Fortsätt till huvudinnehåll

Vild wok med sesam och jordnötter




Ett sånt väder det har varit hörrni!
Förstår kaoset som är söderöver. Vi här i norr har ju helt andra förutsättningar och klarar denna nederbörd på ett annat sätt. Ja menar... åker en bil på tväran och blir stående på vägen i Stockholm så blir ju massor bilar stående samt att plogbilarna inte hinner med sig. Parkerade bilar överallt, ja Jisses!
Nu är jag glad att jag bor där jag bor. Har varit ute och skottat och tagit in ved till härlig stugvärme.
En sån fantastiskt vacker dag det varit idag. Nu är månen stor och klar på himlen och glittrar på vattnet. Jag sitter i vardagsrummet med stora fönster som vetter ut mot sjön. Isen har inte lagt sig ännu och just nu är det så vindstilla att vattnet är spegelblankt. Svårt att förklara hur vackert det är....





Däremot ska jag försöka förklara hur fantastiskt god mat jag har ätit. Häromdagen gjorde jag i ordning innanlår som jag lade i marinad. Vi gjorde fondue. Jag har ett fantastiskt gott recept på det om du klickar HÄR

Jag lade undan lite av det marinerade köttet för att ha till dagens recept. Tillsatte lite ingredienser och lät det marinera i ett dygn till.
Så in i baljan gott!!!!

                                                                5-6 port

ca 900 g innanlår (vi har älg)Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar

Marinad:1 dl olivolja,1/4 dl rödvinsvinäger,½-1 dl tamarisoya,1/4 dl tomatpuré,½-1 msk paprikapulver,2 tsk lökpulver, malen svartpeppar




Jag lade undan 300 g av det marinerade köttet. Det räcker till 2 port.


Vild wok med sesam och jordnötter


300 g marinerat kött
1 tsk tahini
2 krm sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 näve finstrimlad vitkål
1 salladslök
1 krm sambal oelek
extra herbamare örtsalt
ca 4 tsk hackade jordnötter

Vill du ha till fler portioner så ökar du bara på ingredienserna. 

Blanda ihop allt utom hälften av jordnötterna och låt marinera i ett till dygn i kyl.
Stek snabbt i en rejäl klick kokosolja med smak

Servera med romansallad, alfalfagroddar, några tomatskivor och förslagsvis glasnudlar eller väl avsköljda shiratakinudlar, samt lite extra finhackad salladslök av den gröna stjälken. 
Strö över resten av de hackade jordnötterna
Lite extra tamarisoja är gott till. 



Väljer du glasnudlar, så låt de gärna kallna i kylen, eller skölj dem i iskallt vatten innan du äter dem. Då har det blivit resistent stärkelse som är fantastiskt för tarmfloran och blodsockerbalansen. Dessa kolhydrater tas då inte upp av kroppen på samma sätt som om du äter dem varma. 

Naturligtvis kan du använda vilket kött/köttbit du vill till denna maträtt. Men välj gärna ekologiskt/krav eller allra helst gräsbeteskött. Gräsbeteskött ger dig fina omega 3. 
Fortfarande blommar löken :)
Blanda inte ihop gräsbeteskött med naturkött från Brasilien. Det är ett vidrigt kött där djuren klampar i gyttja och matas med gamla makaroner. Långt från den idyll som utlovas. 

Hoppas i alla fall att denna maträtt gör er glada och ger er njutning.

Värme & Kärlek

Christina


En liten kisse som fullkomligt älskar att åka vedbärare 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och