Fortsätt till huvudinnehåll

Helgmys med sötpotatischips

                                                                                 


                                                                                  Hej på er!
Igår föll det sig naturligt att inte stå alltför mycket i köket och greja med mat. Efter en ganska omfattande operation av foten och hälen så har jag hoppat mig fram på kryckor. Jag har mått oförskämt bra efter op med nästan ingen smärta. Tänk så fel det kan gå när man då tror att "YES! Klart jag klarar att dammsuga lägenheten. Jag kan ju ha kryckan i andra handen". OJ, så foten protesterade. Suturen gick upp och nu så sörni, nu har jag rejält ont.
Ja vad vore livet utan lite pain? Hmmm? ;)
Nåja, man behöver ju inte ge upp hälsan för det. Det blev en sallad på kyckling som jag hade klar i kylen. Lite tomater, pinjenötter (som brukar vara oförskämt gott att rosta och ha i sallad, vilket jag inte gjorde för att det skulle gå fort), salladsdressing på olivolja, balsamicovinäger, flingsalt och krydda.
Inget märkvärdigt alls egentligen. Men mat gjord på under 10 min uppskattas :)





Senare på kvällen när jag satt och tittade på Hannibal rising (huga!!), så blev jag lite sugen på något. 
Kom på att jag hade sötpotatis i kylen. Skalade den och gjorde sötpotatischips. 
Har ni provat det? Om inte, gör det till helgen. Ofantligt gott!
Man kan göra lika med t.ex palsternacka, men det bli lite fler kolisar, men gudagott! 
Detta är ett mycket hälsosammare alternativ än köpta potatischips som innehåller akrylamid och den mindre nyttiga solrosoljan. 
Även barn brukar uppskatta det här alternativet och att tänka på deras hälsa är ju så viktigt. Ännu mer brukar chipsen uppskattas om man släpper in barnen i köket och dom får vara med och göra dem. Man kan även blanda sötpotatis och palsternacka på plåten. 
Sötpotatis har ingenting med potatis att göra, utan är faktiskt en ört. Den finns där man köper grönsaker i vanliga affärer.

Helgmys med sötpotatischips


Skiva den skalade sötpotatisen tunt, tunt, ( man kan använda mandolin eller osthyvel också) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite avokadoolja över, färsk rosmarin, Rosted Garlic & Pepper från Santa Maria och rör runt. Man behöver inte ta på krydda, men det blir gott.
Man får se till att skivorna inte ligger på varandra för mycket, för annars blir dom mjuka istället för krispiga.
Tillaga dem på 125-150°C i ca drygt 1 timme. Jag öppnade ugnsluckan några sekunder ett par gånger för att släppa ut ånga. 
Sista 30 min kan du strö över lite maizena för att suga upp vätska och göra det knaprigare. Inte heller det är nödvändigt om man inte har maizena hemma eller om du kör Paleo. Ta ut plåten och strö över oraffinerat salt






Värme & Kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam