredrar att fira i stillsamhet och det är ju också fint. Min önskan är att alla finge fira sin jul som den själv önskar. Dock är det inte alla förunnat.

Själv har jag förlorat båda mina föräldrar, min syster, min bror och min systerson. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva julen med en familj igen. Saknaden efter dem är så stor. Men jag har min dotter som en egen liten gåva och 2011 träffade jag min stora kärlek. Med honom kom även hans fina familj. Jag känner mig så lyckligt lottad. Och till jul kommer min dotter hem från Stockholm för några dagar. Jag pyntar och står i för att göra det så juligt som möjligt.

Jag har beställt en ekologisk KRAV-skinka utan nitrit som kommer dagen före jul. Även revbensspjäll och prinskorv. Allt kommer från småskaliga bruk där djuren har ett gott liv, får vara ute och böka och må gott, såsom små grisar ska få göra.

Om ni kollar på mina inlägg om jul (klickbar länk) så hittar ni recept på god julmat och HÄR (klickbar länk) hur ni kokar den saftigaste och godaste julskinkan eeever!! Kommer aldrig att köpa färdig igen. Den kokas i plasten och det tycker jag faktiskt är lite äckligt.

Förra helgen gjorde jag sjömansbiff. Det är perfekt mat som sköter sig själv på spisen. Suuupergott!!
Rejäl husmanskost när den är som bäst. Perfekt att fylla matlådor med. Det enda som tar lite tid är att skala potatis, skiva köttet och löken.

Skiva gärna köttet medan det är lite halvfruset så går det lättast. Låt det sedan tina helt och torka av köttet med hushållspapper innan du steker det. 

Här kommer receptet som räcker till ca 4 port.
-------------------------------------------------------
700-800 g ytterlår (eller innanlår om du ska lyxa till det ordentligt. Jag hade älg)
6 små ekologiska gula lökar eller 3 stora
4 dl  köttbuljong (1 buljongtärning + 4 dl vatten)
50 cl porter (mörkt öl)
Örtsalt, vitpeppar
2 tsk färsk repad timjan
2 st stora lagerblad
14 ekologiska potatisar
Smör 
Persilja

Ugn 150°C

  1. Skiva köttet tunt. 
  2. Skiva löken och potatisen i 1,5 cm tjocka skivor. 
  3. Stek löken mjuk i smör och krydda med örtsalt under stekningen. 
  4. Stek sedan köttet i omgångar och krydda det med örtsalt och nymalen vitpeppar. 
  5. Koka upp buljongen i stekpannan du använt och vispa ur den så att alla smaker från köttet och löken kommer med. Sila den sedan. 
  6. Varva potatis, lök, timjan och köttskivor i en gryta. Börja och avsluta med potatis. Krydda gärna potatisen med lite örtsalt. 
  7. Häll över porter och buljong. Stick ner lagerbladen och lägg på grytlocket. 
  8. Ställ in i ugnen på svag värme (150°C) i 1,5 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Om du har innanlår kan det vara klart på ca 1 timme.


Servera gärna med saltgurka eller cornichons.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att