Fortsätt till huvudinnehåll

Fiskgratäng med smaker från medelhavet, utan mejerier

Hur har er helg varit? Min har varit jätteskön, med massor av god mat, vänner, värmande brasor och promenader. Promenaderna har dock varit lite av de kortare slaget, eftersom det blåser vitvågor på sjön och den lilla snö som kommit yr omkring i det -10°C vädret. Näääh, ingen hit... Men önskar at jag haft kameran i högsta hugg, då en stor fin fluffig räv sprang bara någon meter ifrån mig här på gården. Åh så vacker och ståtlig han var!

När vi kom till stugan i fredags så ville vi ha något som var lätt- och snabblagat. Hungriga som vargar.
Vi bestämde oss för fiskgratäng. Men själv undviker jag mjölkprodukter så lång det går, även om jag äter det ibland (recept kommer senare på lite gräddigt gott).

Så det blev en fiskgratäng utan mejerier. Hittade en från Coop som jag tillagade. Med tinad fiskfilé så blev det klart på 45 min.
Eftersom gratängen innehöll olivolja – och extra virgine olivolja har en ryktemperatur på 190°C, och inte heller är oxidativt stabil vid högre värme, så bestämde jag mig därför att tillaga maten på en svagare värme såsom 160°C mot receptets 200°C. Samt lite andra små-modereringar.

Tänk, så färgerna förändras efter tillagning. Tillagade tomater ger ju oss även massor av det fina lykopenet <3

4 port.

400 g fiskfilé av torsk eller sej (MSC-märkt fisk)
1 tsk salt
250 g cocktailtomater, delade
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk kapris
45 g babyspenat
1 dl olivolja
0,5 tsk svartpeppar, färskmalen

Lägg fisken i en ugnsform och salta med hälften av saltet
Blanda tomater, spenat, lök, vitlök, kapris, resten av saltet med oljan
Häll över fisken och grädda i ca 45 min 160°C

Vi åt detta med blomkål, morötter och broccoli


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...