Fortsätt till huvudinnehåll

Viktiga Vitaminer & Mineraler för huden

Mineraler och Vitaminer




För att huden ska må bra och vara i sin bästa form behöver du ibland se över din kost så att du får i dig viktiga mineraler och vitaminer. Bland de viktigaste för huden har vi dessa jag skriver om nedan:
Naturligtvis är dessa vitaminer inte enbart bra för huden utan för hela kroppen och det finns fler vitaminer och mineraler som vi ibland kan ha brist på. Men just i detta inlägg fokuserar jag på huden.
Den kost du äter visar sig i kvaliteten på din hud. Sedan kan du smeta på dig allsköns medel mot rynkor och gå på hundratals ansiktsbehandlingar utan att det hjälper. Om du äter rätt, samt ger din hud det bästa även på utsidan gällande krämer och behandlingar , ger det resultat.

Kom ihåg att ALDRIG överdosera något, hur bra det än verkar. Lagom är alltid bäst. Multivitaminer är det många som väljer, men var då varsam på att inte överskrida antioxidanter såsom vitamin A och E när du räknar med det du även äter via kosten. Det kan ge allvarliga konsekvenser.
Att få i sig vitaminer och mineraler via kosten är ALLTID det säkraste och bästa sättet. 

  

Omega 3 (en essentiell fettsyra)
D-vitamin 
Samt Antioxidanterna:
C-vitamin
E-vitamin
A-vitamin (ej att förväxlas med A-vitaminsyra)
B5 
Karotenoider (se A-vitamin)

Antioxidanter förebygger oxidation i våra celler. De verkar alltså som kroppens egen rostskyddsbehandling. De bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses vara centrala för en långlivad hälsa och skyddar oss mot cancer.



Fettlösliga vitaminer kan lagras i kroppen. Därför är det viktigt att inkludera fett i kosten för att kunna tillgodogöra sig dessa vitaminer. 
De vattenlösliga försvinner med urinen och måste tillföras kroppen dagligen.. 


C-vitamin: vattenlösligt.
(Tro nu inte att du gör dig själv en tjänst om du dricker juice, även om det står "inget tillsatt socker". Den innehåller fruktsocker i sådan koncentrerad mängd att ca 33 cl innehåller 10 sockerbitar. TIO!!!! Enbart 1 sockerbit mindre än Coca-Cola i samma mängd). Enstaka frukt kan däremot vara gynnsamt. Socker du äter skadar kollagenet i huden.
   Detta vitamin hjälper kroppen att ta upp järn, så har du järnbrist så tillsätt gärna C-vitamin (askorbinsyra). 
Citron t.ex har en avgiftande effekt på kroppen 
Upphettning eller kokning gör att C-vitaminet försvinner.
Du hittar C-vitamin i bl.a. paprika, citrusfrukter, vitkål, bär etc. (ät däremot inte rå kål i någon form om du har sköldkörtelfel)
Trots att C-vitamin är vattenlösligt så kan allt för stora doser faktiskt orsaka njursten. Så måtta med allt....


E-vitamin: fettlösligt
Det här mina vänner är så fantastiskt för huden. Den motverkar rynkor, gör huden elastisk, skyddar mot skadliga uv-strålar och fungerar som ett konserveringsmedel för huden. Den läker sår och är bra mot ärrbildningar. Bor du där det är mkt luftföroreningar eller inte har lyckats sluta röka ännu så skyddar den även lungorna (bara till viss del förvisso, så använd det inte som argument till att fortsätta röka) samt stabiliserar röda blodkroppar,
  Finns bl.a. i nötter, mandlar (50 g sötmandel/dag täcker behovet) och frön, ägg och gröna bladväxter, vetegroddar, rapsolja, avokado.
Den lagras i fettvävnaderna i kroppen. (Nya studier visar även att E-vitamin kan halvera risken för Alzheimers hos äldre). Bra för fertiliteten, m.m. m.m.
Dagsbehov: 8 mg/d kvinnor och 10 mg/d män. Naturligt E-vitamin är mest aktivt. Vi äter enligt forskning alldeles för lite av detta otroliga vitamin.
   Symptom på att man kanske har för lite E-vitamin i kroppen kan vara: Hjärt- och kärlsjukdomar, cirkulationssjukdomar, led-och muskelbesvär, benskörhet, svaghetstillstånd, matsmältningsproblem, allergier, acne, hormonella störningar, ofruktsamhet och anemi.
Var aktsam för överdosering då detta bl.a kan medföra en brist på vitamin K.


A-vitamin: Fettlösligt.
Det är ett samlingsnamn för flera ämnen. Karotenoider t.ex. betakaroten kan omvandlas i levern till A-vitamin. A-vitaminet fungerar ungefär som tapetklister för huden. I kosten hittar man betakaroten i morötter, torkade nypon, papaya, persilja, ägg och inälvsmat. Betakaroten omvandlas sedan i kroppen till A-vitamin.
   Sitter man mycket vid dataskärm eller annat mycket starkt  ljus så kan detta ge A-vitaminbrist. Det brukar visa sig efter ca 4 månader. Brist ger torr hud och torra slemhinnor. Även huden kan reagera med pormaskar, acne, knottrigt skinn på överarmarna och torr och skrovlig hud på armbågar och knän.
   Det är inte bra att överdosera, så ej mer än 5000 IE/dag eller 0,8 gram. Överdosering kan även medföra K-vitaminbrist. Se därför upp med multivitaminer så att de totala värdena inte överskrids. Ät istället betakaroten i lagom mängd som levern själv omvandlar till A-vitamin när det behövs.
I mjölk har man tillsatt A-vitamin. Studier som senare även bekräftats av flertalet forskare har visat att A-vitamin ökar risken för benskörhet. Så där rök teorin om att mjölk ger bra benstomme. Så ät inte extra tillskott av det.


B5: Vattenlösligt
(Pantotensyra) Ett mycket bra tillskott om du har problemhud med fet hy och/eller acne (prova även zink vid acne). Skyddar hud och hår från skador. Förbättrar leverns avgiftningsförmåga. Håller fukten i huden och är bra vid kliande och irriterande hårbotten. Finns i lever, ägg, nötter, bananer, avokado och tomater.
   Man tror att B5 bildas av goda bakterier i tarmen. Har du då en dålig tarmflora så försvåras bildningen.
Värmer du maten för länge så förstörs vitaminet.
Brist på B5 är ganska ovanligt. Symptom kan vara oro, irritation, kramp, trötthet, depression, utmattning, inflammationer, ledsjukdomar, nedsatt funktion av binjurarna, hypoglykemi och lågt blodtryck. Om man vill tillsätta B-vitamin via kosttillskott så brukar man rekommendera att ta ett kombinerat B-vitamintillskott, ett sk komplex, eftersom alla B-vitaminer samverkar med varandra.


Omega 3
Stärker kärlväggarna och ger ett bättre blodflöde. Bygger upp cellmembranen i hjärnan.Skyddar och stärker hudens immunförsvar, förebygger hudens åldrande. Gör huden mjuk och elastisk., bra mot hudeksem och psoriasis samt är inflammationshämmande. Vi får i regel i oss mer av omega 6 än omega 3 och kvoten mellan dessa syror är jätteviktigt att den hålls. Man ska ha mer omega 3 än omega 6, eller åtminstone lika i kvoten. För mycket omega 6 (som ändå är livsnödvändig för oss) däremot kan ge upphov till inflammationer som i sin tur kan leda till Hjärt-och kärlsjukdomar, reumatism, cancer etc.
Kroppen kan inte själv bilda omega 3 utan måste tillsättas via kosten.Var försiktig om du äter blodförtunnande. Ät inte dessa två tillsammans för då blir blodet för tunt. Välj någotdera eller enbart blodförtunnande om du vill ha riktig koll på dosering. Själv skulle jag prova med omega 3 innan andra mediciner, men jag ska inte försöka övertala någon att göra som jag skulle valt. Det makten vill jag inte ha. Använd ditt egna förnuft :)
Du hittar omega 3 i vildfångad fet fisk t.ex lax, sill och makrill, (odlad lax , innehåller 10 ggr så mkt miljögifter än vildfångad. Europas odlade har mer gifter än amerikanska). Det ska vara fisk som levt av alger. Fler omega 3 källor är skaldjur, ägg, gräsbeteskött KRAV från utegående kor (Traditionellt kött är från djur som fått korn och har mer omega 6 (linolsyra)  i sig). Om du är dålig på att äta fisk eller skaldjur så kan du kan tillsätta minst 2 tsk chiafrön i kosten varje dag, samt valnötter som lite extra tillskott förutom de andra proteinerna jag räknat upp. Chiafrön innehåller ALA som kan omvandlas till kroppen till DHA om kroppen inte är van vid att få omega 3 på annat sätt. Välj gärna kött som är kravmärkt och inte bara ekologiskt. Kravmärkt betyder att djuren fått äta mer gräs, vilket innehåller omega 3 (linolensyra). Ekologiskt betyder oftast att djuren fått ekologiskt spannmål och kraftfoder, men allt spannmål innehåller mycket omega 6 som ökar inflammationer i kroppen, vilket då även köttet gör.

D3-vitamin (Det finns många D-vitaminer, men D3 är den viktigaste. D-vitamin är egentligen ett hormon)
Kanske inte så viktig för själva huden egentligen men den tillverkas i huden. Dock har man sett otroligt fina resultat vid acne. D-vitaminet hittar vi i bl.a. ägg, kött, fet fisk och naturligtvis i solens sken. D-vitamin lagras i kroppen men vi nordbor har tyvärr alldeles för lite sol på sommaren för att lagringen ska kunna räcka även under vinterhalvåret. Solen måste stå rakt på himlen och 20-30 min / dag täcker dagsbehovet under sommarhalvåret. För att tillgodogöra oss D-vitaminerna från solen måste vi vara utan solskydd under den tiden. Sedan är det viktigt att du skyddar dig. Läs gärna min tidigare länk om solen HÄR
D-vitaminerna produceras i underhuden vid solbestrålning (vi har flera olika hudlager). D-vitaminet arbetar för immunförsvaret och ger friska kärl. Sedan är ju vitaminet jätteviktigt för skelettet, samt sägs motverka cancer.
Många klarar inte av att vara i solen utan att bränna sig och kosten vi äter ger för lite av detta viktiga vitamin. Därför behöver vi oftast ta tillskott. Mellan 2000-5000E/dag. Barn under 10 år 1000E.
Om du är mörkhyad behöver du mer D-vitamin än om du är ljushyad.

Den som nu har varit observant ser en gemensam sak med alla dessa vitaminer, förutom C-vitaminet. Just det...ÄGG. Det är en riktig näringsbomb det lilla ägget. Den innehåller i stort sett allt förutom C-vitamin. Välj ekologiskt och krav eller från ngn hemgård där dom får picka fritt av mask o dyl som dom kan hitta på marken, då innehåller äggen t.o.m mer omega 3 än de ekologiska äggen. De ekologiska får inte antibiotika i förebyggande syfte, får vara ute så mycket som möjligt och har det heller inte lika trångt som frigående höns har det. Frigående höns brukar p.g.a det trånga utrymmet ofta få skador då dom hackar på varandra. Burhönsen, dom stackarna har en bur med sittpinne, men ytan dom spenderar på är bara stor som ett A4-papper. Köp inte dom av etiska skäl, snälla!!

Jag brukar äta ca 2 ekologiska krav(eller hemägg) mjukkokta ägg/dag. Ibland fler. Ingen risk för kolesterolet som många trodde förr. På helgerna kan vi frossa i en ljuvlig omelett som finns som ett separat inlägg under etiketten "frukost", eller HÄR.  Om du vill få i dig omega 3, så skippa baconet och purjon i omeletten och tillsätt kräftstjärtar på slutet i stället och smaksätt med dill. Mmmmm,
Hoppas detta inlägg har varit till nytta för Dig!

Värme & Kärlek







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam