Fortsätt till huvudinnehåll

Den absolut godaste pizzasalladen & recept på mina två glutenfria favoritpizzor



Hallojsan!
Härlig lördag med solsken! Är i Stockholm och har det supermysigt med dotter och många "gamla" vänner. Vi ska äta pizza i helgen och då kom jag på att jag ju glömt att lägga ut receptet på min ruskigt goda pizzasallad. Ja den godaste i stada....
Vill du så äter du den osötad, men jag tycker den är godast med en aning sötma i sig. Men det är ju en smaksak.





4 stora port

200 g vitkål, finstrimlad (använd gärna osthyveln när du strimlar)
1 st morot (ca 100 g), grovriven
50 g röd spetspaprika, hackad
0,5 dl ekologisk extra virgine olivolja
0,5 dl osilad äppelcidervinäger (Kung Markattan)
0,25 dl kallt vatten
1-1,5 tsk honung
Nymalen svartpeppar. Ganska rejält av den
1 tsk oraffinerat havssalt, stora korn avsedda för kvarn. Ex Guérande. Använder du annat oraffinerat salt som är finmalet, så smaka dig fram.

Blanda ihop allt och låt stå minst 30 min i kylen innan servering. Håller sig minst en vecka i kylskåpet.

Jag har två favoritpizzor. Den ena är en aningen omgjort recept från Birgitta Höglund:

Glutenfri PIZZA LCHF - Low Carb

8 dl riven halloumiost (motsvarar 2 st a´ 200gr)
0,5 dl vatten
4 ägg
120 ml pofiber (1dl + 1 msk).
2 msk kokosmjöl. Pofiber och kokosmjöl brukar man kunna hitta bland glutenfria produkter i affären

Rör ihop och låt vila 10 min. Täck en bakplåtsklädd plåt med smeten. Ta hjälp av en slickepott. Förgrädda pizzabotten  i 225° 10-15 min tills den fått fin gyllene färg.
Lägg på önskad fyllning och skjutsa in den i ugnen igen tills ev ost har smält och blivit gyllenbrun. 



 Den andra är en blomkålspizza med en fantastisk fyllning:



Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris 2-3 port

Pizzabotten:
1 stor blomkål (rå), finriven

1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1,5 tsk oregano

När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°


Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish (gärna hemgjord ekologisk)
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
0,5 tsk balsamvinäger
ca 0,5 tsk herbamare örtsalt
Blanda ihop detta och bred ut på pizzan

Topping
1,5 dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika


  • Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
  • Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan 
  • Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
  • Droppa på pesto här och där
  • Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
  • Lägg på sparrisen och skivad mozzarella
  • Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min
  • Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise
Ät och njut!! :)


HÄR får du 3 fantastiskt underbara recept på pesto, varav en är paleo


Värme & Kärlek
Christina
.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…