Fortsätt till huvudinnehåll

Chiasylt med sommarbär



ÅÅh så gott detta är. Ett sånt nyttigt alternativ än sockrade sylter eller sylt med sötningsmedel. Naturligtvis kan du byta ut dadlarna mot honung. Men se då till att honungen du använder kommer från en gård som låtit bli att pastörisera den. Den ska vara rå och obehandlad för att ha kvar sina näringsämnen.

Dadlar ger dig bl a: Kalium, Nikotinsyra, C-vitamin, Kalcium och Järn

Chiafrön ger dig så mycket näring. Chiafrön är en fantastisk antioxidant som motverkar inflam­ma­tioner och är även bra på att förebygga kärl- och hjärt­sjuk­domar. De innehåller 3 gånger mer järn än spenat, 3-5 gånger mer kalcium än det som finns i mjölk, 8 gånger mer omega 3 jämfört med lax, 15 gånger mer magnesium jämfört med broccoli, 3 gånger mer antioxidanter jämfört med blåbär, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner och är dessutom en fullgod protein­källa. De verkar för en sund maghälsa, cellbyggnad, ger starkare skelett och muskel­tillväxt. 
Ja, nog är det ett superfrö allt.......

När chiafröna blir krossade/tuggade/sönderslagna, blir de värdefulla näringsämnena som finns i fröets kärna mer lättupptagliga för kroppen. Det räcker att fröet knäcks, så det är inte nödvändigt att krossa det till mjöl. Använd en mortel eller ännu bättre en mixer, vilket jag tycker är smidigast för att undvika att de "sprätter" iväg.



Chiasylt


0,5 dl chiafrön
2 dl vatten
4 dadlar, färska ekologiska och urkärnade
3 dl bär, färska eller tinade ekologiska, Jag har ekologiska tinade sommarbär


  • Mixa chiafröna i en mixer
  • Tillsätt vatten och dadlar och mixa igen tills dadlarna mosats sönder
  • Mosa de tinade bären med en gaffel och blanda noga ihop med det övriga.







Vill du göra marmelad? 

Uteslut då vattnet och använd enbart 0,5 dl vatten för att mixa sönder dadlarna.



Jag sitter med huvudet inne i datorn snart tror jag. Jag jobbar via den på dagarna och går engelska/irländska kurser inom näringslära, diabetes och vikt på kvällarna. Det är inte lätt att hänga med i språket ibland, men ännu så länge så fixar jag det. Just nu bollar jag med 3 kurser samtidigt. 
Intressant, och lärdomar är ju aldrig tungt att bära. 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…