Fortsätt till huvudinnehåll

Hyperparathyroidism, kost och hälsa för alla. Lista på bra och sämre kost


Hej ni alla goa finingar!

Tänk att jag blir såååå glad över all fin respons jag får av er, både på mail, facebook och här.
Det ger mig en sån kick och energiboost att vilja och orka fortsätta skriva mina hälsoinlägg. TACK, tusen tack, alla ni!!

Det blir lite sällan som jag gör inlägg nu. Hyperparathyroidismen är riktigt jobbig med mig, så orken infinner sig inte. Tröttheten väller över mig.  Men jag kommer igen.... Längtar tills jag gjort operationen och allt är i sin ordning igen.
Tänk, var vore jag om jag inte vårdat min hälsa? Det är sååå viktigt för oss alla att inte äta skräpmat. Vi är ju många som har den här sjukdomen och det är viktigt att veta vad man kan/ska äta och vad man ska undvika/utesluta. Den här sjukdomen kan ju annars ge allvarliga konsekvenser trots operation. Vi ska ALLTID lita till oss själva och vad vi själva kan göra som komplement till övrig sjukvård.

Den här listan som jag gjort är bra för alla att hålla sig till.


Att utesluta/undvika:

  • Spannmål  
  • Mejerier (dock unnar jag mig ibland får- och get, samt att jag gör ghee och äter ekologiskt smör ibland)
  • Socker
  • Sojaprodukter. Det har kommit ut pasta gjorda på edame-bönor nu. Yippie!!
  • Maillardprodukter AGE/ALE (mjölk- och äggpulver, hårt stekt mat med brun/bränd yta etc)
  • Citronsyra och E-ämnen 
  • Besprutade produkter
  • Griskött (jag äter det ca 5 ggr/år)
  • Majs- solros- och rapsolja
  • Olja i plastbehållare eller ljusa flaskor
  • Ekologiska ägg
  • Odlad fisk (innehåller gifter som ALDRIG lämnar kroppen, utan lagras i kroppen)
  • Mikrovågsugn
  • Plastprodukter
  • Teflon
  • Aluminium
  • Bakplåtspapper
  • Färdiglagad mat
  • Raffinerade produkter (socker, salt etc)
  • Sötningsmedel
  • Agavesirap
  • Kokossocker


Jag har stött på flertalet människor som säger...  - "Man vet ju inte om man kan lita på att ekologiska produkter är så ekologiska egentligen, så jag äter det besprutade. - Man har ju hört så olika om det där"..
Om vi då börjar fundera lite. VILKA är det som sprider ut detta för att få oss osäkra?
Jo, de som använder sig av besprutning. Här handlar det om ekonomi. Ekologiska produkter börjar komma upp sig och fler och fler väljer att äta hälsosamt. Oekologiska produkter börjar förlora sitt "kungadöme". Klart som tusan att de är rädda. Montasami, här kommer vi! Detta vårdslösa pengagiriga företag måste bekämpas (Kanske kan vi använda oss av deras egna bekämpningsmedel i kampen, hmm). De förstör både natur och vår hälsa med sina gifter. PUNKT!
Självklart ska man vara kritisk, men bättre väja det som man tror är bra, än det som man vet är dåligt.

Bra val:

  • Ekologiska/KRAV-produkter så långt det är möjligt. Oftast skiljer det bara några kronor från de giftiga produkterna
  • Massor av grönsaker och sallader
  • Gröna smoothies för att utvinna näringen ur bladgrönsakerna
  • Bär 
  • Frukt i moderat mängd. Många undviker detta helt, men jag äter det och mår bra på det. 
  • Kokosolja, ghee, avokadoolja att steka i samt att ringla över sallad
  • Extra virgine olivolja att ringla över maten. INTE att steka i. Den oxiderar i för stark värme.
  • Nötter och frön
  • Chiafrön
  • Omega 3
  • Fisk. Se dock upp med tonfisk samt kolla upp var och hur fisken är fångad.
  • Gräsbeteskött
  • Fågel
  • Inälvsmat
  • Benbuljong
  • Ägg, från fritt utegående höns
  • Kokosmjölk, tetror innehåller inga tillsatser
  • Egengjord mandel/nötmjölk
  • Rödbetor
  • Ekologisk granatäppeljuice
  • Ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger
  • Oraffinerat havssalt. Saltet har då en svag gråaktig ton. Alla mineraler finns då kvar och detta salt är obehandlat och nyttigt i motsats till det vita saltet.
  • Använd dig av smörpapper i stället för plast och aluminium. Linda in din mat i smörpapper innan du lägger det i plastpåsar
  • Smöra dina plåtar istället för att använda bakplåtspapper, eller använd smörpapper som tål värme upp till 175°C.
  • Honung, björksocker och ekologisk lönnsirap är bra val om du känner att du måste söta något någon gång. 



Tillskott:
  • Magnesium ska tas tillsammans med C-vitamin vilket är inkluderat i detta tillskott
  • K2, ska tas tillsamans med fett, ex kokosolja
  • B-komplex
  • Q 10
  • Probiotika. Tas vid första tuggan mat
  • Matsmälningsenzymer. Ta gärna 20 min före mat för att den ska kunna hinna verka.
  • Saltsyratabletter, för att hålla matsmältningen på hög nivå. (Ange koden RIS3849  så får du 10% på produkten). Tas tillsammans med din måltid.  


Dessa tillskott anser jag inte är några som kan påverka andra vitaminer och mineraler, utan är tillskott som jag alltid kommer att kunna äta (förmodligen med lite extra tillskott efter operationen). Samt att äta även om man inte har någon sjukdom.
Många vitaminer och mineraler arbetar i motverkan till varandra och tar man för mycket av något, så påverkar det utfallet av ett annat. Magnesium till exempel. Det finns en vågskål mellan kalcium och magnesium. Nästan alla har faktiskt en brist på magnesium, så det är ett tillskott som kan vara ett säkert kort att ta. Men aldrig överdriva något.
Jag har valt B-komplex för att alla B-vitaminer arbetar i symbios med varandra. Annars är risken att det blir knas, förutom om man vet med sig att det är ett specifikt B-vitamin man lider brist på – då ska man naturligtvis tillsätta just det B-vitaminet. Överdriv inte intaget. Självklart kan man ha allergier mot vitaminer precis som med allting annat. När det gäller B-vitaminer är detta mycket ovanligt, men det finns en bra sida HÄR där du kan kika om du tror att du fått en allergisk reaktion.

Självklart behöver du kanske inte alla dessa tillskott. De är ju inte billiga, men de räcker länge och dessa tillskott som är gjorda på mat, känner kroppen igen och tar därför upp näringen i dem. Att köpa billigt är därför en mindre garanti att du tillgodogör dig näringen i tabletterna. Din kropp tjänar på att få tillgång till lättupptagliga ämnen.
Jag gör även uppehåll i tillskotten ibland, förutom K2 och magnesium som jag alltid äter.
Probiotikan tar jag som en kur och gör sedan uppehåll och tar därefter "vanlig" probiotika som inte är lika stark som kuren, t.ex DENNA.


Jag vet att jag genom denna kosthållning och tillskott ger det högsta bästa för min kropp.
Hoppas att detta inlägg hjälper även dig till bra val och till en fortsatt hälsa, eller för att kunna få må ditt bästa jag, trots eventuella sjukdomar eller måenden. Att må bra är som ett förhållande – det gör sig inte själv, utan man måste underhålla och jobba på det för att det ska kunna hålla/bestå. Ibland håller det inte ändå, men då vet man i alla fall att man gjort det bästa man kunnat.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…