Fortsätt till huvudinnehåll

Chiasylt med sommarbär



ÅÅh så gott detta är. Ett sånt nyttigt alternativ än sockrade sylter eller sylt med sötningsmedel. Naturligtvis kan du byta ut dadlarna mot honung. Men se då till att honungen du använder kommer från en gård som låtit bli att pastörisera den. Den ska vara rå och obehandlad för att ha kvar sina näringsämnen.

Dadlar ger dig bl a: Kalium, Nikotinsyra, C-vitamin, Kalcium och Järn

Chiafrön ger dig så mycket näring. Chiafrön är en fantastisk antioxidant som motverkar inflam­ma­tioner och är även bra på att förebygga kärl- och hjärt­sjuk­domar. De innehåller 3 gånger mer järn än spenat, 3-5 gånger mer kalcium än det som finns i mjölk, 8 gånger mer omega 3 jämfört med lax, 15 gånger mer magnesium jämfört med broccoli, 3 gånger mer antioxidanter jämfört med blåbär, 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner och är dessutom en fullgod protein­källa. De verkar för en sund maghälsa, cellbyggnad, ger starkare skelett och muskel­tillväxt. 
Ja, nog är det ett superfrö allt.......

När chiafröna blir krossade/tuggade/sönderslagna, blir de värdefulla näringsämnena som finns i fröets kärna mer lättupptagliga för kroppen. Det räcker att fröet knäcks, så det är inte nödvändigt att krossa det till mjöl. Använd en mortel eller ännu bättre en mixer, vilket jag tycker är smidigast för att undvika att de "sprätter" iväg.



Chiasylt


0,5 dl chiafrön
2 dl vatten
4 dadlar, färska ekologiska och urkärnade
3 dl bär, färska eller tinade ekologiska, Jag har ekologiska tinade sommarbär


  • Mixa chiafröna i en mixer
  • Tillsätt vatten och dadlar och mixa igen tills dadlarna mosats sönder
  • Mosa de tinade bären med en gaffel och blanda noga ihop med det övriga.







Vill du göra marmelad? 

Uteslut då vattnet och använd enbart 0,5 dl vatten för att mixa sönder dadlarna.



Jag sitter med huvudet inne i datorn snart tror jag. Jag jobbar via den på dagarna och går engelska/irländska kurser inom näringslära, diabetes och vikt på kvällarna. Det är inte lätt att hänga med i språket ibland, men ännu så länge så fixar jag det. Just nu bollar jag med 3 kurser samtidigt. 
Intressant, och lärdomar är ju aldrig tungt att bära. 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...