Fortsätt till huvudinnehåll

Vild wok med sesam och jordnötter




Ett sånt väder det har varit hörrni!
Förstår kaoset som är söderöver. Vi här i norr har ju helt andra förutsättningar och klarar denna nederbörd på ett annat sätt. Ja menar... åker en bil på tväran och blir stående på vägen i Stockholm så blir ju massor bilar stående samt att plogbilarna inte hinner med sig. Parkerade bilar överallt, ja Jisses!
Nu är jag glad att jag bor där jag bor. Har varit ute och skottat och tagit in ved till härlig stugvärme.
En sån fantastiskt vacker dag det varit idag. Nu är månen stor och klar på himlen och glittrar på vattnet. Jag sitter i vardagsrummet med stora fönster som vetter ut mot sjön. Isen har inte lagt sig ännu och just nu är det så vindstilla att vattnet är spegelblankt. Svårt att förklara hur vackert det är....





Däremot ska jag försöka förklara hur fantastiskt god mat jag har ätit. Häromdagen gjorde jag i ordning innanlår som jag lade i marinad. Vi gjorde fondue. Jag har ett fantastiskt gott recept på det om du klickar HÄR

Jag lade undan lite av det marinerade köttet för att ha till dagens recept. Tillsatte lite ingredienser och lät det marinera i ett dygn till.
Så in i baljan gott!!!!

                                                                5-6 port

ca 900 g innanlår (vi har älg)Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar

Marinad:1 dl olivolja,1/4 dl rödvinsvinäger,½-1 dl tamarisoya,1/4 dl tomatpuré,½-1 msk paprikapulver,2 tsk lökpulver, malen svartpeppar




Jag lade undan 300 g av det marinerade köttet. Det räcker till 2 port.


Vild wok med sesam och jordnötter


300 g marinerat kött
1 tsk tahini
2 krm sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 näve finstrimlad vitkål
1 salladslök
1 krm sambal oelek
extra herbamare örtsalt
ca 4 tsk hackade jordnötter

Vill du ha till fler portioner så ökar du bara på ingredienserna. 

Blanda ihop allt utom hälften av jordnötterna och låt marinera i ett till dygn i kyl.
Stek snabbt i en rejäl klick kokosolja med smak

Servera med romansallad, alfalfagroddar, några tomatskivor och förslagsvis glasnudlar eller väl avsköljda shiratakinudlar, samt lite extra finhackad salladslök av den gröna stjälken. 
Strö över resten av de hackade jordnötterna
Lite extra tamarisoja är gott till. 



Väljer du glasnudlar, så låt de gärna kallna i kylen, eller skölj dem i iskallt vatten innan du äter dem. Då har det blivit resistent stärkelse som är fantastiskt för tarmfloran och blodsockerbalansen. Dessa kolhydrater tas då inte upp av kroppen på samma sätt som om du äter dem varma. 

Naturligtvis kan du använda vilket kött/köttbit du vill till denna maträtt. Men välj gärna ekologiskt/krav eller allra helst gräsbeteskött. Gräsbeteskött ger dig fina omega 3. 
Fortfarande blommar löken :)
Blanda inte ihop gräsbeteskött med naturkött från Brasilien. Det är ett vidrigt kött där djuren klampar i gyttja och matas med gamla makaroner. Långt från den idyll som utlovas. 

Hoppas i alla fall att denna maträtt gör er glada och ger er njutning.

Värme & Kärlek

Christina


En liten kisse som fullkomligt älskar att åka vedbärare 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…