Fortsätt till huvudinnehåll

Den absolut godaste pizzasalladen & recept på mina två glutenfria favoritpizzor



Hallojsan!
Härlig lördag med solsken! Är i Stockholm och har det supermysigt med dotter och många "gamla" vänner. Vi ska äta pizza i helgen och då kom jag på att jag ju glömt att lägga ut receptet på min ruskigt goda pizzasallad. Ja den godaste i stada....
Vill du så äter du den osötad, men jag tycker den är godast med en aning sötma i sig. Men det är ju en smaksak.





4 stora port

200 g vitkål, finstrimlad (använd gärna osthyveln när du strimlar)
1 st morot (ca 100 g), grovriven
50 g röd spetspaprika, hackad
0,5 dl ekologisk extra virgine olivolja
0,5 dl osilad äppelcidervinäger (Kung Markattan)
0,25 dl kallt vatten
1-1,5 tsk honung
Nymalen svartpeppar. Ganska rejält av den
1 tsk oraffinerat havssalt, stora korn avsedda för kvarn. Ex Guérande. Använder du annat oraffinerat salt som är finmalet, så smaka dig fram.

Blanda ihop allt och låt stå minst 30 min i kylen innan servering. Håller sig minst en vecka i kylskåpet.

Jag har två favoritpizzor. Den ena är en aningen omgjort recept från Birgitta Höglund:

Glutenfri PIZZA LCHF - Low Carb

8 dl riven halloumiost (motsvarar 2 st a´ 200gr)
0,5 dl vatten
4 ägg
120 ml pofiber (1dl + 1 msk).
2 msk kokosmjöl. Pofiber och kokosmjöl brukar man kunna hitta bland glutenfria produkter i affären

Rör ihop och låt vila 10 min. Täck en bakplåtsklädd plåt med smeten. Ta hjälp av en slickepott. Förgrädda pizzabotten  i 225° 10-15 min tills den fått fin gyllene färg.
Lägg på önskad fyllning och skjutsa in den i ugnen igen tills ev ost har smält och blivit gyllenbrun. 



 Den andra är en blomkålspizza med en fantastisk fyllning:



Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris 2-3 port

Pizzabotten:
1 stor blomkål (rå), finriven

1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1,5 tsk oregano

När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°


Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish (gärna hemgjord ekologisk)
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
0,5 tsk balsamvinäger
ca 0,5 tsk herbamare örtsalt
Blanda ihop detta och bred ut på pizzan

Topping
1,5 dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika


  • Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
  • Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan 
  • Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
  • Droppa på pesto här och där
  • Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
  • Lägg på sparrisen och skivad mozzarella
  • Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min
  • Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise
Ät och njut!! :)


HÄR får du 3 fantastiskt underbara recept på pesto, varav en är paleo


Värme & Kärlek
Christina
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...