Dadlar ger dig bl a: Kalium, Nikotinsyra, C-vitamin, Kalcium och Järn
Chiafrön ger dig så mycket näring. Chiafrön är en fantastisk antioxidant som motverkar inflammationer och är även bra på att förebygga kärl- och hjärtsjukdomar. De innehåller 3 gånger mer järn än spenat, 3-5 gånger mer kalcium än det som finns i mjölk, 8 gånger mer omega 3 jämfört med lax, 15 gånger mer magnesium jämfört med broccoli, 3 gånger mer antioxidanter jämfört med blåbär, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner och är dessutom en fullgod proteinkälla. De verkar för en sund maghälsa, cellbyggnad, ger starkare skelett och muskeltillväxt.
Ja, nog är det ett superfrö allt.......
När chiafröna blir krossade/tuggade/sönderslagna, blir de värdefulla näringsämnena som finns i fröets kärna mer lättupptagliga för kroppen. Det räcker att fröet knäcks, så det är inte nödvändigt att krossa det till mjöl. Använd en mortel eller ännu bättre en mixer, vilket jag tycker är smidigast för att undvika att de "sprätter" iväg.
Chiasylt
0,5 dl chiafrön
2 dl vatten
4 dadlar, färska ekologiska och urkärnade
3 dl bär, färska eller tinade ekologiska, Jag har ekologiska tinade sommarbär
- Mixa chiafröna i en mixer
- Tillsätt vatten och dadlar och mixa igen tills dadlarna mosats sönder
- Mosa de tinade bären med en gaffel och blanda noga ihop med det övriga.
Vill du göra marmelad?
Uteslut då vattnet och använd enbart 0,5 dl vatten för att mixa sönder dadlarna.Jag sitter med huvudet inne i datorn snart tror jag. Jag jobbar via den på dagarna och går engelska/irländska kurser inom näringslära, diabetes och vikt på kvällarna. Det är inte lätt att hänga med i språket ibland, men ännu så länge så fixar jag det. Just nu bollar jag med 3 kurser samtidigt.
Intressant, och lärdomar är ju aldrig tungt att bära.
Kommentarer
Skicka en kommentar