Hallojsan!
Härlig lördag med solsken! Är i Stockholm och har det supermysigt med dotter och många "gamla" vänner. Vi ska äta pizza i helgen och då kom jag på att jag ju glömt att lägga ut receptet på min ruskigt goda pizzasallad. Ja den godaste i stada....
Vill du så äter du den osötad, men jag tycker den är godast med en aning sötma i sig. Men det är ju en smaksak.
4 stora port
200 g vitkål, finstrimlad (använd gärna osthyveln när du strimlar)
1 st morot (ca 100 g), grovriven
50 g röd spetspaprika, hackad
0,5 dl ekologisk extra virgine olivolja
0,5 dl osilad äppelcidervinäger (Kung Markattan)
0,25 dl kallt vatten
1-1,5 tsk honung
Nymalen svartpeppar. Ganska rejält av den
1 tsk oraffinerat havssalt, stora korn avsedda för kvarn. Ex Guérande. Använder du annat oraffinerat salt som är finmalet, så smaka dig fram.
Blanda ihop allt och låt stå minst 30 min i kylen innan servering. Håller sig minst en vecka i kylskåpet.
Jag har två favoritpizzor. Den ena är en aningen omgjort recept från Birgitta Höglund:
Glutenfri PIZZA LCHF - Low Carb
8 dl riven halloumiost (motsvarar 2 st a´ 200gr)
0,5 dl vatten
4 ägg
120 ml pofiber (1dl + 1 msk).
2 msk kokosmjöl. Pofiber och kokosmjöl brukar man kunna hitta bland glutenfria produkter i affären
Rör ihop och låt vila 10 min. Täck en bakplåtsklädd plåt med smeten. Ta hjälp av en slickepott. Förgrädda pizzabotten i 225° 10-15 min tills den fått fin gyllene färg.
Lägg på önskad fyllning och skjutsa in den i ugnen igen tills ev ost har smält och blivit gyllenbrun.
Den andra är en blomkålspizza med en fantastisk fyllning:
Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris 2-3 port
Pizzabotten:
1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1,5 tsk oregano
När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°
Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish (gärna hemgjord ekologisk)
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
0,5 tsk balsamvinäger
ca 0,5 tsk herbamare örtsalt
Blanda ihop detta och bred ut på pizzan
Topping
1,5 dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika
- Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
- Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan
- Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
- Droppa på pesto här och där
- Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
- Lägg på sparrisen och skivad mozzarella
- Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min
- Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise
Ät och njut!! :)
HÄR får du 3 fantastiskt underbara recept på pesto, varav en är paleo
Värme & Kärlek
Christina
.
Kommentarer
Skicka en kommentar