Fortsätt till huvudinnehåll

Fiskgratäng med smaker från medelhavet, utan mejerier

Hur har er helg varit? Min har varit jätteskön, med massor av god mat, vänner, värmande brasor och promenader. Promenaderna har dock varit lite av de kortare slaget, eftersom det blåser vitvågor på sjön och den lilla snö som kommit yr omkring i det -10°C vädret. Näääh, ingen hit... Men önskar at jag haft kameran i högsta hugg, då en stor fin fluffig räv sprang bara någon meter ifrån mig här på gården. Åh så vacker och ståtlig han var!

När vi kom till stugan i fredags så ville vi ha något som var lätt- och snabblagat. Hungriga som vargar.
Vi bestämde oss för fiskgratäng. Men själv undviker jag mjölkprodukter så lång det går, även om jag äter det ibland (recept kommer senare på lite gräddigt gott).

Så det blev en fiskgratäng utan mejerier. Hittade en från Coop som jag tillagade. Med tinad fiskfilé så blev det klart på 45 min.
Eftersom gratängen innehöll olivolja – och extra virgine olivolja har en ryktemperatur på 190°C, och inte heller är oxidativt stabil vid högre värme, så bestämde jag mig därför att tillaga maten på en svagare värme såsom 160°C mot receptets 200°C. Samt lite andra små-modereringar.

Tänk, så färgerna förändras efter tillagning. Tillagade tomater ger ju oss även massor av det fina lykopenet <3

4 port.

400 g fiskfilé av torsk eller sej (MSC-märkt fisk)
1 tsk salt
250 g cocktailtomater, delade
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk kapris
45 g babyspenat
1 dl olivolja
0,5 tsk svartpeppar, färskmalen

Lägg fisken i en ugnsform och salta med hälften av saltet
Blanda tomater, spenat, lök, vitlök, kapris, resten av saltet med oljan
Häll över fisken och grädda i ca 45 min 160°C

Vi åt detta med blomkål, morötter och broccoli


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …