Fortsätt till huvudinnehåll

Hyperparathyroidism, kost och hälsa för alla. Lista på bra och sämre kost


Hej ni alla goa finingar!

Tänk att jag blir såååå glad över all fin respons jag får av er, både på mail, facebook och här.
Det ger mig en sån kick och energiboost att vilja och orka fortsätta skriva mina hälsoinlägg. TACK, tusen tack, alla ni!!

Det blir lite sällan som jag gör inlägg nu. Hyperparathyroidismen är riktigt jobbig med mig, så orken infinner sig inte. Tröttheten väller över mig.  Men jag kommer igen.... Längtar tills jag gjort operationen och allt är i sin ordning igen.
Tänk, var vore jag om jag inte vårdat min hälsa? Det är sååå viktigt för oss alla att inte äta skräpmat. Vi är ju många som har den här sjukdomen och det är viktigt att veta vad man kan/ska äta och vad man ska undvika/utesluta. Den här sjukdomen kan ju annars ge allvarliga konsekvenser trots operation. Vi ska ALLTID lita till oss själva och vad vi själva kan göra som komplement till övrig sjukvård.

Den här listan som jag gjort är bra för alla att hålla sig till.


Att utesluta/undvika:

  • Spannmål  
  • Mejerier (dock unnar jag mig ibland får- och get, samt att jag gör ghee och äter ekologiskt smör ibland)
  • Socker
  • Sojaprodukter. Det har kommit ut pasta gjorda på edame-bönor nu. Yippie!!
  • Maillardprodukter AGE/ALE (mjölk- och äggpulver, hårt stekt mat med brun/bränd yta etc)
  • Citronsyra och E-ämnen 
  • Besprutade produkter
  • Griskött (jag äter det ca 5 ggr/år)
  • Majs- solros- och rapsolja
  • Olja i plastbehållare eller ljusa flaskor
  • Ekologiska ägg
  • Odlad fisk (innehåller gifter som ALDRIG lämnar kroppen, utan lagras i kroppen)
  • Mikrovågsugn
  • Plastprodukter
  • Teflon
  • Aluminium
  • Bakplåtspapper
  • Färdiglagad mat
  • Raffinerade produkter (socker, salt etc)
  • Sötningsmedel
  • Agavesirap
  • Kokossocker


Jag har stött på flertalet människor som säger...  - "Man vet ju inte om man kan lita på att ekologiska produkter är så ekologiska egentligen, så jag äter det besprutade. - Man har ju hört så olika om det där"..
Om vi då börjar fundera lite. VILKA är det som sprider ut detta för att få oss osäkra?
Jo, de som använder sig av besprutning. Här handlar det om ekonomi. Ekologiska produkter börjar komma upp sig och fler och fler väljer att äta hälsosamt. Oekologiska produkter börjar förlora sitt "kungadöme". Klart som tusan att de är rädda. Montasami, här kommer vi! Detta vårdslösa pengagiriga företag måste bekämpas (Kanske kan vi använda oss av deras egna bekämpningsmedel i kampen, hmm). De förstör både natur och vår hälsa med sina gifter. PUNKT!
Självklart ska man vara kritisk, men bättre väja det som man tror är bra, än det som man vet är dåligt.

Bra val:

  • Ekologiska/KRAV-produkter så långt det är möjligt. Oftast skiljer det bara några kronor från de giftiga produkterna
  • Massor av grönsaker och sallader
  • Gröna smoothies för att utvinna näringen ur bladgrönsakerna
  • Bär 
  • Frukt i moderat mängd. Många undviker detta helt, men jag äter det och mår bra på det. 
  • Kokosolja, ghee, avokadoolja att steka i samt att ringla över sallad
  • Extra virgine olivolja att ringla över maten. INTE att steka i. Den oxiderar i för stark värme.
  • Nötter och frön
  • Chiafrön
  • Omega 3
  • Fisk. Se dock upp med tonfisk samt kolla upp var och hur fisken är fångad.
  • Gräsbeteskött
  • Fågel
  • Inälvsmat
  • Benbuljong
  • Ägg, från fritt utegående höns
  • Kokosmjölk, tetror innehåller inga tillsatser
  • Egengjord mandel/nötmjölk
  • Rödbetor
  • Ekologisk granatäppeljuice
  • Ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger
  • Oraffinerat havssalt. Saltet har då en svag gråaktig ton. Alla mineraler finns då kvar och detta salt är obehandlat och nyttigt i motsats till det vita saltet.
  • Använd dig av smörpapper i stället för plast och aluminium. Linda in din mat i smörpapper innan du lägger det i plastpåsar
  • Smöra dina plåtar istället för att använda bakplåtspapper, eller använd smörpapper som tål värme upp till 175°C.
  • Honung, björksocker och ekologisk lönnsirap är bra val om du känner att du måste söta något någon gång. 



Tillskott:
  • Magnesium ska tas tillsammans med C-vitamin vilket är inkluderat i detta tillskott
  • K2, ska tas tillsamans med fett, ex kokosolja
  • B-komplex
  • Q 10
  • Probiotika. Tas vid första tuggan mat
  • Matsmälningsenzymer. Ta gärna 20 min före mat för att den ska kunna hinna verka.
  • Saltsyratabletter, för att hålla matsmältningen på hög nivå. (Ange koden RIS3849  så får du 10% på produkten). Tas tillsammans med din måltid.  


Dessa tillskott anser jag inte är några som kan påverka andra vitaminer och mineraler, utan är tillskott som jag alltid kommer att kunna äta (förmodligen med lite extra tillskott efter operationen). Samt att äta även om man inte har någon sjukdom.
Många vitaminer och mineraler arbetar i motverkan till varandra och tar man för mycket av något, så påverkar det utfallet av ett annat. Magnesium till exempel. Det finns en vågskål mellan kalcium och magnesium. Nästan alla har faktiskt en brist på magnesium, så det är ett tillskott som kan vara ett säkert kort att ta. Men aldrig överdriva något.
Jag har valt B-komplex för att alla B-vitaminer arbetar i symbios med varandra. Annars är risken att det blir knas, förutom om man vet med sig att det är ett specifikt B-vitamin man lider brist på – då ska man naturligtvis tillsätta just det B-vitaminet. Överdriv inte intaget. Självklart kan man ha allergier mot vitaminer precis som med allting annat. När det gäller B-vitaminer är detta mycket ovanligt, men det finns en bra sida HÄR där du kan kika om du tror att du fått en allergisk reaktion.

Självklart behöver du kanske inte alla dessa tillskott. De är ju inte billiga, men de räcker länge och dessa tillskott som är gjorda på mat, känner kroppen igen och tar därför upp näringen i dem. Att köpa billigt är därför en mindre garanti att du tillgodogör dig näringen i tabletterna. Din kropp tjänar på att få tillgång till lättupptagliga ämnen.
Jag gör även uppehåll i tillskotten ibland, förutom K2 och magnesium som jag alltid äter.
Probiotikan tar jag som en kur och gör sedan uppehåll och tar därefter "vanlig" probiotika som inte är lika stark som kuren, t.ex DENNA.


Jag vet att jag genom denna kosthållning och tillskott ger det högsta bästa för min kropp.
Hoppas att detta inlägg hjälper även dig till bra val och till en fortsatt hälsa, eller för att kunna få må ditt bästa jag, trots eventuella sjukdomar eller måenden. Att må bra är som ett förhållande – det gör sig inte själv, utan man måste underhålla och jobba på det för att det ska kunna hålla/bestå. Ibland håller det inte ändå, men då vet man i alla fall att man gjort det bästa man kunnat.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…