Fortsätt till huvudinnehåll

Egenodlat på balkongen

Jag måste säga att jag har det så bra. Jag avskyr nämligen att odla i marken och vara tvungen att rensa ogräs. Sånt gör mig riktigt frustrerad.
Att däremot få odla i balkonglådor, krukor, höga odlingspallar etc. ger mig en enorm tillfredsställelse. Nu på min stora balkong har jag 35 tomatplantor som alla står i blom, många örter och kryddväxter bl.a. från frön som jag sparade från föregående års plantors blommor. Blomstänglarna som kom på basilikan klippte jag helt sonika ner och sparade hela stängeln till i år. Satte ner den liggande i en trälår med jord och se på tusan...nu kommer det upp 2 stora fina plantor där. Jag har faktiskt även köpt helt vanliga färska ekologiska kryddor som jag satt om i ny jord och kruka och dom frodas något enormt. Allt detta varvat med en massa blommor i olika kulörer i andra krukor och tunnor. Tänk om jag kunde förmedla doften till er. Den som sprider sig när det kommer små varma briser.



Frukosten intas här på morgonen när jag har solen som tittar på mig och växterna. Det kanske inte är så vackert, men jag finner det fridfullt och för mig duger det.
Här kan vi i alla fall snacka närodlat och ekologiskt :) <3
Snart, mycket snart, kan jag gå ut på min balkong och plocka in mina egna solvarma tomater. Det ger en enorm tillfredsställelse att njuta av egenodlat.
Jag plockar redan örter och kryddor till min matlagning.  
Tomaterna är cocktailtomater som inte blir så höga. Jag satte ca 2 frön i var sin liten plastkruka.
Skolade sedan om dom och satte dom i tetror från fil, mjölk etc. Jag har samlat på mig tetror från grannar och bekanta. När dom blev ca 1½ dm stora så satte jag dom i både jättestora krukor och även i balkonglådor. Dessa tomater ska man inte plocka bort tjyvar på, såsom man ska göra på stora tomatplantor som man binder upp och har i växthus. 
Nästa år ska jag prova odla jordgubbar på balkong. Skoj och spännande utmaning. 
Köpte fel sort förra året och höll på att skratta på mig när jag var tvungen att flytta in dom till vardagsrumsfönstret. Dom växte över gardinstången och gardiner var det bara att glömma. Läste på förpackningen och där stod det att dom lämpar sig för växthus och att dom blir meterhöga....Plockade tomater varje dag i alla fall hahahaaaaa. 

                                                                                                                                                        


Värme & Kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...