Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt krämig kantarellsås med fläskfilé. (Går även att göra vegetarisk).





Innehåller annonslänk till Bodystore.
Här kommer ett supergott recept på fläskfilé med kantareller i ljuvligt krämig sås, fyllig smak med vitt vin, brynt och karamelliserad lök. Perfekt till pasta eller till klyftpotatis om man föredrar det.
Jag väljer pasta från Better Than Pasta. De har många olika att välja på. Tänk på att skölja dem riktigt väl och torka dem gärna i pannan eller på hushållspapper innan servering så suger de åt sig smakerna från maträtten bättre.

Vill du göra rätten vegetarisk så går det utmärkt. Välj då bort köttet och ersätt kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

TIPS! Allt går att göra i förväg och bara värma på när matgästerna anländer. Blir ni fler så gör bara mer sås med mer kantareller. Köttet räcker till 8-10 pers om man vill. Strimla då köttet istället.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
6 port

1000 g fläskfilé
8 dl grädde
1 ½ röd liten lök
2 brk kantareller (220 g kantareller)
1 paket philadelphiaost, karamelliserad lök
2 dl vitt vin
3½ st kycklingbuljongtärning
2 klyftor vitlök
Örtsalt, nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja + extra till garnering.
1 ask cocktailtomater
Smör att steka i
Ev lite vatten


  • Låt kantarellerna rinna av ordentligt. Hacka löken och vitlöken fint. 
  • Torka av den rumsvarma fläskfilén och skär den i skivor. Dela sedan varje skiva i två delar och stek dem till vacker färg i smör. Lägg över i en kastrull. 
  • Hacka löken och vitlöken fint och stek dem tillsammans med svampen i en panna med ca 2 msk smör. Krydda med ½ tsk örtsalt samt ½ krm nymalen svartpeppar. Ta mer smör om det blir torrt i pannan. Akta så löken inte bränns. 
  • Häll över vinet och låt koka i 30 sekunder. 
  • Tillsätt grädden, ca 1-2 dl i sänder så den kokar sig krämig innan du häller på mer. Rör ner buljongtärningar, persiljan och osten.  Häll i lite vatten om såsen blir allt för tjock. Smaka av med eventuellt mer örtsalt och nymalen svartpeppar. Vill du att den ska vara mindre salt så tillsätt lite vatten och/eller grädde. Blanda ihop såsen med fläskfiléskivorna i kastrullen och låt allt bli varmt utan att koka.  
  • Vänd ner delade cocktailtomater innan servering, samt strö över lite hackad persilja.   
Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...