Fortsätt till huvudinnehåll

Festlig kycklingsallad med currydressing



Åh en sån underbart trevlig kväll det har varit. Finaste vännerna kom på besök. Vi har skrattat, tokat oss, ätit och druckit gott.
En av väninnorna bor numera ända nere i 'Skåneland' och några av vännerna 10 mil bort. Sedan har vi en som turligt nog bor i närheten. Så förstå att det var roligt att få dom samlade allihop som på den gamla tiden.


Här serveras det kycklingsallad med currydressing, senapsdressing, kokta tärnade ekologiska rödbetor och äkta ekologisk grekisk fetaost. Till efterrätt blev det en söt och god smulpaj med syrliga hemäpplen. (Spannmålsfri såklart). Serverad med lättvispad vaniljgrädde.

Kycklingsalladen är en pimpad version av kycklingsalladen jag har recept på HÄR. Där är den lite enklare med mindre råvaror men minst lika god.
Den här är kanske lite festligare med fler ingredienser och roligare att ha som bjudrätt. Enligt besökare 20 poäng av 10. Ja. det betyget kan man ju inte klaga på  :)

Currydressingen är ungefär densamma som till den andra kycklingsalladen. Hade denna gång enbart 3 dl crème fraiche hemma så receptet blev då såhär..skålen skrapades ren kan jag säga, så gör gärna lite mer av den om ni är många.

Currydressing 4-5 port

3 dl creme fraiche
en aning vatten för att få den lite lättare i konsistensen
1 pressad vitlöksklyfta
1 grovrivet syrligt äpple
2 msk majonnäs
Curry efter tycke och smak. Jag mätte inte, men allt från 3 till 5 tsk
½ tsk fransk honungssenap. Det går även att ta dijonsenap med lite honung.
Låt stå att dra i ett dygn innan servering.

Kycklingsallad 6 port

900 g kycklingfilé
paprikapulver, curry, havssalt, nymalen svartpeppar
smör
½ melon
½ mango
frön från ½ granatäpple
1 äpple
½ salladshuvud
½ påse ekologisk ruccola
purjolök  (ca 10 cm)
½-1 msk pinjenötter
2 nävar pumpakärnor
1 pkt ekologiskt bacon
flingsalt, chiliflingor, olivolja



Börja med att rosta pumpakärnorna och pinjenötterna i torr het panna tills dom 'poppar' i pannan och pinjenötterna blivit gyllenbruna. Lägg över i en stor salladsskål.
Ta bort kärnhuset ur melonen och gröp ur fruktköttet med en dessertsked. 
Skala och skär bitar av mangon. Skala och skär äpplet i bitar. Gröp ur granatäpplet.
Finhacka purjolöken. Lägg över allt i skålen.
Klipp baconet i bitar och stek knaprigt i lite smör. Lägg över i skålen tillsammans med fettet från stekpannan. 
Skär kycklingfiléerna i lagom stora munsbitar och krydda dom ordentligt med paprikapulver, curry, havssalt samt lite nymalen svartpeppar. Blanda om så att kryddorna kommer överallt på bitarna. 
Stek i smör  i omgångar tills dom fått fin färg runt om. Dela på en bit för att se så att dom är genomstekta. Stek inte för länge för då blir dom torra och inte goda. 
Blanda ner allt i salladen. Ta även här med eventuellt fett från pannan ner i salladen. Mycket av smaken sitter här.
Krydda salladen med någon nypa flingsalt, aningen med chiliflingor och dressa över lite fin extra virgin olivolja. Blanda runt den ljuvliga salladen och låt den stå en halv timme i kylen för att dra åt sig alla smaker. 
Servera med kokta rödbetor i bitar i en separat skål samt den fina ekologiska fetaosten i en annan skål.
Ät och njuuut!!!


Här fixas det lite frisyrer :)



Den söta smulpajen med syrliga äpplen hittar du HÄR



Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och