Jag har inte varit så aktiv på sidan här på ett tag. Det har sin förklaring i att jag helt enkelt inte orkat sitta och skriva. Vi har haft en sådan sorg i familjen. Vår älskade hund Ronya har fått somna in efter en tid av svår artros. Hon blev 16 år vår lilla tös. Hon är så vansinnigt saknad. En klokare hund tror jag inte går att finna på denna jord. På slutet fick hon bo hos vår granne då hon hade sådana svårigheter med trappen här hemma. Vår granne är en mycket speciell människa med ett så stort hjärta och älskade Ronya villkorslöst. Jag är så tacksam över den fina gemenskapen dom hade.
Hon kommer att få vila vid stugan där hon älskade att vara. Hon hade sitt egen lilla ställe där hon alltid låg. De gånger vi skulle fara tillbaka hem så satte hon ner hälarna och surnade till. Stod och blängde och vägrade hoppa in i bilen. Hon som alltid var så lydig. Så jag tror hon blir lycklig där.
Igår hade jag tjejmiddag för några av mina gamla underbarakollegor. Så trevligt vi hade! En liten buffé hade jag fixat.
Var lite orolig då jag hittade på en ny maträtt med nya ingredienser. Allt ifrån botten till fyllning. Jag gjorde en västerbottenpaj med varmrökt lax. Naturligtvis gjorde jag botten spannmålsfri.
Den gick hem kan jag säga! :). Den blev så krämig och sammetslen.
Fattar egentligen inte hur jag ibland vågar bjuda på maträtter med nypåfunna recept som jag aldrig förr har provat att tillaga. Men det är väl det som är själva utmaningen antar jag. Lite galen är jag allt....;). Ibland lyckas det, ibland inte....
Hoppas även ni vågar och vill tillaga den. Receptet på denna paj kommer längre ner.
Vi hade en liten förrätt bestående av små mozarella med balsamicocreme, inlindad i parmaskinka. Fästs med tandpetare. Välkomstdrink Prosecco med pressad lime och mortlad mynta.
Grovrivna kokta rödbetor som jag spetsat med balsamicovinäger, pressad citron, hackad persilja, olivolja och toppad med äkta feta.
Ljummen potatissallad
Skivad stek
Örtsås. Receptet på den finns på samma sida som potatissalladen. Genomgående hade vi ett ekologiskt rosévin som är fantastiskt gott.
Till efterrätt hade jag glass "Creamy parfait, mango/lemon twist" som jag dagen till ära dekorerade med färska svarta vinbär, samt chokladbollar Kaffe och päronlikör/hemgjord svartvinbärslikör
Recept:
Ljuvlig västerbotten-paj med varmrökt lax.
Lchf, low carb, spannmålsfri
Ingredienslista (att handla hem till pajen):
smör
purjolök
gräslök
dill
västerbottenost
grädde
crème fraiche
Hellmans majonnäs
ägg
varmrökt lax
salt, peppar
mandelmjöl
kokosmjöl
pofiber
vita sesamfrön
fiberhusk
citron
kräftstjärtar
Botten:
2½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
½ dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
½ tsk salt
1 ägg
Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Använd en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda riktigt väl till en deg.
Tryck ut i en pajform. Jag använde en som mäter 25 cm i botten.
Förgrädda i 225 grader 8-10 min.
Jag lät den sedan svalna
Jag toppade pajskalet med klippt gräslök samt purjolök som jag mjukstekt i smör.
Fyllning
160 g grovriven västerbottenost
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs (Jag tog Hellmans, för den är godast om man inte gör sin egen)
3 ägg
salt (tänk på att osten också är salt) och nymalen svartpeppar
Blanda allt till fyllningen och häll över pajskalet.
Garnera med citronskivor, dillvippor och kräftstjärtar. Låt sedan pajen få vila och stagnera i ca 10 min innan servering.
Ha en fortsatt trevlig söndag!
Värme & Kärlek
Christina
Ha en fortsatt trevlig söndag!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar