Fortsätt till huvudinnehåll

Den absolut godaste pizzasalladen & recept på mina två glutenfria favoritpizzor



Hallojsan!
Härlig lördag med solsken! Är i Stockholm och har det supermysigt med dotter och många "gamla" vänner. Vi ska äta pizza i helgen och då kom jag på att jag ju glömt att lägga ut receptet på min ruskigt goda pizzasallad. Ja den godaste i stada....
Vill du så äter du den osötad, men jag tycker den är godast med en aning sötma i sig. Men det är ju en smaksak.





4 stora port

200 g vitkål, finstrimlad (använd gärna osthyveln när du strimlar)
1 st morot (ca 100 g), grovriven
50 g röd spetspaprika, hackad
0,5 dl ekologisk extra virgine olivolja
0,5 dl osilad äppelcidervinäger (Kung Markattan)
0,25 dl kallt vatten
1-1,5 tsk honung
Nymalen svartpeppar. Ganska rejält av den
1 tsk oraffinerat havssalt, stora korn avsedda för kvarn. Ex Guérande. Använder du annat oraffinerat salt som är finmalet, så smaka dig fram.

Blanda ihop allt och låt stå minst 30 min i kylen innan servering. Håller sig minst en vecka i kylskåpet.

Jag har två favoritpizzor. Den ena är en aningen omgjort recept från Birgitta Höglund:

Glutenfri PIZZA LCHF - Low Carb

8 dl riven halloumiost (motsvarar 2 st a´ 200gr)
0,5 dl vatten
4 ägg
120 ml pofiber (1dl + 1 msk).
2 msk kokosmjöl. Pofiber och kokosmjöl brukar man kunna hitta bland glutenfria produkter i affären

Rör ihop och låt vila 10 min. Täck en bakplåtsklädd plåt med smeten. Ta hjälp av en slickepott. Förgrädda pizzabotten  i 225° 10-15 min tills den fått fin gyllene färg.
Lägg på önskad fyllning och skjutsa in den i ugnen igen tills ev ost har smält och blivit gyllenbrun. 



 Den andra är en blomkålspizza med en fantastisk fyllning:



Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris 2-3 port

Pizzabotten:
1 stor blomkål (rå), finriven

1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1,5 tsk oregano

När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°


Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish (gärna hemgjord ekologisk)
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
0,5 tsk balsamvinäger
ca 0,5 tsk herbamare örtsalt
Blanda ihop detta och bred ut på pizzan

Topping
1,5 dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika


  • Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
  • Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan 
  • Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
  • Droppa på pesto här och där
  • Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
  • Lägg på sparrisen och skivad mozzarella
  • Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min
  • Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise
Ät och njut!! :)


HÄR får du 3 fantastiskt underbara recept på pesto, varav en är paleo


Värme & Kärlek
Christina
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…