Fortsätt till huvudinnehåll

Egenodlat på balkongen

Jag måste säga att jag har det så bra. Jag avskyr nämligen att odla i marken och vara tvungen att rensa ogräs. Sånt gör mig riktigt frustrerad.
Att däremot få odla i balkonglådor, krukor, höga odlingspallar etc. ger mig en enorm tillfredsställelse. Nu på min stora balkong har jag 35 tomatplantor som alla står i blom, många örter och kryddväxter bl.a. från frön som jag sparade från föregående års plantors blommor. Blomstänglarna som kom på basilikan klippte jag helt sonika ner och sparade hela stängeln till i år. Satte ner den liggande i en trälår med jord och se på tusan...nu kommer det upp 2 stora fina plantor där. Jag har faktiskt även köpt helt vanliga färska ekologiska kryddor som jag satt om i ny jord och kruka och dom frodas något enormt. Allt detta varvat med en massa blommor i olika kulörer i andra krukor och tunnor. Tänk om jag kunde förmedla doften till er. Den som sprider sig när det kommer små varma briser.



Frukosten intas här på morgonen när jag har solen som tittar på mig och växterna. Det kanske inte är så vackert, men jag finner det fridfullt och för mig duger det.
Här kan vi i alla fall snacka närodlat och ekologiskt :) <3
Snart, mycket snart, kan jag gå ut på min balkong och plocka in mina egna solvarma tomater. Det ger en enorm tillfredsställelse att njuta av egenodlat.
Jag plockar redan örter och kryddor till min matlagning.  
Tomaterna är cocktailtomater som inte blir så höga. Jag satte ca 2 frön i var sin liten plastkruka.
Skolade sedan om dom och satte dom i tetror från fil, mjölk etc. Jag har samlat på mig tetror från grannar och bekanta. När dom blev ca 1½ dm stora så satte jag dom i både jättestora krukor och även i balkonglådor. Dessa tomater ska man inte plocka bort tjyvar på, såsom man ska göra på stora tomatplantor som man binder upp och har i växthus. 
Nästa år ska jag prova odla jordgubbar på balkong. Skoj och spännande utmaning. 
Köpte fel sort förra året och höll på att skratta på mig när jag var tvungen att flytta in dom till vardagsrumsfönstret. Dom växte över gardinstången och gardiner var det bara att glömma. Läste på förpackningen och där stod det att dom lämpar sig för växthus och att dom blir meterhöga....Plockade tomater varje dag i alla fall hahahaaaaa. 

                                                                                                                                                        


Värme & Kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...