Fortsätt till huvudinnehåll

Vild wok med sesam och jordnötter




Ett sånt väder det har varit hörrni!
Förstår kaoset som är söderöver. Vi här i norr har ju helt andra förutsättningar och klarar denna nederbörd på ett annat sätt. Ja menar... åker en bil på tväran och blir stående på vägen i Stockholm så blir ju massor bilar stående samt att plogbilarna inte hinner med sig. Parkerade bilar överallt, ja Jisses!
Nu är jag glad att jag bor där jag bor. Har varit ute och skottat och tagit in ved till härlig stugvärme.
En sån fantastiskt vacker dag det varit idag. Nu är månen stor och klar på himlen och glittrar på vattnet. Jag sitter i vardagsrummet med stora fönster som vetter ut mot sjön. Isen har inte lagt sig ännu och just nu är det så vindstilla att vattnet är spegelblankt. Svårt att förklara hur vackert det är....





Däremot ska jag försöka förklara hur fantastiskt god mat jag har ätit. Häromdagen gjorde jag i ordning innanlår som jag lade i marinad. Vi gjorde fondue. Jag har ett fantastiskt gott recept på det om du klickar HÄR

Jag lade undan lite av det marinerade köttet för att ha till dagens recept. Tillsatte lite ingredienser och lät det marinera i ett dygn till.
Så in i baljan gott!!!!

                                                                5-6 port

ca 900 g innanlår (vi har älg)Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar

Marinad:1 dl olivolja,1/4 dl rödvinsvinäger,½-1 dl tamarisoya,1/4 dl tomatpuré,½-1 msk paprikapulver,2 tsk lökpulver, malen svartpeppar




Jag lade undan 300 g av det marinerade köttet. Det räcker till 2 port.


Vild wok med sesam och jordnötter


300 g marinerat kött
1 tsk tahini
2 krm sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 näve finstrimlad vitkål
1 salladslök
1 krm sambal oelek
extra herbamare örtsalt
ca 4 tsk hackade jordnötter

Vill du ha till fler portioner så ökar du bara på ingredienserna. 

Blanda ihop allt utom hälften av jordnötterna och låt marinera i ett till dygn i kyl.
Stek snabbt i en rejäl klick kokosolja med smak

Servera med romansallad, alfalfagroddar, några tomatskivor och förslagsvis glasnudlar eller väl avsköljda shiratakinudlar, samt lite extra finhackad salladslök av den gröna stjälken. 
Strö över resten av de hackade jordnötterna
Lite extra tamarisoja är gott till. 



Väljer du glasnudlar, så låt de gärna kallna i kylen, eller skölj dem i iskallt vatten innan du äter dem. Då har det blivit resistent stärkelse som är fantastiskt för tarmfloran och blodsockerbalansen. Dessa kolhydrater tas då inte upp av kroppen på samma sätt som om du äter dem varma. 

Naturligtvis kan du använda vilket kött/köttbit du vill till denna maträtt. Men välj gärna ekologiskt/krav eller allra helst gräsbeteskött. Gräsbeteskött ger dig fina omega 3. 
Fortfarande blommar löken :)
Blanda inte ihop gräsbeteskött med naturkött från Brasilien. Det är ett vidrigt kött där djuren klampar i gyttja och matas med gamla makaroner. Långt från den idyll som utlovas. 

Hoppas i alla fall att denna maträtt gör er glada och ger er njutning.

Värme & Kärlek

Christina


En liten kisse som fullkomligt älskar att åka vedbärare 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...