Fortsätt till huvudinnehåll

Vild wok med sesam och jordnötter




Ett sånt väder det har varit hörrni!
Förstår kaoset som är söderöver. Vi här i norr har ju helt andra förutsättningar och klarar denna nederbörd på ett annat sätt. Ja menar... åker en bil på tväran och blir stående på vägen i Stockholm så blir ju massor bilar stående samt att plogbilarna inte hinner med sig. Parkerade bilar överallt, ja Jisses!
Nu är jag glad att jag bor där jag bor. Har varit ute och skottat och tagit in ved till härlig stugvärme.
En sån fantastiskt vacker dag det varit idag. Nu är månen stor och klar på himlen och glittrar på vattnet. Jag sitter i vardagsrummet med stora fönster som vetter ut mot sjön. Isen har inte lagt sig ännu och just nu är det så vindstilla att vattnet är spegelblankt. Svårt att förklara hur vackert det är....





Däremot ska jag försöka förklara hur fantastiskt god mat jag har ätit. Häromdagen gjorde jag i ordning innanlår som jag lade i marinad. Vi gjorde fondue. Jag har ett fantastiskt gott recept på det om du klickar HÄR

Jag lade undan lite av det marinerade köttet för att ha till dagens recept. Tillsatte lite ingredienser och lät det marinera i ett dygn till.
Så in i baljan gott!!!!

                                                                5-6 port

ca 900 g innanlår (vi har älg)Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar

Marinad:1 dl olivolja,1/4 dl rödvinsvinäger,½-1 dl tamarisoya,1/4 dl tomatpuré,½-1 msk paprikapulver,2 tsk lökpulver, malen svartpeppar




Jag lade undan 300 g av det marinerade köttet. Det räcker till 2 port.


Vild wok med sesam och jordnötter


300 g marinerat kött
1 tsk tahini
2 krm sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 näve finstrimlad vitkål
1 salladslök
1 krm sambal oelek
extra herbamare örtsalt
ca 4 tsk hackade jordnötter

Vill du ha till fler portioner så ökar du bara på ingredienserna. 

Blanda ihop allt utom hälften av jordnötterna och låt marinera i ett till dygn i kyl.
Stek snabbt i en rejäl klick kokosolja med smak

Servera med romansallad, alfalfagroddar, några tomatskivor och förslagsvis glasnudlar eller väl avsköljda shiratakinudlar, samt lite extra finhackad salladslök av den gröna stjälken. 
Strö över resten av de hackade jordnötterna
Lite extra tamarisoja är gott till. 



Väljer du glasnudlar, så låt de gärna kallna i kylen, eller skölj dem i iskallt vatten innan du äter dem. Då har det blivit resistent stärkelse som är fantastiskt för tarmfloran och blodsockerbalansen. Dessa kolhydrater tas då inte upp av kroppen på samma sätt som om du äter dem varma. 

Naturligtvis kan du använda vilket kött/köttbit du vill till denna maträtt. Men välj gärna ekologiskt/krav eller allra helst gräsbeteskött. Gräsbeteskött ger dig fina omega 3. 
Fortfarande blommar löken :)
Blanda inte ihop gräsbeteskött med naturkött från Brasilien. Det är ett vidrigt kött där djuren klampar i gyttja och matas med gamla makaroner. Långt från den idyll som utlovas. 

Hoppas i alla fall att denna maträtt gör er glada och ger er njutning.

Värme & Kärlek

Christina


En liten kisse som fullkomligt älskar att åka vedbärare 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...