Fortsätt till huvudinnehåll

Helgmys med sötpotatischips

                                                                                 


                                                                                  Hej på er!
Igår föll det sig naturligt att inte stå alltför mycket i köket och greja med mat. Efter en ganska omfattande operation av foten och hälen så har jag hoppat mig fram på kryckor. Jag har mått oförskämt bra efter op med nästan ingen smärta. Tänk så fel det kan gå när man då tror att "YES! Klart jag klarar att dammsuga lägenheten. Jag kan ju ha kryckan i andra handen". OJ, så foten protesterade. Suturen gick upp och nu så sörni, nu har jag rejält ont.
Ja vad vore livet utan lite pain? Hmmm? ;)
Nåja, man behöver ju inte ge upp hälsan för det. Det blev en sallad på kyckling som jag hade klar i kylen. Lite tomater, pinjenötter (som brukar vara oförskämt gott att rosta och ha i sallad, vilket jag inte gjorde för att det skulle gå fort), salladsdressing på olivolja, balsamicovinäger, flingsalt och krydda.
Inget märkvärdigt alls egentligen. Men mat gjord på under 10 min uppskattas :)





Senare på kvällen när jag satt och tittade på Hannibal rising (huga!!), så blev jag lite sugen på något. 
Kom på att jag hade sötpotatis i kylen. Skalade den och gjorde sötpotatischips. 
Har ni provat det? Om inte, gör det till helgen. Ofantligt gott!
Man kan göra lika med t.ex palsternacka, men det bli lite fler kolisar, men gudagott! 
Detta är ett mycket hälsosammare alternativ än köpta potatischips som innehåller akrylamid och den mindre nyttiga solrosoljan. 
Även barn brukar uppskatta det här alternativet och att tänka på deras hälsa är ju så viktigt. Ännu mer brukar chipsen uppskattas om man släpper in barnen i köket och dom får vara med och göra dem. Man kan även blanda sötpotatis och palsternacka på plåten. 
Sötpotatis har ingenting med potatis att göra, utan är faktiskt en ört. Den finns där man köper grönsaker i vanliga affärer.

Helgmys med sötpotatischips


Skiva den skalade sötpotatisen tunt, tunt, ( man kan använda mandolin eller osthyvel också) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite avokadoolja över, färsk rosmarin, Rosted Garlic & Pepper från Santa Maria och rör runt. Man behöver inte ta på krydda, men det blir gott.
Man får se till att skivorna inte ligger på varandra för mycket, för annars blir dom mjuka istället för krispiga.
Tillaga dem på 125-150°C i ca drygt 1 timme. Jag öppnade ugnsluckan några sekunder ett par gånger för att släppa ut ånga. 
Sista 30 min kan du strö över lite maizena för att suga upp vätska och göra det knaprigare. Inte heller det är nödvändigt om man inte har maizena hemma eller om du kör Paleo. Ta ut plåten och strö över oraffinerat salt






Värme & Kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...