Fortsätt till huvudinnehåll

Chiasylt med sommarbär



ÅÅh så gott detta är. Ett sånt nyttigt alternativ än sockrade sylter eller sylt med sötningsmedel. Naturligtvis kan du byta ut dadlarna mot honung. Men se då till att honungen du använder kommer från en gård som låtit bli att pastörisera den. Den ska vara rå och obehandlad för att ha kvar sina näringsämnen.

Dadlar ger dig bl a: Kalium, Nikotinsyra, C-vitamin, Kalcium och Järn

Chiafrön ger dig så mycket näring. Chiafrön är en fantastisk antioxidant som motverkar inflam­ma­tioner och är även bra på att förebygga kärl- och hjärt­sjuk­domar. De innehåller 3 gånger mer järn än spenat, 3-5 gånger mer kalcium än det som finns i mjölk, 8 gånger mer omega 3 jämfört med lax, 15 gånger mer magnesium jämfört med broccoli, 3 gånger mer antioxidanter jämfört med blåbär, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner och är dessutom en fullgod protein­källa. De verkar för en sund maghälsa, cellbyggnad, ger starkare skelett och muskel­tillväxt. 
Ja, nog är det ett superfrö allt.......

När chiafröna blir krossade/tuggade/sönderslagna, blir de värdefulla näringsämnena som finns i fröets kärna mer lättupptagliga för kroppen. Det räcker att fröet knäcks, så det är inte nödvändigt att krossa det till mjöl. Använd en mortel eller ännu bättre en mixer, vilket jag tycker är smidigast för att undvika att de "sprätter" iväg.



Chiasylt


0,5 dl chiafrön
2 dl vatten
4 dadlar, färska ekologiska och urkärnade
3 dl bär, färska eller tinade ekologiska, Jag har ekologiska tinade sommarbär


  • Mixa chiafröna i en mixer
  • Tillsätt vatten och dadlar och mixa igen tills dadlarna mosats sönder
  • Mosa de tinade bären med en gaffel och blanda noga ihop med det övriga.







Vill du göra marmelad? 

Uteslut då vattnet och använd enbart 0,5 dl vatten för att mixa sönder dadlarna.



Jag sitter med huvudet inne i datorn snart tror jag. Jag jobbar via den på dagarna och går engelska/irländska kurser inom näringslära, diabetes och vikt på kvällarna. Det är inte lätt att hänga med i språket ibland, men ännu så länge så fixar jag det. Just nu bollar jag med 3 kurser samtidigt. 
Intressant, och lärdomar är ju aldrig tungt att bära. 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...