Fortsätt till huvudinnehåll

Skaldjurswok med shiratakinudlar




Jag brukar laga mat utifrån de ingredienser jag har hemma just för tillfället. Oftast är det då som inspirationen, fantasin och leklusten vid spisen infinner sig. Det blir liksom en utmaning i att få ihop det man har till något, förhoppningsvis, gott. 
Idag blev det skaldjur som jag hade i frysen. 
Använd ekologiska ingredienser så långt du kan. Mat med bekämpningsmedel innehåller inget av nytta eller näring. 


Samlar på mig mat när det är extrapriser och stoppar i frysen till framtida behov. Försöker oftast planera en veckomatsedel efter det jag har och behöver då enbart veckohandla sallader och andra tillbehör. Även frukt såsom ekologisk mango eller ananas som ibland finns som extrapris, skivar jag/gör bitar och fryser in. Färska ekologiska kryddor likaså. Hittar jag ekologisk grönkål till ett bra pris så handlar jag många påsar och fryser ner portionsvis. För mig gör detta sätt en enorm skillnad i ekonomin och jag vet att jag oftast har något nyttigt hemma att fixa till en enkel måltid av. 
Det jag hade missat idag var lime. Hade varit fantastiskt gott med en färsk härlig liten klyfta att pressa över maten.... Så det kan jag tipsa om att ha som tillbehör.


200 g skaldjursmix, tinad

Marinad
2½ tsk fisksås
3 tsk tamarisoja
3 krm sesamolja
finhackad chili efter tycke och smak. Jag tog ½ tsk
1 tsk inlagd hackad ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk fryst koriander eller färsk hackad
2 tsk sesamfrön
1 tsk pressad citron (eller lime)

½ ask krasse


  • Skölj nudlarna ordentligt och torka dem i en torr panna. De suger åt sig smakerna bättre när de är torra.
  • Klipp dem eventuellt sedan 3-4 ggr så är de lättare att hantera sedan
  • Blanda i skaldjuren med marinad och grönsaker
  • Woka tills all vätska försvunnit
  • Tillsätt 1 msk sweet chilisås



  • Smaka av wooken med ev mer soya och/eller sweet chili
  • Ringla över olivolja och klipp över krassen
  • Servera gärna med en klyfta lime




Snabbgjord jättegod Sweet chilisås: 


2 röda chili
2 gröna chili3-4 vitlöksklyftor175 g fin honung2 msk vitvinsvinäger2 krm fiberhusk


  • Ta ur kärnhuset ur chilin och finhacka den
  • Finhacka vitlöken
  • Värm honungen försiktigt tillsammans med vitlöken och chilin
  • Dra av från plattan och tillsätt vinägern
  • Låt svalna
  • Blanda i fiberhusk
  • Rör lite då och då så att inte fiberhusken klumpar sig.
Häll upp sweet chilin i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Den håller sig länge i kylskåpet p.g.a vinägern..



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att