Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt krämig kantarellsås med fläskfilé. (Går även att göra vegetarisk).





Innehåller annonslänk till Bodystore.
Här kommer ett supergott recept på fläskfilé med kantareller i ljuvligt krämig sås, fyllig smak med vitt vin, brynt och karamelliserad lök. Perfekt till pasta eller till klyftpotatis om man föredrar det.
Jag väljer pasta från Better Than Pasta. De har många olika att välja på. Tänk på att skölja dem riktigt väl och torka dem gärna i pannan eller på hushållspapper innan servering så suger de åt sig smakerna från maträtten bättre.

Vill du göra rätten vegetarisk så går det utmärkt. Välj då bort köttet och ersätt kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

TIPS! Allt går att göra i förväg och bara värma på när matgästerna anländer. Blir ni fler så gör bara mer sås med mer kantareller. Köttet räcker till 8-10 pers om man vill. Strimla då köttet istället.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
6 port

1000 g fläskfilé
8 dl grädde
1 ½ röd liten lök
2 brk kantareller (220 g kantareller)
1 paket philadelphiaost, karamelliserad lök
2 dl vitt vin
3½ st kycklingbuljongtärning
2 klyftor vitlök
Örtsalt, nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja + extra till garnering.
1 ask cocktailtomater
Smör att steka i
Ev lite vatten


  • Låt kantarellerna rinna av ordentligt. Hacka löken och vitlöken fint. 
  • Torka av den rumsvarma fläskfilén och skär den i skivor. Dela sedan varje skiva i två delar och stek dem till vacker färg i smör. Lägg över i en kastrull. 
  • Hacka löken och vitlöken fint och stek dem tillsammans med svampen i en panna med ca 2 msk smör. Krydda med ½ tsk örtsalt samt ½ krm nymalen svartpeppar. Ta mer smör om det blir torrt i pannan. Akta så löken inte bränns. 
  • Häll över vinet och låt koka i 30 sekunder. 
  • Tillsätt grädden, ca 1-2 dl i sänder så den kokar sig krämig innan du häller på mer. Rör ner buljongtärningar, persiljan och osten.  Häll i lite vatten om såsen blir allt för tjock. Smaka av med eventuellt mer örtsalt och nymalen svartpeppar. Vill du att den ska vara mindre salt så tillsätt lite vatten och/eller grädde. Blanda ihop såsen med fläskfiléskivorna i kastrullen och låt allt bli varmt utan att koka.  
  • Vänd ner delade cocktailtomater innan servering, samt strö över lite hackad persilja.   
Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...